ΠΥΡΑ ΜΠΟΥΤΑ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ

«Μπλόκο» σε παλιά και νέα μέτρα επιχειρεί η ΕΟΑΣΚ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2016 7:57

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Πυρά κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές εξαπέλυσε ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά

με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Στην σύσκεψη τέθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά και νέα ζητήματα που έχουν προκύψει όπως το «ειδικό περιβαλλοντικό τέλος» στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βαγγέλης Μπούτας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της φορολογίας και του ασφαλιστικού, για τα οποία μάλιστα εξαπέλυσε τα πυρά του προς την κυβέρνηση, αλλά και τα μπλόκα εκείνα που στις περυσινές κινητοποιήσεις ζητούσαν επιτακτικά τον αυστηρό διαχωρισμό σε κατά «κύριο επάγγελμα αγρότες» και μη. Στο επίκεντρο βρέθηκε ακόμα ο κίνδυνος που εγκυμονεί να απολέσει η χώρα σημαντικά ποσά ενισχύσεων επειδή χιλιάδες συνταξιούχοι θα τεθούν εκτός παραγωγής με το νέο ασφαλιστικό.

Όσον αφορά τα προβλήματα που προέκυψαν τη φετινή χρονιά από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ο ΕΛΓΑ και η καταβολή των αποζημιώσεων ανάγεται σε κορυφαίο ζήτημα. Επισημάνθηκε ότι εδώ και χρόνια η Ομοσπονδία έχει πάγιο αίτημα για τις αποζημιώσεις και την αλλαγή του κανονισμού στον ΕΛΓΑ! Μάλιστα, καταλογίστηκαν ευθύνες στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης για την μη διεκδίκηση ένταξης αντιπλημμυρικών έργων στο ΕΣΠΑ.

ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ

Επιπλέον, εκφράστηκε προβληματισμός από τους παριστάμενους αγρότες για την τιμή του βαμβακιού που τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η συλλογή του. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων εξέφρασαν το φόβο τους ότι θα επαναληφθεί και τη φετινή χρονιά το πρόβλημα που αντιμετώπισαν με την πολιτική των «ανοιχτών τιμών», κάτι που όπως επισημάνθηκε εφαρμόστηκε φέτος και με τα σιτηρά. Τονίστηκε δε, ότι το αίτημα για τις κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας είναι επίκαιρο.

Οι περισσότεροι αγρότες που μίλησαν τόνισαν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συγκομιδή στη βαμβακοκαλλιέργεια και προβληματίζονται εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε η φετινή καλλιεργητική χρονιά αφενός, αφετέρου λόγω των προβλημάτων που εντείνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και απειλούν τη βιωσιμότητά τους.

Τέλος στη σύσκεψη συζητήθηκε και αποφασίστηκε ο συντονισμός μεταξύ των αγροτικών συλλόγων και ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε τις επόμενες εβδομάδες, η ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους που είναι μέλη της, να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημερωτικών συσκέψεων στα χωριά του νομού, τις οποίες θα διαδεχθούν κινητοποιήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τον Οκτώβριο θα συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Λάρισα, ώστε συντονισμένα οι αγρότες κάθε περιοχής να οργανώσουν κινητοποιήσεις με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις του αγροτικού κόσμου, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας υπογράμμισαν ότι σε σύγκριση με πέρυσι η κατάσταση έχει χειροτερέψει, με τους αγρότες να έχουν χίλιους λόγους για να βρίσκονται στο δρόμο. Χαρακτήρισαν «κοροϊδία» τα όσα ακούστηκαν στη ΔΕΘ για τον αγροτικό κόσμο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα τελευταία μέτρα φέρουν την υπογραφή πέντε κομμάτων και κινούνται στην κατεύθυνση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που θέλει να απομείνουν λίγοι μεγαλοκαλλιεργητές στην πρωτογενή παραγωγή.

Για το θέμα αυτό τονίστηκε πως είναι μείζονος σημασίας να μην νομιμοποιηθούν τα μέτρα στη συνείδησή των αγροτών, οι οποίοι πρέπει να αντιτάξουν τον οργανωμένο αγώνα τους μέσα από του Συλλόγους.

Tέλος αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΕΟΑΣΚ σε πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, το οποίο οργανώνεται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 2 του Νοέμβρη, για την ανεργία και το λαϊκό εισόδημα.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων υπογράμμισαν την άρνησή τους να αποδεχτούν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος τους και η οποία απειλεί να τους θέσει εκτός παραγωγής.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά «Μπλόκο στα μέτρα, παλιά και νέα, είναι αποφασισμένη να βάλει η αγροτιά της Καρδίτσας»!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass