Η ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

Να μπαίνει «στοπ» στις μεταθέσεις στρατιωτικών μετά την 25ετία

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2017 15:27

Τον περιορισμό των μεταθέσεων των στρατιωτικών και μάλιστα την παύση τους μετά από 25ετή υπηρεσία, προτείνει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ε.Σ.ΠΕ.Θ.), στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημ. Βίτσα.

Με αφορμή σχετικές δηλώσεις του αν. υπουργού, για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις του στρατιωτικού προσωπικού, ο πρόεδρος της Ενωσης, υπ/λγός (ΕΜ) κ. Στέφανος Κουκουράβας, σε επιστολή του καταθέτει τις προστάσεις των Θεσσαλών στρατιωτικών, αναμένοντας να ληφθούν υπόψη στην προσπάθεια να βελτιωθεί το ανάλογο νομικό πλαίσιο.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι στρατιωτικοί της Θεσσαλίας, με ιδιαίτερη χαρά παρακολουθήσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με επικείμενες διευθετήσεις που μελετά και προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση για το θέμα της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις του στρατιωτικού προσωπικού, με σκοπό τον περιορισμό τους.

Εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας που οι ανησυχίες που διακατέχουν το στρατιωτικό προσωπικό για τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, έχουν γίνει κτήμα της πολιτικής ηγεσίας, που φέρεται να συμμερίζεται την αγωνία χιλιάδων οικογενειών για το θέμα των μεταθέσεων…».

Υποστηρίζει ότι η Ένωση θα σταθεί δίπλα σε μια τέτοια και: «συμπαραστάτης της πολιτείας για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και φυσικά εάν οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν υπό ανθρωποκεντρικό πρίσμα, χωρίς περαιτέρω κατηγοριοποιήσεις και εξαιρέσεις, χωρίς την εφαρμογή δήθεν «κοινωνικής πολιτικής», η οποία εν τέλει αποβαίνει διαχρονικά σε βάρος του μέσου συναδέλφου που δεν ανήκει στις «ειδικές κατηγορίες».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Όσον αφορά στην πρόταση της Ένωσης, αναφέρεται: «προτείνεται η υιοθέτηση της παρακάτω τροποποίησης του περιεχόμενου της παρ. 7 του άρθρου 5 του Ν.3883/2010 (ΦΕΚ 167 Α’), με την ενσωμάτωση της ακόλουθης προσθήκης:

«Μετά την παρέλευση 25 ετών συνολικής υπηρεσίας, το στέλεχος μετατίθεται υποχρεωτικά σε Μονάδα ή Υπηρεσία του τόπου προτίμησής του και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, μετατίθεται σε Μονάδα ή Υπηρεσία του οικείου ή άλλου Κλάδου των ΕΔ που απέχει το ανώτερο 60 χιλιόμετρα οδικώς από τον τόπο προτίμησης και εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία υπάγεται, με δυνατότητα αδιάλειπτης παραμονής μέχρι την αποστρατεία του στελέχους. Εξαιρούνται όσοι αιτούνται την τοποθέτησή τους σε θέση υψηλής ευθύνης (ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΔΙΣΠΟ ή ΑΣΠ - ΣΕΘΑ), στο πλαίσιο της μετεξέλιξής τους σε ανώτερες βαθμίδες της Ιεραρχίας και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο όριο των πέντε (5) μεταθέσεων. Μετά τη συμπλήρωση των ανωτέρω ορίων ή τη συμπλήρωση 30 ετών συνολικής υπηρεσίας, το στέλεχος υπάγεται, εφόσον το επιθυμεί και δίχως άλλες προϋποθέσεις, στις ανωτέρω διατάξεις».

Η ως άνω ρύθμιση καθίσταται απολύτως επίκαιρη και επιτακτική ως ανάγκη, μετά τη βίαιη επέκταση του εργασιακού βίου των στρατιωτικών σύμφωνα με το Ν.3865/2010 (ΦΕΚ 120 Α’), καθώς επίσης και τις επώδυνες αυξήσεις των εισφορών για την αναγνώριση πρόσθετων ετών ασφάλισης, πραγματικών ή πλασματικών, βάσει του Ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85 Α’), οι οποίοι ουσιαστικά αποκλείουν κάθε σκέψη για οικειοθελή αποχώρηση όσων θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, πριν τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου ετών εργασίας των 40 ετών.

Τα οφέλη για το προσωπικό σε οικονομικό και οικογενειακό επίπεδο είναι τεράστια και δεν χρήζουν ανάλυσης. Τα οφέλη όμως δεν έχουν μια μόνο διάσταση. Με την υιοθέτηση του παραπάνω μέτρου παρέχεται ισχυρό κίνητρο στο προσωπικό που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, να παραμείνει στην ενεργό υπηρεσία, μειώνεται αισθητά το οικονομικό κόστος για την υπηρεσία με τη μείωση εξόδων μεταθέσεων και την αποφυγή δαπανών για εξειδικευμένη εκπαίδευση προσωπικού, στις όχι λίγες περιπτώσεις που αυτή είναι αναγκαία και εκτιμάται ότι βελτιώνεται ο δείκτης παραγωγικότητας σε ένα οικονομικά βιώσιμο περιβάλλον. Τυχόν υιοθέτηση της πρότασής μας, φρονούμε ότι θα αποτελέσει τον καταλύτη ώστε πληθώρα συναδέλφων νεαρής ηλικίας, γνωρίζοντας την προοπτική επιλογής ενός σταθερού τόπου διαμονής μετά τη συμπλήρωση 25ετίας, να επιδιώξουν πλέον συνειδητά και όχι «βιαίως» την υπηρέτηση σε Φρουρές της παραμεθορίου, προγραμματίζοντας με σχετική ασφάλεια τη σταδιοδρομία τους και κυρίως έχοντας τη δυνατότητα για υλοποίηση του οικογενειακού σχεδιασμού σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και σε τόπο που αυτοί εγκαίρως θα επιλέξουν και που εξυπακούεται ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι ο τόπος απ’ όπου έλκουν την καταγωγή τους, αλλά το μέρος όπου επέλεξαν να «κτίσουν» τις ζωές τους.

Η πρόταση της ΕΣΠΕΘ εκτιμούμε ότι προσεγγίζει στοιχειοθετημένα τον πυρήνα του κυριότερου προβλήματος που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι στρατιωτικοί και είναι ιδιαίτερα οξυμένο τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για τη λήψη μιας ιστορικής σημασίας απόφασης, ευεργετικού χαρακτήρα, για το στρατιωτικό προσωπικό και να αλλάξει τη θεώρηση των πραγμάτων σε ένα πιο ανθρωποκεντρικό πλαίσιο.

…Από την πλευρά της η ΕΣΠΕΘ θα αγωνιστεί ώστε να μην συνεχίσουν οι συνάδελφοι και οι οικογένειές τους να βρίσκονται υπό συνεχή «διωγμό», σε μια ατέρμονη μετακίνηση σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, διαταρασσόμενης της οικογενειακής τους γαλήνης με τις συνεχείς και πολλές φορές άσκοπες μεταθέσεις, έπειτα από αρκετά χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς στην πατρίδα.

Σας καλούμε να υιοθετήσετε την πρότασή μας, αναγνωρίζοντας έτσι εμπράκτως στο συνάδελφο το δικαίωμα του για ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπή βίο, σε συνάρτηση με τη βιολογική (ηλικιακή) και την επαγγελματική του ωρίμανση».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass