Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΦΗΣΕ ΠΛΗΓΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Χιλιάδες στρέμματα κηπευτικών καταστράφηκαν στους Σοφάδες!

* Κινδύνευσαν να πλημμυρίσουν Κόρδα και Μαραθέα από ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Μέγα

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2016 12:12

Του Φώτη Καραγιάννη

Δύσκολες ώρες πέρασε το περασμένο τριήμερο ο νομός Καρδίτσας, αν και το νέο κύμα κακοκαιρίας που «χτύπησε» για τρίτη φορά μέσα σε δέκα ημέρες τη Δυτική Θεσσαλία «ξεθύμανε» στα γειτονικά Τρίκαλα προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές σε χωριά.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του νέου κύματος στην περιοχή μας ήταν όχι μόνο οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και οι κεραυνοί που έπεφταν συνεχώς όλο το απόγευμα μέχρι το βράδυ της Παρασκευής γύρω από την Καρδίτσα! Ιδιαίτερα οι κάτοικοι στον Πρόδρομο αναστατώθηκαν όταν κεραυνός έπεσε στην πλατεία και βύθισε το χωριό στο σκοτάδι! Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή δεν κυκλοφορούσε ψυχή έξω για να επαναληφθεί η τραγωδία του άτυχου ποδοσφαιριστή από την Καρδιτσομάγουλα!

Τα αποτελέσματα της θεομηνίας ήταν άμεσα, καθώς διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη μισή Καρδίτσα και σε γύρω χωριά (Φράγκο, Μητρόπολη) για περίπου δύο ώρες, ενώ πλημμύρισαν ξανά υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών και εγκλωβίστηκαν άνθρωποι σε ασανσέρ! Αναμενόμενο ήταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία να δεχθεί και πάλι δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων.

Η βλάβη στο δίκτυο εντοπίστηκε γρήγορα από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά οι ακραίες καιρικές συνθήκες («πόλεμος» από κεραυνούς) καθυστέρησαν την παρέμβαση για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης η οποία επιτεύχθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Παρασκευής.

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία και στο δίκτυο φωτισμού του Δήμου Καρδίτσας, καθώς επλήγη η κεντρική εγκατάσταση στο Ρούσσο, απ’ όπου αυτόματα ανοίγουν και κλείνουν τα φώτα στην Καρδίτσα και σε χωριά όπως ο Κέδρος και η Δαφνοσπηλιά. Την επιδιόρθωση της ζημιάς ανέλαβε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής υπερχείλισε ο ποταμός Καράμπαλης στις παρυφές της Καρδίτσας και δίπλα από το οικισμό ΡΟΜΑ στη «Μαύρικα». Τα νερά εισήλθαν στον οικισμό, γεγονός που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας και του αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Τσιάκου, τεσσάρων οχημάτων της Π.Υ. Καρδίτσας και αστυνομικών δυνάμεων, ενώ λεωφορεία τέθηκαν σε ετοιμότητα μήπως χρειαστεί η μεταφορά κατοίκων σε ασφαλές μέρος. Αργότερα τα καιρικά φαινόμενα παρουσίασαν ύφεση κι έτσι δεν χρειάστηκε να γίνει μεταφορά ατόμων.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝ ΧΩΡΙΑ

Η επόμενη μέρα του Σαββάτου επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις στους αγρότες, αφού «φούσκωσαν» ποτάμια και κανάλια με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τεράστιες εκτάσεις σε Αρτεσιανό, Καρδιτσομάγουλα, Κόρδα, Μαραθέα και Καρποχώρι Σοφάδων.

Χρειάστηκε να στηθεί πολύωρη επιχείρηση από τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας για να προληφθεί μεγάλη καταστροφή σε Κόρδα και Μαραθέα, διότι στο σημείο κατασκευής του νέου αντλιοστασίου στον ποταμό Μέγα, τα νερά του ποταμού Πηνειού κόντευαν να «σπάσουν» το ανάχωμα και να πλημμυρίσουν τα χωριά!

Τις εργασίες μεταφοράς βράχων με δεκάδες φορτηγά για φραγή του επικίνδυνου ρήγματος συντόνιζε ο αντιπεριφερειάρχης κ.Τσιάκος, συνεπικουρούμενος από τον δήμαρχο Παλαμά κ. Γιώργο Σακελλαρίου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Πάντως εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί του Παλαμά οι οποίοι έχουν χωράφια σε παραποτάμιες περιοχές που πλημμύρισαν, ανησυχούν για την πορεία των καλλιεργειών τους, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές σε βαμβακοχώραφα.

ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΟΦΑΔΕΣ

Σε περισσότερα από 8.500 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης ανέρχονται οι ζημιές από την καταιγίδα στην περιοχή του Δήμου Σοφάδων.

Μεγάλες καταστροφές έχει υποστεί η βιομηχανική ντομάτα (4.000 στρέμματα), αφού το μέγεθος της ζημιάς του προϊόντος που είναι στα χωράφια αγγίζει το 100%.

Επιπλέον, ζημιές άνω του 50% παρατηρούνται σε καπνά (2.000 στρέμματα) αλλά και σε καλλιέργειες πιπεριάς (2.500 στρέμματα). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βροχοπτώσεις αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος της συγκομιδής.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποίησαν αυτοψία σε πληγείσες καλλιέργειες του Δήμου, ο βουλευτής του νομού κ. Κώστας Τσιάρας, ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος. Παρόντες ήταν ακόμη ο αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Ταξιάρχης Ευαγγελογιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Αγγελόπουλος καθώς και πληγέντες παραγωγοί.

Ήδη έγινε αναγγελία στον ΕΛΓΑ προκειμένου οι πληγέντες παραγωγοί να καταθέσουν δηλώσεις.

Ο δήμαρχος Σοφάδων ζητά την άμεση αποστολή κλιμακίων του ΕΛΓΑ για τη διαπίστωση της έκτασης των μεγάλων καταστροφών που υπέστησαν οι γεωργικές καλλιέργειες και την εξατομίκευση των ζημιών.

Σε κοινή τους δήλωση οι κ. Τσιάρας, Σκάρλος, Τσιάκος, τονίζουν χαρακτηριστικά:

«Η έκταση των ζημιών είναι πολύ μεγάλη, σε αρκετές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών που συνοδεύτηκαν από έντονες βροχοπτώσεις, τόσο σε βροχομετρικό ύψος όσο και σε διάρκεια, είχαν καταστροφικό αποτέλεσμα για τις γεωργικές καλλιέργειες του Δήμου Σοφάδων. Το εύρος και το ύψος αυτών θα μπορεί να διαπιστωθεί με ακρίβεια το επόμενο διάστημα. Ζητούμε την άμεση αποστολή κλιμακίων γεωπόνων του ΕΛ.Γ.Α. και ακολούθως αντικειμενική και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών, διότι σε πολλές από τις καλλιέργειες είχε ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή. Τόσο ο ΕΛ.Γ.Α. όσο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τους πληγέντες και ευρισκόμενους σε μεγάλη απόγνωση παραγωγούς. Η παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να στηριχθεί, διότι η γεωργία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανόρθωσης και ανάπτυξης. Εγκατάλειψη και καταστροφή των αγροτών θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass