ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΤΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ EUROGROUP

Αναγνωρίστηκε πρόοδος, αλλά εκκρεμεί η δόση

* Τα κυριότερα σημεία διαφωνιών* Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο

Δημοσίευση: 10 Νοε 2015 0:19

ΑΘΗΝΑ

Χωρίς συμφωνία, όπως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία έγινε σαφές ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, πλην όμως απομένουν  ακόμα θέματα να διευκρινιστούν, όπως αυτό των κόκκινων δανείων.

Οι υπουργοί Οικονομικών διεμήνυσαν ότι έως τις 15 Νοεμβρίου πρέπει να υπάρχει μία τελική συμφωνία.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν ότι στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση μέσα στις επόμενες ημέρες, τα 2 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης χρηματοδότησης, καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι διαψεύστηκαν όσοι ισχυρίζονταν τις προηγούμενες ημέρες, ότι η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για μεγάλη πρόοδο και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος.

Αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είπε ότι "έγινε δουλειά", ενώ το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών είναι μικρότερο του αναμενόμενου. Πρόσθεσε την εκτίμηση ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά.

Για τις εκκρεμότητες, κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών και το θέμα της διακυβέρνησης των τραπεζών, είπε ότι υπάρχει δέσμευση για επίλυσή τους έως την άλλη εβδομάδα.

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Ανάμεσα στις κυριότερες διαφωνίες είναι η προστασία για τις φτωχότερες οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

"Τα δύο δισεκατομμύρια θα καταβληθούν μόλις οι θεσμοί δώσουν το πράσινο φως και πουν ότι όλες οι συμφωνημένες ενέργειες έγιναν και εφαρμόστηκαν. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη", τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup.

Το πρωί, καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών.

Συμφωνία εντός των ημερών

Αισιόδοξος ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί "αν όχι στο σημερινό Eurogroup, μέσα στις επόμενες μέρες", εμφανίστηκε ο επίτροπος Μοσκοβισί, κατά την είσοδο στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λίγη ώρα πριν από την έναρξη του Eurogroup.

Όπως δήλωσε, η δυναμική παραμένει θετική, τα περισσότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο σετ προαπαιτούμενων έχουν υλοποιηθεί και υπάρχει πνεύμα συνεργασίας.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα, είπε πως είχε εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

"Η βούληση είναι εκεί, το ίδιο και το πνεύμα συμβιβασμού", υπογράμμισε και προσέθεσε ότι "δεν είμαστε μακριά από μια συμφωνία, αλλά χρειαζόμαστε λίγο δρόμο ακόμα".

Γερμανικές πιέσεις

"Βρισκόμαστε στη φάση όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα ορόσημα", δήλωσε νωρίτερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη συνεδρίαση.

Η ίδια αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την έκβαση της συνεδρίασης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "το Eurogroup γίνεται στις Βρυξέλλες και όχι εδώ".

Γαλλική στήριξη

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εκτίμησε πως μια συμφωνία είναι "εντελώς πιθανή" σήμερα, για τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης και της καταβολής των δόσεων στην Ελλάδα, καθώς η Γαλλία ασκεί πιέσεις υπέρ των θέσεων της Ελλάδας στο θέμα των πλειστηριασμών.

Ο Σαπέν υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι πως σε ένα από τα επίμαχα ζητήματα ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της, που θέλουν να διευκολύνουν την κατάσχεση σπιτιών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα ήταν "περίεργο" να "απαιτούνται από την Ελλάδα περισσότερα από αυτά που υπάρχουν" στις χώρες πιστωτές.

Υπογράμμισε πως στη Γαλλία όπως και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, υπάρχουν μέσα καταφυγής για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που απειλούνται με κατασχέσεις.

Κομισιόν: Σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο

Την ίδια ημέρα, την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την προετοιμασία του Eurogroup, αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού, επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όσον αφορά στις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλους τους τομείς.

 Τέλος, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αθήνα: Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς κοινωνική συνοχή

Δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι παραμένουν οι διαφορές σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Η διαδικτυακή πύλη euobserver και η Politico, επικαλούνται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες "η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως και αξιόπιστα το πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα – και προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή".

Ο ίδιος αξιωματούχος, άφηνε να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι παράλογες, σημειώνοντας ότι "το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο της κοινωνικής ανοχής", επισημαίνοντας ότι "πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πάμε πέρα από την κοινή λογική".

Tο Euroworking Group, το οποίο πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και Θεσμών, έληξε χωρίς συμφωνία.

*Με φόντο την απόφαση του Eurogroup για την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας-Βρυξελλών πραγματοποιείται το πρωί (10:00) της Τρίτης συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass