ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Χώροι φιλοξενίας αναζητούνται στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2016 0:04

Σύσκεψη για το προσφυγικό με τη συμμετοχή των δημάρχων συγκαλεί, στις 10 σήμερα το πρωί, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με τους δημάρχους να καλούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη λειτουργία χώρων φιλοξενίας σε περιοχές, εκατέρωθεν της εθνικής οδού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, επικεφαλής παράλληλα του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Δημήτρης Βίτσας, ζήτησε προτάσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εξεύρεση χώρων, οι οποίοι, όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο κ. Αγοραστός, για ευνόητους λόγους «θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις όπως το να βρίσκονται “πάνω” στην εθνική οδό, να μην απαιτούνται μεγάλες παρεμβάσεις αφού πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα και φυσικά να πρόκειται για δημόσιες δομές».

Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον πρόεδρό της και δήμαρχο Μουζακίου Γ. Κωτσό να διευκρινίζει στην «Ε» πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνδράμει στο θέμα των προσφύγων αλλά η Πολιτεία, μεταξύ άλλων θα πρέπει να εξετάσει και το θέμα της οικονομικής στήριξης των ΟΤΑ σε αυτή την προσπάθεια» ενώ με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη να σημειώνει πως «οι δήμαρχοι καλούνται να υποδείξουν χώρους».

Σε επίπεδο Θεσσαλίας και με βάση τα κριτήρια που θέτει το συντονιστικό διυπουργικό όργανο, οι δήμοι που θα πρέπει να υποδείξουν χώρους φιλοξενίας προσφύγων είναι οι Δήμοι Αλμυρού, Ρήγ. Φεραίου, Κιλελέρ, Λάρισας και Τεμπών ενώ μια ακόμη από τις προϋποθέσεις που τίθενται από το Συντονιστικό είναι οι εγκαταστάσεις αυτές (πρώην στρατόπεδα, βιομηχανικά κτίρια, εκθεσιακά κέντρα και κατασκηνώσεις κ.λπ.) είναι να... απέχουν από αστικούς ιστούς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα και η καταγραφή του Υπουργείου Άμυνας ανενεργών στρατοπέδων, που μπορεί να αξιοποιηθούν ως ανοιχτές δομές, ή στρατόπεδα μετεγκατάστασης εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ως τέτοιο μπορεί να αξιοποιηθεί και το «Στρατόπεδο Αργ. Ζώγα», λίγο πριν το Συκούριο, στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών. Χώρος που απέχει ελάχιστα από τον κόμβο Μακρυχωρίου, στην ΠΑΘΕ.

Το ΥΕΘΑ, εδώ και ημέρες, καταγράφει δομές τους όπως τα ανενεργά στρατόπεδα, που τυχόν μπορεί να αξιοποιηθούν άμεσα, στην περίπτωση που διογκωθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι μέσω της Ελλάδας, προσπαθούν να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό, κάποια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι προσφυγικές ροές όπως είναι γνωστό συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και οι όποιες επιλογές της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα εξαρτηθούν σε αυτή τη φάση από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. μεθαύριο Δευτέρα, όπως φυσικά και από τη στάση γειτονικών χωρών (Τουρκία, ΠΓΔΜ) σχετικά με το θέμα των συνόρων ενώ αναμένεται να αναλάβει δράση η ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη, σύμφωνα και με την απόφαση των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Προς το παρόν, το Υπουργείο Άμυνας έχει αποκλείσει κατηγορηματικά, για αυτονόητους λόγους, τη φιλοξενία προσφύγων σε ενεργά στρατόπεδα, όπως το Στρατόπεδο Μπουγά της Λάρισας για παράδειγμα, που η φημολογία το θέλει να λειτουργεί ακόμη και ως... Hot Spots.

Όταν τέτοια λειτουργούν μόνο σε 5 νησιά του Αιγαίου αφού έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο (ταυτοποίηση, πρώτη φιλοξενία κ.λπ.), εντελώς διαφορετικό δηλαδή με τις ανοικτές δομές, και τα στρατόπεδα μετεγκατάστασης (relocation camps) στην ηπειρωτική Ελλάδα που λειτουργούν είτε με ευθύνη των εμπλεκομένων υπουργείων - είτε με τη στήριξη των ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται πως από την κυβέρνηση ήδη έχει συγκροτηθεί το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, ένα διυπουργικό όργανο του οποίου τον συντονισμό, έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Μια συντονιστική διυπουργική ομάδα διαχείρισης των προσφυγικών ροών στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Εμπορικής Ναυτιλίας, Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Δικτύων και Μακεδονίας Θράκης.

Ενώ επιτελικό όργανο της διυπουργικής ομάδας είναι το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ),το οποίο έχει διευρυνθεί με εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Μεταναστευτικής Πολιτικής , της Άμυνας, της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΟΜΕΣ

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση των προβλημάτων που επάγονται οι προσφυγικές ροές, στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας εντάχθηκε μεταξύ άλλων και το Στρατόπεδο Μαζαράκη (Χέρσο Κιλκίς) όπου αναπτύχθηκαν εκατοντάδες σκηνές.

Στρατόπεδα αναζητούνται φυσικά και σε τοπικό επίπεδο, με βασικό κριτήριο να είναι ανενεργά και με ελάχιστες παρεμβάσεις να μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Όπως προαναφέρθηκε οι χώροι που αναζητούνται θα πρέπει να είναι κοντά ή πάνω στην εθνική οδό.

ΡΟΕΣ

Σε ό,τι αφορά τέλος τις προσφυγικές ροές, σε τοπικό επίπεδο, ο αριθμός των προσφύγων αυξομειώνεται ανάλογα με τις ροές στα σύνορα της Ειδομένης. Έτσι από προχθές βράδυ, στα ΣΕΑ Ευαγγελισμού στο Μακρυχώρι βρέθηκαν περίπου 170 πρόσφυγες, με τα δύο λεωφορεία να αναχωρούν χθες το πρωί για τα σύνορα. Με τους Δήμους Λάρισας και Τεμπών, με τη στήριξη φορέων, εθελοντικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και πολιτών – εδώ και ημέρες - να συνδράμουν στους πρόσφυγες προσφέροντας τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Στην περιοχή επίσης, σε ξενοδοχείο στα Λουτρά Σμοκόβου, που μισθώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, φιλοξενούνται 90 πρόσφυγες.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Λεζάντα

Το «Στρατόπεδο Αργ. Ζώγα», στο Κυψελοχώρι είναι ένας από τους χώρους που έχει καταγράψει το ΥΕΘΑ αναζητώντας χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass