Νέα δυναμική στη διδασκαλία και την έρευνα υψηλής ποιότητας

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2016 10:08

Στις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, στην περιοχή του Μεζούρλου, δίπλα στην Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, θα στεγάζεται από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά το τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου πραγματοποιήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» της Ιατρικής Σχολής.

Όπως είναι γνωστό, το τμήμα της Βιοχημείας, από το 2000 οπότε δημιουργήθηκε λειτουργούσε σε ενοικιαζόμενα κτίρια, εντός του ιστού της πόλης, ενώ πλέον θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το πλούσιο, διδακτικό και ερευνητικό του έργο στο καινούριο κτηριακό συγκρότημα, συνολικού προϋπολογισμού 9,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος του Τμήματος, αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Λεωνίδας επισήμανε ότι «η βιοοικονομία είναι σήμερα η ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ευρώπης με αιχμή τον αγροδιατροφικό τομέα και σήμερα η Θεσσαλία επενδύει στην καινοτομία, προσλαμβάνοντας νέα δυναμική από το νέο κτίριο της Βιοχημείας που οδηγεί στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, διδασκαλίας και έρευνας».

Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλίνης, τόνισε ότι το νέο κτίριο συμπληρώνει ακαδημαϊκά τις υπάρχουσες υποδομές και δίνει στους φοιτητές την αίσθηση ότι ανήκουν σε ένα ισχυρό campus».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χαρακτήρισε σημαντική τη χθεσινή μέρα καθώς η Βιόπολη ολοκληρώνεται σταδιακά. Τόνισε δε ότι μετά από 28 χρόνια λειτουργίας του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει πλέον 18 τμήματα, 5 σχολές σε 5 πόλεις, 120 εργαστήρια, 21 κλινικές, 15.000 φοιτητές και πλούσιο επιστημονικό έργο να επιδείξει. Αποκτά παράλληλα τη συνείδηση ενός περιφερειακού πανεπιστημίου, τη συνείδηση του ρόλου του στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

ΕΡΓΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από το σύνολο των ομιλητών στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε για την υλοποίηση αυτού του έργου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι «ολοκληρώσαμε και παραδίδουμε ένα έργο μεγάλης σπουδαιότητας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 9,9 εκατ. ευρώ. Το νέο κτίριο, που κατασκευάστηκε στον χώρο της Ιατρικής Σχολής, δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, περιλαμβάνει σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και εργαστήρια για το τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε τη λειτουργικότητα του Τμήματος, αλλά και όλων των σχολών Επιστημών Υγείας. Έτσι το Πανεπιστήμιο βρίσκεται πλέον σε έναν ενιαίο χώρο, όπου λειτουργεί ήδη μια σύγχρονη βιβλιοθήκη αλλά και το νοσοκομείο. Η ολοκλήρωση του έργου δίνει λύση στο κτιριακό πρόβλημα, που αντιμετώπιζε η σχολή, ενώ πλέον οι φοιτητές και οι καθηγητές θα μπορούν σε κατάλληλες υποδομές και με κατάλληλο εξοπλισμό να εκπληρώνουν καλύτερα την αποστολή τους. Με ρεαλισμό, υπευθυνότητα και συνεργασία πετυχαίνουμε αποτελέσματα. Κατορθώσαμε από το μηδέν να φτιάξουμε αυτό το κτίριο το οποίο δεν βρισκόταν στο αρχικό πλάνο των νέων κτιρίων του Πανεπιστημίου. Έτσι το σύνολο των έργων του Πανεπιστημίου που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ ξεπερνούν τα 28 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν από τα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα να στηθεί στα πόδια της η Ιατρική Σχολή και τόνισε ότι «με το νέο κτίριο της Βιοχημείας ολοκληρώνεται ένα σύνολο στοιχείων στην περιοχή του Μεζούρλου που προσδιορίζουν την έννοια της ανάπτυξης. Η Λάρισα μετατρέπεται σε μεγάλο περιφερειακό κέντρο, μια πόλη ανοιχτή στον αγροδιατροφικό τομέα, τον πολιτισμό, τις επιστήμες υγείας», κατέληξε.

Στην τελετή των εγκαινίων που ακολούθησε χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος.

Παρευρέθηκαν επίσης, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Χρήστος Καλομπάτσιος και Θανάσης Παιδής, ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Παναγιώτης Γούλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, καθηγητές του Τμήματος και της Ιατρικής, διοικητικό προσωπικό και πολλοί φοιτητές.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το κτίριο είναι ανεξάρτητο, αποτελούμενο από τέσσερα επιμέρους συνεχόμενα τμήματα, χωρισμένα με αρμούς διαστολής, ανάλογο με τα ήδη ανεγερθέντα κτίρια Εργαστηρίων Ι & ΙΙ του Ιατρικού Τμήματος. Είναι τριώροφο με υπόγειο και με σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος. Η συνολική επιφάνεια δόμησης είναι 5.209 τ.μ., σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα.

Στην Πτέρυγα Εργαστηρίων ΙΙΙ των εγκαταστάσεων της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στεγάζεται το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας και συγκεκριμένα: οι Τομείς Βιολογίας στη Β’ στάθμη (ισόγειο), Βιοτεχνολογίας στη Γ’ στάθμη (Α’ όροφος), Βιοχημείας στη Δ’ στάθμη (Β’ όροφος) και βοηθητικοί χώροι στην Α’ στάθμη (υπόγειο).

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass