«ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ» ΣΕ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ανοιχτή πληγή οι κλοπές χαλκού

* Στοιχίζει χιλιάδες ευρώ η επιδιόρθωση των ζημιών και η αντικατάσταση των υλικών * Αγρότες φυλούν τα χωράφια τους με βάρδιες

Δημοσίευση: 12 Απρ 2016 0:12
Οκτώ χωριά «δίψασαν» στο παρελθόν από ανάλογο «χτύπημα» κλεφτών καλωδίων στον Δήμο Κιλελέρ, που είχε γίνει στο αντλιοστάσιο δύο γεωτρήσεων, στη θέση «Άγιος Νικόλας ο Φονιάς» Οκτώ χωριά «δίψασαν» στο παρελθόν από ανάλογο «χτύπημα» κλεφτών καλωδίων στον Δήμο Κιλελέρ, που είχε γίνει στο αντλιοστάσιο δύο γεωτρήσεων, στη θέση «Άγιος Νικόλας ο Φονιάς»

 

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Μάστιγα αποτελούν για τον θεσσαλικό κάμπο, εδώ και χρόνια οι κλοπές χαλκού από καλώδια σε αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, υποσταθμούς της ΔΕΗ και κάθε είδους μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό δήμων ή ιδιωτών, με καταστροφικές συνέπειες, που αναστατώνουν τη ζωή ακόμη και ολόκληρων χωριών.

Πρόκειται για μία χρόνια ανοιχτή πληγή, η οποία κοστίζει τεράστια χρηματικά ποσά στους δημόσιους και δημοτικούς φορείς, όπως βεβαίως και σε ιδιώτες, που καλούνται να επισκευάσουν τις φθορές και να αντικαταστήσουν το υλικό που αφαιρέθηκε από τους άγνωστους δράστες.

Το τελευταίο κρούσμα που καταγράφηκε στον πολύπαθο, από τέτοιου είδους κλοπές, Δήμο Κιλελέρ, πυροδότησε και πάλι αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια κατοίκων χωριών του, των δημοτικών διαμερισμάτων Νίκαιας και Νέων Καρυών, οι οποίοι εξ αιτίας της κλοπής καλωδίων χαλκού από υποσταθμό της ΔΕΗ που ηλεκτροδοτεί εγκατάσταση της ΔΕΥΑΛ, έμειναν χωρίς νερό, για πάνω από δώδεκα ώρες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χωριά «διψούν» λόγω τέτοιων καταστροφικών κλοπών, αφού και στο παρελθόν τόσο στον Δήμο Κιλελέρ, όπως όμως και σε άλλους αγροτικούς δήμους, έχουν παρατηρηθεί πολλά τέτοια κρούσματα.

Συγκεκριμένα στον Δήμο Κιλελέρ, ένα από τα μεγαλύτερα «χτυπήματα» των κλεφτών καλωδίων, παρατηρήθηκε το 2014, άνοιξη επίσης, με απανωτές κλοπές μέσα σε διάστημα ενός μήνα, στο αντλιοστάσιο δύο γεωτρήσεων, στη θέση «Άγιος Νικόλας ο Φονιάς», με αποτέλεσμα να «διψάσουν» και πάλι οκτώ χωριά του δήμου, που τροφοδοτούνταν από αυτό.

Σε Πλατύκαμπο, Γαλήνη, Γλαύκη, Νάματα, Μελία, Μόδεστο, Αναγέννηση και Πρόδρομο, στέρεψαν οι υδατόπυργοι και περίπου 5.000 κάτοικοι έμειναν χωρίς νερό, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην καθημερινότητά τους

Είχαν κλαπεί 150 μέτρα καλώδιο παροχής ρεύματος (χαλκού) στις δύο γεωτρήσεις ύδρευσης, στην περιοχή, ενώ διαπιστώθηκε ότι ήταν μια οργανωμένη δουλειά «επαγγελματιών», καθώς χρησιμοποίησαν κομπρεσέρ για να σπάσουν υπόγεια τσιμεντένια κάλυψη των καλωδίων. Το δε κόστος της ζημιάς ανήλθε στα 3.500 με 4.000 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες γεωτρήσεις ύδρευσης, είχαν γίνει και παλαιότερα στόχος κλοπής, το 2012, με μικρότερη έκταση ζημιών και μικρότερες απώλειες.

Οι κλοπές καλωδίων χαλκού αποτελούν μεγάλη πληγή στον Δήμο Κιλελέρ και έχουν επιφέρει πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες των αγροτών, αλλά και στην καθημερινότητα των σπιτιών όλων των κατοίκων.

Πάγιο αίτημα του δήμου και των κατοίκων είναι να κινηθούν οι έρευνες της Αστυνομίας προς τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν και εκμεταλλεύονται τον χαλκό.

Ο δε δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος προσεχώς θα συναντηθεί με τον αστυνομικό διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας κ. Γεώργιο Αγάκο, προκειμένου να συζητήσει το θέμα και να ζητήσει την οριστική εξάλειψή του, πριν …ξαναδιψάσουν κι άλλα χωριά.

* Να σημειωθεί ότι τα συχνά κρούσματα κλοπής καλωδίων από εγκαταστάσεις γεωτρήσεων άρδευσης, στην ευρύτερη αγροτική περιοχή, που έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν καλλιέργειες, αναγκάζουν τους αγρότες να κάνουν βάρδιες σε σκοπιές στα χωράφια τους, για να φυλάξουν την περιουσία τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass