ΤΟ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Σάλος για τον Λάμπρου και τις αποκαλύψεις Πανούση

Δημοσίευση: 11 Νοε 2015 1:02

ΑΘΗΝΑ

Ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση εξακολουθούν να προκαλούν οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση περί σχέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Μετά τις αποκαλύψεις ότι ο Πάνος Λάμπρου ήταν σύμβουλος του υπ. Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, την διάψευση του υπουργείου και την αποκάλυψη με έγγραφα ότι εξακολουθεί να είναι σύμβουλος, νέος πονοκέφαλο προκαλεί για το κυβερνών κόμμα η υπόθεση του κομματικού στελέχους του.

Αναλυτικά :

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Πανούσης φτάνει στο σημείο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο στην Εισαγγελία, καταγράφοντας διαλόγους που δεν ξέρω πώς τους βρήκε, των οποίων και αμφισβητώ την ύπαρξη», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου.

«Απορώ γιατί δεν προχώρησε σε αυτές τις καταγγελίες τους επτά μήνες που ήταν υπουργός», σημείωσε.

«Όσοι με γνωρίζουν και γνωρίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν ότι δουλεύουμε χρόνια για τα δικαιώματα των κρατουμένων, δεν είναι προσωπικές μου απόψεις αυτές», συμπλήρωσε ο κ. Λάμπρου, επισημαίνοντας ότι αυτό που στην πραγματικότητα αμφισβητείται είναι το δικαίωμα και η υποχρέωση της Πολιτείας να έχει μια ανοιχτή επικοινωνία με τους κρατούμενους.

«Το στίγμα αυτής της κατεύθυνσης, όμως, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την παρουσία του στις φυλακές Διαβατών, για τα εγκαίνια εκεί μιας θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ», προσέθεσε, μιλώντας για το διαφορετικό όραμα που έχει αυτή η κυβέρνηση για το σωφρονιστικό σύστημα.

«Στόχος μας είναι όταν οι κρατούμενοι βγαίνουν στην κοινωνία να ζουν με αξιοπρέπεια και να μην ξαναμπούν ποτέ στη φυλακή», είπε.

"Ειλικρινά δεν κατανοώ τι έχει συμβεί. Είμαι ένας άνθρωπος που ασχολούμαι με τα δικαιώματα και θα συνεχίσω να το κάνω σε όλη μου την ζωή", είπε, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει πως έφτασαν οι διάλογοι που μετέδωσε το Mega.

Ερωτηθείς αν μιλούσε με μέλη των Πυρήνων απάντησε: "Δεν θέλω να επεκταθώ".

"Γνωρίζει ο κόσμος ότι έχω επικοινωνία με κρατουμένους γυναίκες και άνδρες. Υπερασπίζομαι τα δικαιώματά τους", τόνισε προσθέτοντας ότι δεν κάνει καμία διάκριση με ποιους κρατουμένους μιλάει.

"Δεν με αφορούν τα αδικήματα που υπάρχουν. Είναι θέμα της δικαιοσύνης. Ο δικός μου ρόλος είναι άλλος. Δεν είμαστε ούτε δικηγόροι, ούτε κατήγοροι. Είναι υποχρέωσή μας. Οι κρατούμενοι έχουν τρόπο επικοινωνίας. Στερούνται μόνο της ελευθερίας τους. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα".

ΤΟ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Στο μεταξύ, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η εργασιακή σχέση του Πάνου Λάμπρου με το υπουργείο υπό την ιδιότητά του ως μετακλητού υπαλλήλου έχει λήξει από τις 28/8/2015.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Λάμπρου, «μετέχει όμως αμισθί σε ομάδα εργασίας που έχει ως στόχο την ανάπτυξη δομών υγείας στο σωφρονιστικό σύστημα και το έργο της οποίας ολοκληρώνεται στις 31/12/2015».

«Με την ιδιότητα αυτή, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Κοσμάτου, εγκρίθηκε η μετάβαση του κ. Λάμπρου σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη (1/11/2015 - 3/11/2015) για δραστηριότητα που εμπίπτει στον παραπάνω σκοπό» καταλήγει.

Π.Ρήγας: Οι εκτιμήσεις του κ. Πανούση αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας

«Οι εκτιμήσεις του κ. Πανούση για την εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Έχει νομίζω αποδειχθεί και είναι κατανοητό από τον ελληνικό λαό πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είχε ποτέ σχέση αλλά και είναι αντίθετος με κάθε μορφή τρομοκρατίας» υπογράμμισε.

«Μπορεί να δημιούργησε μια αίσθηση δημοσιογραφικά για ένα 48ωρο, αλλά τέτοια ζητήματα είναι επιπόλαιο να τα χειρίζεσαι κατ' αυτό τον τρόπο» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «αν ο κ.Πανούσης τα γνώριζε αυτά και είχε όντως δεχτεί απειλές την περίοδο που ήταν υπουργός, θα έπρεπε να είχε ο ίδιος διαχειριστεί την κατάσταση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σαφείς αιχμές για τις ενέργειες Πανούση αφήνει στον Real, η εκπρόσωπός του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, τονίζοντας ότι «οι καταγγελίες του κ. Πανούση ήταν τόσο "σοβαρές" που ακόμα και ο ίδιος δεν θεώρησε σκόπιμο να τις διερευνήσει ενώ ήταν υπουργός, και, επίσης, δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τον υπουργό ο οποίος τον διαδέχθηκε», ενώ σε άλλες δηλώσεις της έκανε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης και συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ

Η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι «ο κ. Πανούσης πήγε στη Δικαιοσύνη μετά από προτροπή της κυβέρνησης» και προσέθεσε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, «ο οποίος -κατά τα λεγόμενα του ιδίου- γνώριζε ότι υπήρχαν τόσο σοβαρά ζητήματα τα οποία ενέπλεκαν και τον ίδιο, και παρόλα αυτά επέλεξε να τα κρατήσει αυτά για τον εαυτό του, να φύγει από τη θέση του υπουργού, να περάσουν κάποιοι μήνες, τους οποίους δεν είναι υπουργός, και να τα ανασύρει τώρα από το συρτάρι με αυτήν την χρονοκαθυστέρηση».

Αναφορικά με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Λάμπρου, δήλωσε ότι «αυτό που θεωρώ εντελώς απαράδεκτο είναι, αφενός τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να χειριστεί αυτό το θέμα (σ.σ. ο κ. Πανούσης), αφετέρου, για να απαντήσω και στο δεύτερο ερώτημά σας, νομίζω ότι ο ίδιος ο κ. Πανούσης γνωρίζει καλά και τον κ. Λάμπρου και τη συνεργασία που είχε με το υπουργείο Δικαιοσύνης, και θεωρώ ακατανόητο τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να διασύρει ανθρώπους, όπως έκανε χθες».

Προσέθεσε ότι όπως ανέφερε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, αλλά και ο κ. Λάμπρου σε δήλωσή του, ότι συνέδραμε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που γνώριζε και ο κ. Πανούσης.

Σε ερώτηση σχετικά με τους διαλόγους που μεταδόθηκαν, σύμφωνα με τους οποίους κάποιο στέλεχος των Πυρήνων της Φωτιάς λέει ότι καλά κάναμε και ανατινάξαμε τον Πανούση το 2009, δήλωσε:

«Σαν πολιτικό στέλεχος αυτό που με προβληματίζει είναι ότι από χθες γινόταν διαρροή δήθεν διαλόγων στα ΜΜΕ, και συνάδελφοί σας οι οποίοι έκαναν τη δουλειά τους -η μομφή μου δεν είναι προς αυτούς- τηλεφωνούσαν σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντάς τους ότι είσαστε στις καταγγελίες..., στις συνομιλίες κ.ο.κ.

Αυτό δεν δείχνει ένα επίπεδο πολιτικού διαλόγου. Δείχνει απλώς μια προσπάθεια σπίλωσης, μια προσπάθεια συκοφάντησης η οποία από τη μια προσπαθεί να αγγίξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη προσπαθεί να απαξιώσει το σύνολο του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκουμε, ο οποίος, όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτά τα οποία του καταλογίζουν, αλλά βρίσκεται και απέναντι.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω σοβαρά σε έναν πρώην υπουργό της κυβέρνησης, την οποία στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, 10 μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι απειλείτο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια τέτοια φαιδρότητα όλη αυτή η ιστορία για την οποία δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό που με ρωτάτε».

Σε άλλες δηλώσεις της στον ραδιοσταθμό Alpha 989, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «υπήρξε μια προσπάθεια σπίλωσης και συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ και απαξίωσης της ιστορίας και των αξιών του» και πρόσθεσε ότι «το να υπάρχει οποιοσδήποτε που να θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατία και με ανθρώπους που απειλούν τη ζωή πολιτικών προσώπων, οι οποίοι μάλιστα ήταν και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αστειότητες και βαθιά προσβλητικές και απαξιωτικές για την ιστορία και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες, γι' αυτό ακριβώς απαντήσαμε χθες ως κόμμα».

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΟΥΣΗ

Αιχμές κατά του Γιάννη Πανούση που κατήγγειλε σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατονόμασε με την τρομοκρατία και απειλές κατά της ζωής του, άφησαν μέλη της κυβέρνησης προσερχόμενα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιείται στον απόηχο του Eurogroup.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά πόσον έχουν βάση οι καταγγελίες Πανούση, δήλωσε: "Γράφει ένα μυθιστόρημα και έχει καταθέσει τα ονόματα στον συμβολαιογράφο".

Για το ίδια θέμα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, σημείωσε ότι η πολιτική της άποψη είναι πως αυτές οι καταγγελίες έχουν ενδιαφέρον όταν κάποιος είναι υπουργός. Όταν έχει φύγει από υπουργός, δεν με ενδιαφέρουν οι καταγγελίες, ανέφερε, για να προσθέσει ότι είναι ζήτημα που θα ερευνήσει η δικαιοσύνη.

"Αστυνομικές ιστορίες", ήταν το σχόλιο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα όταν προσερχόμενος στη Βουλή για το υπουργικό συμβούλιο ρωτήθηκε για τις καταγγελίες Πανούση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass