ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΧΑΙΩΝ

Αναζητούν στέγη 50 αδέσποτα της Λάρισας

Δημοσίευση: 16 Νοε 2015 0:31
Οι «Αδέσποτοι Εθελοντές» στο 2ο Γυμνάσιο Λάρισας με την Μπρέντα Οι «Αδέσποτοι Εθελοντές» στο 2ο Γυμνάσιο Λάρισας με την Μπρέντα

Της Νατάσας Πολυγένη

Πληθαίνουν τα περιστατικά με εγκαταλείψεις και τροχαία ατυχήματα ζώων, ενώ συχνά πυκνά δημοσιεύονται μακάβριες εικόνες με τους «άθλους» κάποιων ανθρώπων με αρρωστημένα μυαλά εις βάρος των ανυπεράσπιστων ζώων. Από την άλλη πλευρά, εκατοντάδες αδέσποτα σε όλες τις πόλεις, πολλές φορές και πανάκριβες ράτσες, που αφέθηκαν στην τύχη τους από «εποχικούς» ζωόφιλους, βρίσκονται νηστικά και άρρωστα, αφημένα στη μοίρα τους.

Μέσα σε όλο αυτό το άσχημο τοπίο έρχονται οι εθελοντές να προστατέψουν, να περιθάλψουν και να βρουν μια στοργική αγκαλιά για τα ταλαιπωρημένα ζώα. Το φιλοζωικό σωματείο της Λάρισας «Αδέσποτοι Εθελοντές» δίνει καθημερινά σκληρό αγώνα για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά που προκύπτουν παρά τα πενιχρά μέσα που έχει στη διάθεσή του.

Τροφή, νερό, χάπια, αμπούλες και εμβόλια είναι λίγα από τα πράγματα που οι εθελοντές προσφέρουν απλόχερα στα ταλαιπωρημένα ζώα, χρηματοδοτώντας την όλη προσπάθεια πολλές φορές ακόμα και από την τσέπη τους. Το δυσκολότερο κομμάτι στη δουλειά τους όμως δεν είναι η περίθαλψη αλλά η εύρεση σπιτικού για τα αδέσποτα ζώα που βρέθηκαν στα χέρια τους. Η πρόεδρος του σωματείου κ. Γεωργίου Τζιογκίδου και η γραμματέας Αριάδνη Ευθυμίου μιλούν στην «Ε.τ.Δ.» για τις δράσεις του σωματείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Όπως αποκαλύπτουν αυτή τη στιγμή βρίσκονται 50 ζώα κυρίως σκύλοι, σε φιλοξενία σε σπίτια εθελοντών και αναζητούν μόνιμη στέγη. «Δυστυχώς το δυσκολότερο κομμάτι είναι η υιοθεσία. Υπάρχουν περιπτώσεις ζώων που είναι σε φιλοξενία ακόμη και 2 χρόνια. Πιο εύκολα υιοθετούνται τα μικρόσωμα σκυλιά και κουταβάκια και δυσκολότερα κάποια που είναι τραυματισμένα ή κουτσαίνουν κ.λ.π.». Η δουλειά των εθελοντών είναι όπου εντοπίζουν περιστατικά εγκατάλειψης, κακοποίησης ή τραυματισμού να παρέχουν την περίθαλψη του ζώου και από εκεί και πέρα να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να βρεθεί το κατάλληλο σπιτικό.

«Η εγκατάλειψη ζώων είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε βρει αδέσποτο μέχρι και ιγκουάνα. Δυστυχώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν δείχνουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα, με αποτέλεσμα πολλά ζώα να μένουν στο δρόμο. Έχουμε βρει κουτάβια πεταμένα ζωντανά μέσα σε σακούλες σε κάδους απορριμμάτων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή γι΄αυτά, όμως πολλές φορές αυτό δεν είναι αρκετό» αναφέρει η κ. Τζιογκίδου.

Το σωματείο «Αδέσποτοι Εθελοντές» είναι μη κερδοσκοπικό, δεν χρηματοδοτείται από πουθενά και οι πόροι προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, δωρεές και τους κουμπαράδες που είναι τοποθετημένοι σε κεντρικά σημεία της πόλης καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, καπνοπωλεία, γυμναστήρια κ.α. Με τα χρήματα αυτά καλύπτονται τα έξοδα του κτηνιάτρου και οι ανάγκες των ζώων σε τροφή και φάρμακα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό οι Αδέσποτοι Εθελοντές χρειάζονται 1.200 ευρώ ετησίως για τροφή, ενώ υπάρχουν και τα έκτακτα έξοδα όπως για παράδειγμα ένα χειρουργείο ζώου. Βέβαια, η κ. Τζιογκίδου σημειώνει ότι η καλή διάθεση είναι αρωγός στο έργο τους, αφού πολλές φορές οι κτηνίατροι που συνεργάζεται το σωματείο τους διευκολύνουν στο οικονομικό κομμάτι.

Το τελευταίο περιστατικό που αντιμετώπισαν οι «Αδέσποτοι Εθελοντές» ήταν η Μπρέντα μια γλυκύτατη σκυλίτσα που περιφερόταν στο 2ο Γυμνάσιο και ξαφνικά οι μαθητές τη βρήκαν στο προαύλιο δηλητηριασμένη όπως πίστευαν αρχικά. Η Μπρέντα τελικά τα κατάφερε και σώθηκε, καθώς δεν είχε δηλητηριαστεί άλλα έπασχε από μια ασθένεια του αίματος και μόλις ανέρρωσε οι «Αδέσποτοι Εθελοντές» τη συνόδευσαν στο σχολείο όπου έκαναν στα παιδιά μια ενημέρωση για τις υποχρεώσεις που έχει ένας ιδιοκτήτης σκύλου, για τη νομοθεσία για τα αδέσποτα ενώ τους μίλησαν και για τη σημασία του εθελοντισμού.

Αυτή τη στιγμή στις προτεραιότητες του σωματείου είναι να βρεθεί ένα σπίτι για την Μπρέντα αλλά και φάρμακα για τον Αία, ένα γλυκύτατο σκύλο που πάσχει από μια δερματική ασθένεια και θα πρέπει εφόρου ζωής να παίρνει τα χάπια Zylapour που κοστίζουν 3,30 ευρώ το κουτί.

Όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα από τα αδέσποτα που φιλοξενεί το σωματείο αρκεί να επισκεφθούν τη σελίδα «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας» στο Facebook και να δουν το φάκελο του κάθε ζώου και το πλήρες ιατρικό ιστορικό του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass