ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΣΤΕΚΙ ΟΠΟΥ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΟ ΝΑΪΛΟΝ

Η καλύβα του... Αγίου Θωμά

Δημοσίευση: 16 Νοε 2015 0:35

Του Κ. Γκιάστα

* Άσε μας βρε παιδί. Μην γράφεις τίποτα. Άστο καλύτερα μην έρθουν και μας το γκρεμίσουν.

-Μην φοβάστε δεν θα το γκρεμίσουν. Θα τα γράψω έτσι μπας και σας τη φτιάξουν ακόμα καλύτερη.

Και κάπως έτσι είπαμε να κάνουμε μια προσπάθεια.

Ο ένας έβαλε την ιδέα, ο άλλος την τέχνη, κάποιος τα υλικά μα όλοι τους βάζουν την παρέα και αυτό που έγινε στην κατηφόρα του Αγίου Θωμά είναι αξιοπρόσεκτο.

«Στην αρχή ήταν ένα παγκάκι που μαζευόταν. Εκεί έβαζαν καρέκλες και περνούσαν την ώρα τους. Μα έλα που έρχεται χειμώνας» μας πιάνει την κουβέντα ένας γείτονας και συνεχίζει «Πήραν λοιπόν νάιλον, τα εργαλεία τους και ξεκίνησαν. Έβαλαν μια πόρτα, ένα παραθυρόφυλλο, ξύλα και το έκλεισαν. Μα δεν σταμάτησαν πήραν και καρέκλες το γέμισαν, έβαλαν και στη μέση ένα τραπέζι πάνω από το στρωμένο χαλί και είναι έτοιμο».

Να ένας ακόμα ηλικιωμένος, πηγαίνει προς το στέκι. Βγάζει το χέρι από την τσέπη και κοιτάζει λίγα ψιλά. Τα ξαναβάζει μέσα και κουνάει το κεφάλι του.

Σίγουρα έναν από αυτούς θα είχε στο μυαλό του ο Κατρούγκαλος όταν σκεφτόταν την εθνική σύνταξη-λάστιχο, ανάλογα με τις αυξομειώσεις του ΑΕΠ που θα οδηγούν στη μείωσή τους και σύμφωνα με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Πιέρ Μοσκοβισί, πρέπει να παρουσιαστεί στους θεσμούς πριν από το τέλος Νοεμβρίου.

Λίγη τράπουλα, κάνα τάβλι, πολλή κουβέντα και έτσι κυλάει το απόγευμα. Δεν μπορούν να μπουν στις λεπτομέρειες των πληροφοριών. Της δυστοκίας που υπάρχει για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος της εξοικονόμησης 2,2 δισ. ευρώ ή 1,25% του ΑΕΠ για την περίοδο 2015-16 μέσω της «ποσοστικοποίησης» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η οποία προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση. Ψιλά γράμματα, μα ξέρουν το αποτέλεσμα. Όλο και πιο χαμηλά οι συντάξεις, όλο και πιο χαμηλά...

Και εκεί που λέμε να κάνουμε την αρχή, να σου ένας, κρεμάει μια πινακίδα «Η καλύβα» και μας λύνει το κυριότερο ζήτημα, αυτό του τίτλου.

Όταν η Αμερικανίδα συγγραφέας, Χάριετ Μπίτσερ Στόου έφτιαξε αρχικά στο μυαλό της και εν συνεχεία έγραψε την «καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» το 1852 κατάφερε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά απέναντι στους Αφροαμερικανούς και τη δουλεία στις ΗΠΑ. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση το μυθιστόρημα αυτό ενέτεινε τη διαμάχη μεταξύ Αμερικανικού Βορρά και Νότου, η οποία οδήγησε στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Στη Λάρισα, όταν μερικοί παππούδες του Αγίου Θωμά και της Φιλιππούπολης αποφάσισαν να φτιάξουν μια δική τους καλύβα, δεν είχαν σε καμία περίπτωση στο μυαλό τους να έρθουν σε αντιπαλότητα με κανέναν. Έψαχναν έναν τρόπο για να περάσουν την ώρα τους, να επικοινωνήσουν, ταπεινά και με αξιοπρέπεια.

«Είναι και σχολαστικοί» συμπληρώνει ένας άλλος γείτονας «δεν αφήνουν ούτε το παραμικρό σκουπίδι. Μαζεύουν τα πάντα και φροντίζουν τον χώρο».

Δεν ζητάνε πολλά. Για την ακρίβεια τίποτα. Μόνοι τους τα κάνουν όλα και αξίζουν σεβασμό... Έτσι κυλάει ο καιρός στην καλύβα του Αγίου Θωμά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass