Ανασκόπηση 2016

Παραγωγικό το 2016 με εκατοντάδες έργα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2016 15:20

«Χρονιά των έργων και των προκλήσεων» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός το 2016, καθώς σε μια δύσκολη για την εθνική οικονομία περίοδο, υπήρξε κορεσμός έργων, με χρήματα που έπεσαν και στήριξαν την τοπική οικονομία.

Έτσι, στην αναβάθμιση των συνθηκών κυκλοφορίας στη Λάρισα προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της συνέβαλαν τρία μεγάλα αναπτυξιακά οδικά έργα, που ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για τα έργα του λεγόμενου «δακτυλίου» της Λάρισας συνολικού προϋπολογισμού 37,6 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Πρόκειται για τις λεωφόρους Καράγιωργα- Σανδράκη και Καραμανλή, δρόμοι οι οποίοι μέχρι πρότινος εγκυμονούσαν κινδύνους και η μετακίνηση σε αυτούς γινόταν με δυσκολία.

Από την παρουσία του Κ. Αγοραστού στην προεδρία της ΕΝΠΕ, η Θεσσαλία βγαίνει κερδισμένη, καθώς προκύψανε έξτρα κονδύλια από την Ε.Ε., τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω τη διψασμένη για χρήμα θεσσαλική και εθνική οικονομία. Στον τομέα αυτό εντάσσονται τα 970 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που εξασφάλισε η Ελλάδα για περιβαλλοντικά έργα, ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, καθώς οριστικοποιήθηκε η ρήτρα αναθεώρησης. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «συνολικά σε όλη τη Θεσσαλία ολοκληρώθηκαν 1.114 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, που εξειδικεύονται σε 409 οδικά έργα, 175 έργα στον αγροτικό τομέα, 106 έργα τουρισμού πολιτισμού, 105 έργα εκπαίδευσης (σχολεία, ΤΕΙ, ΑΕΙ), 59 έργα υγείας, 17 έργα αθλητισμού, 227 έργα περιβάλλοντος. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε τα 568 εκατ. ευρώ που έρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και μάλιστα με εκχωρημένους πόρους 85 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και 82 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που διεκδικήσαμε και πήραμε το 37,5 % του συνολικού ποσού που έχει η χώρα».

Στο μεταξύ σε μαραθώνιο επαφών υψηλού τύπου στις Βρυξέλλες επιδόθηκε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με αφορμή το μεταναστευτικό, αλλά και την ανθρωπιστική κρίση λόγω μνημονίου. Έτσι, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τη Ρουμάνα Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, τον Έλληνα επίτροπο Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλο, τον Κύπριο επίτροπο, αρμόδιο για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Χρήστο Στυλιανίδη και πολλούς ακόμη ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε επίπεδο διοίκησης της Περιφέρειας, ο κ. Αγοραστός προχώρησε σε ανασχηματισμό, αλλάζοντας τους 6 θεματικούς αντιπεριφερειάρχες που είχε. Αυτοί είναι οι εξής: Χρήστος Καλομπάτσιος: Προσφυγικού – μεταναστευτικού, Κοινωνικής Μέριμνας, εθελοντισμού και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Νούσιος: Περιβάλλοντος – Υδροοικονομίας - Χωρικού Σχεδιασμού - Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Βασίλειος Αναγνωστόπουλος: Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Κίτσιος: Απασχόλησης – Εμπορίου, Βασίλειος Χατζόπουλος: Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Αθανάσιος Παιδής: Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης. Επίσης όρισε νέους Εντεταλμένους Συμβούλους, αξιοποιώντας το σύνολο των συμβούλων της ομάδας του.

Τέλος, στο μέτωπο της αντιπολίτευσης και στην παράταξη «Δρόμος της Ανατροπής» δοκιμάζεται η συνοχή της, μετά την εγκατάσταση στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους, αλλά κυρίως μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της επικεφαλής της παράταξης Ηρούς Διώτη.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass