ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Όχι» σε επαναφορά των διοδίων στα Τέμπη

* Το θεσσαλικό όργανο επικαλείται περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2016 10:00

Αρνητικό είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στη μεταφορά των διοδίων στα Τέμπη, όπως καταδεικνύεται μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασής του.

Ειδικότερα, το σώμα γνωμοδότησε αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Κατασκευή και λειτουργία οδικού τμήματος από ανισόπεδο κόμβο Τεμπών έως ανισόπεδο κόμβο Ραψάνης», κατόπιν αιτήματος της κατασκευάστριας εταιρίας.

«Όχι» ψήφισαν οι επικεφαλής όλων των περιφερειακών παρατάξεων, πλην της κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη η οποία ψήφισε «παρών».

Στην εισήγησή του, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «σύμφωνα με τη σύμβαση του 2007 δεν προβλέπονταν διόδια στα Τέμπη. Η σύμβαση αυτή αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013. Η νέα σύμβαση δίνει τη δυνατότητα όταν ολοκληρωθεί το τμήμα Ευαγγελισμός – Ραψάνη και εφόσον εκλείπουν οι περιβαλλοντικοί λόγοι να μετακινηθούν διόδια. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας εισηγήθηκαν αρνητικά στη μεταφορά των διοδίων στο ύψος της αρχής της κοιλάδας των Τεμπών. Και αυτό γιατί πρώτον δεν εκλείπουν οι περιβαλλοντικοί λόγοι (πρέπει να προστατευτεί η κοιλάδα των Τεμπών) και δεύτερον γιατί το Ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει μια βασική αρχή που ισχύει στους αυτοκινητοδρόμους με διόδια, με την οποία οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα για τη μετακίνησή τους σε παράπλευρο δίκτυο χωρίς διόδια. Το παράπλευρο δίκτυο, όπως καθοριζόταν από τη σύμβαση του 2007, είναι το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, που διέρχεται μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών και το οποίο πρέπει να είναι διαθέσιμο χωρίς διόδια. Ο δρόμος της κοιλάδας των Τεμπών είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βρίσκεται σε ζώνη NATURA και πρέπει να διαφυλαχθεί περιβαλλοντικά.

Η μεταφορά διοδίων στην είσοδο της κοιλάδας θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα έχει κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, επιπτώσεις στην πρόσβαση των τουριστών-επισκεπτών στα μνημεία της περιοχής, στην απασχόληση κ.ά. Για όλους αυτούς τους λόγους απαντούμε αρνητικά.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι γνωμοδοτικό όργανο. Η ευθύνη της τελικής απόφασης εναπόκειται στο αρμόδιο υπουργείο. Οι υπηρεσίες μας είναι αρνητικές, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια είναι αρνητικά, άρα και το υπουργείο θα πρέπει να αποφανθεί αρνητικά», κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν ακόμη οι δήμαρχοι Τεμπών και Αγιάς κ. Κώστας Κολλάτος και Αντώνης Γκουντάρας οι οποίοι μετέφεραν τα αντίστοιχα αρνητικά ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων τους και εξήγησαν τους λόγους που δεν πρέπει να μεταφερθούν τα διόδια στα Τέμπη.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα συμπεράσματα της εισήγησής της σημειώνει τα εξής:

«Λαμβάνοντας υπόψη όσα προκύπτουν από την έκθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) και των συνημμένων σε αυτή γνωμοδοτήσεων και σχεδίων, εισηγούμαστε αρνητικά επί της Μ.Π.Ε για τους παρακάτω λόγους:

-Δεν τεκμαίρεται η σκοπιμότητα του έργου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του. Επίσης το έργο είναι εντός της Κοιλάδας των Τεμπών η οποία προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ως Αισθητικό Δάσος και ως περιοχή του Δικτύου Natura 2000. Η μη τεκμηρίωση του έργου από τον αρχικό σχεδιασμό θα δημιουργήσει προβλήματα υποβάθμισης των προστατευόμενων περιοχών της Κοιλάδας των Τεμπών.

-Η εγκατάσταση και λειτουργία των διοδίων στο ύψος του οικισμού των Τεμπών αναμένεται να επηρεάσει τα υπό προστασία οικοσυστήματα σε μία οδό που όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης του έργου μετά τη λήξη της περιόδου Μελετών –Κατασκευών θα λειτουργήσει ως οδός ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας».

* Στο θέμα είχε αναφερθεί με παλαιότερη συνέντευξή του, ο τότε υπ. ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος ως υπουργός της Νέας Δημοκρατίας είχε υπογράψει την αρχική σύμβαση, το 2007.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σουφλιάς τόνιζε ότι «σύμφωνα με τη σύμβαση του 2007 δεν ήταν δυνατή η μεταφορά των σημερινών διοδίων από τον Πυργετό μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών. Η δυνατότητα δόθηκε με την αναθεώρηση που έγινε το 2013. Το άρθρο 25.1.3 της σύμβασης του 2007, προέβλεπε ότι για περιβαλλοντικούς λόγους, τα διόδια θα είναι εκεί που είναι σήμερα, στον Πυργετό. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, δεν θα μπορούσαν να μετακινηθούν, ούτε με το άρθρο 2.2.2 της σύμβασης που δίνει τη δυνατότητα στον παραχωρησιούχο να ζητήσει και να πάρει την έγκριση από το Δημόσιο για μετακινήσεις διοδίων.

Με την αναθεώρηση του 2013 στο άρθρο 25.1.3, προστέθηκε ότι οι περιβαλλοντικοί λόγοι, για να είναι στον Πυργετό τα διόδια, είναι μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου μελετών και κατασκευών. Και αναφέρει μάλιστα, ότι όταν τελειώσει το τμήμα Ευαγγελισμός – Ραψάνη τότε μπορεί να μετακινηθούν τα διόδια του Πυργετού σύμφωνα με το άρθρο 2.2.2 αφού θα εκλείπουν οι περιβαλλοντικοί λόγοι.

Οι λόγοι που είναι στον Πυργετό τα διόδια είναι πρώτον περιβαλλοντικοί γιατί πρέπει να προστατεύεται η Κοιλάδα των Τεμπών που είναι ένα τοπίο ιδιαίτερου κάλλους και δεύτερον για να εφαρμόζεται μια βασική αρχή που ισχύει στους αυτοκινητόδρομους με διόδια, με την οποία ο πολίτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί από εναλλακτική διαδρομή εκτός από τον αυτοκινητόδρομο και έτσι να μην πληρώνει διόδια. Η ευθύνη για την ύπαρξη εναλλακτικής διαδρομής ανήκει στο Δημόσιο και η μόνη στην περιοχή αυτή, είναι η διαδρομή μέσα από τα Τέμπη.

Με την τοποθέτηση των διοδίων μέσα στην κοιλάδα, ο καθένας πλέον είναι υποχρεωμένος να πληρώνει διόδια. Και οι κάτοικοι των χωριών που είναι πέρα από τα Τέμπη αλλά και όλοι όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν από την πλευρά της Θεσσαλίας με τη Β. Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα της διαδρομής χωρίς διόδια».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

Κοινή σύσκεψη, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, των δημάρχων Τεμπών, Αγιάς και Δίου-Ολύμπου, του προέδρου της ΠΕΔ και εκπροσώπων φορέων, με στόχο την από κοινού δράση για να μην μετεγκατασταθούν διόδια στα Τέμπη, διοργανώνεται σήμερα, στις 11 το πρωί, στο δημαρχείο του Δήμου Τεμπών (στο Μακρυχώρι), με πρωτοβουλία του δημάρχου Τεμπών Κων. Κολλάτου.

Μ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass