ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Τα τελικά αποτελέσματα του α γύρου στη ΝΔ

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2015 0:51

ΑΘΗΝΑ

Την ώρα που ο Απόστολος Τζιτζικώστας εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης χαράσσουν τη στρατηγική τους εν όψει της τελικής αναμέτρησης της 10ης Ιανουαρίου, ενώ στις 12.30 χθες τη νυχτα ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Σύμφωνα με τον κ. Τραγάκη, ψήφισαν 404.078 και πήραν ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης 39,8% και 160.823 ψήφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 28,5% και 115.162 ψήφους, ο Απ. Τζιτζικώστας 20,3% και 82.028 ψήφους και ο Αδωνις Γεωργιάδης 11,4% και 46.065 ψήφους.

Οσον αφορά την επόμενη ημέρα:

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στηρίζεται στο προβάδισμα που απέκτησε στον α' γύρο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι έχει αναπτύξει ισχυρή δυναμική το τελευταίο διάστημα, που ενισχύεται και από τη στήριξη που εξασφαλίζει από διάφορες πλευρές, όπως από τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Β.Μεϊμαράκης θα επικεντρωθεί στην στήριξη που έχει εκ μέρους του Καραμανλικού μπλοκ, επιχειρώντας παράλληλα να υπογραμμίσει την αντίθεση μεταξύ καραμανλικών - μητσοτακικών.

Επιπλέον, θα υποσχεθεί ανασύνθεση του κόμματος σε μια κεντρώα κατεύθυνση, επίσης παραπέμποντας στον Κ.Καραμανλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη συνεργάτες του πρώην προέδρου της ΝΔ τονίζουν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκφράζει το «όλον» της ΝΔ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένα υποσύνολο.

Μάλιστα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, στενός συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη, έδωσε το στίγμα των προθέσεων, χαρακτηρίζοντας τον Κυρ.Μητσοτάκη νεοφιλελεύθερο.

«Για μένα το δίλημμα που τίθεται ενόψει του δεύτερου γύρου είναι ότι οι νεοδημοκράτες θα πρέπει επιλέξουν τι ΝΔ θέλουν. Θέλουν μια νεοφιλελεύθερη ΝΔ η οποία θα πάει στο ιδεολόγημα του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο ουσιαστικά, κοινωνικά και εκλογικά πατάει σε μια οικονομική αριστοκρατία, σε μια οικονομική ελίτ; Ή θέλουν μια παράταξη η οποία θα είναι λαϊκή και μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή και πατριωτική, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης προέτρεψε χθες τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί από τη μάχη του δεύτερου γύρου για να διαφυλαχθεί η συνοχή της παράταξης, καθώς προεξόφλησε την επικράτηση Μεϊμαράκη.

Σε ευρεία νίκη Μεϊμαράκη στοιχημάτισαν και οι Νικήτας Κακλαμάνης και Γεράσιμος Γιακουμάτος, επιδιώκοντας πρωτίστως να αποτρέψουν τη διαμόρφωση κλίματος νίκης από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ερμηνεύουν το αποτέλεσμα του α' γύρου ως απόρριψη της επιλογής στασιμότητας που εκφράζει ο Β.Μεϊμαράκης, με την πλειοψηφία των νεοδημοκρατών να τάσσεται υπέρ της ανανέωσης, φορέας της οποίας είναι -από διαφορετικές αφετηρίες- οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.

Πλέον, την ανανέωση στο κόμμα μπορεί να φέρει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνουν οι συνεργάτες του, και τονίζουν ότι ο πρώην υπουργός έχει δυναμική, καθώς μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στους ψηφοφόρους των δύο υποψηφίων προέδρων που έμειναν εκτός β' γύρου.

Σε ό,τι αφορά επίσημες δηλώσεις στήριξης, εκτός από τον Αδωνι Γεωργιάδη, πληροφορίες θέλουν και τον Μάκη Βορίδη να επιθυμεί να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα επιχειρώντας να συμπαρασύρει τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Απαντώντας, δε, στα περί διαχωρισμών και μάχης μεταξύ καραμανλικού και μητσοτακικού μπλοκ, ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν έχει κανενός είδους στήριξη από μηχανισμούς. Επιπλέον, αφήνει να εννοηθεί ότι ακόμη και η στήριξη από την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη ήταν σε θολό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, το δυνατό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία μίλησε πιο πολιτικά από τους υπόλοιπους υποψηφίους, ξεδιπλώνοντας τις θέσεις του για όλα τα ζητήματα και ειδικά για τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στο κόμμα.

Εν όψει της 10ης Ιανουαρίου, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για τους δύο μονομάχους να αναπτύξουν τις πολιτικές θέσεις τους. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε θετικά στην πρόσκληση του Mega για ντιμπέιτ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αναμένεται η απάντηση του πρώην προέδρου της ΝΔ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass