ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Λείπουν οι Κοινόχρηστοι και Κοινωφελείς Χώροι

*Προτάσεις νομοθετικής μεταρρύθμισης για να ανασάνουν οι πόλεις και της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2015 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:18

Ξεκίνησε χθες στο Βόλο το διεθνές συνέδριο «Planning, Law and Property Rights- Σχεδιασμός, Νομοθεσία και Δικαιώματα Ιδιοκτησίας», με εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων από διάφορες χώρες του πλανήτη οι οποίοι ασχολούνται στον τομέα της χωροταξίας, της χρήσης γης και της ιδιοκτησίας των ακινήτων, καθώς και άλλων σχετικών ειδικοτήτων που εξερευνούν τα αστικά ζητήματα, το νομοθετικό πλαίσιο και την ιδιοκτησία γης.

Το συνέδριο, που ολοκληρώνεται σήμερα, οργανώνουν η Διεθνής Ακαδημαϊκή Ένωση για το Σχεδιασμό, το Δίκαιο και τα Ιδιοκτησιακά Δικαιώματα (PLPR) και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 «Τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης. Εφαρμογή ενός βιώσιμου οικιστικού περιβάλλοντος ή προστασία της ιδιοκτησίας;» είναι το θέμα της εισήγησης που παρουσίασαν στο συνέδριο δύο μηχανικοί του Δήμου Λαρισαίων, ο Τριαντάφυλλος Καλλιακούδας, τοπογράφος μηχανικός, MSc, PhD, προϊστάμενος Τμήματος Κατασκευών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και η Σοφία Περιστερά, πολιτικός μηχανικός του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, σε συνεργασία με τη Φωτεινή Ζυγούρη, δικηγόρο, MSc, PhD από τον Βόλο.

Με την επισήμανση ότι «οι Κοινόχρηστοι και Κοινωφελείς Χώροι αποτελούν θεμελιώδη συστατικά ενός βιώσιμου περιβάλλοντος και ενισχυτικό παράγοντα για την ποιότητα ζωής σε μια πόλη», στην εισήγηση αναφέρεται ότι «οι συγκεκριμένοι Χώροι καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και είναι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αφενός οι κάθε είδους δρόμοι, πλατείες, άλση και γενικά οι προοριζόμενοι για κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι και αφετέρου οι χώροι που προορίζονται για την ανέγερση κατασκευών Κοινής Ωφέλειας».

Τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι «η έλλειψη των αναγκαίων αυτών χώρων στις ελληνικές πόλεις είναι ολοφάνερη με αναρίθμητες τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Μία από τις αιτίες της έλλειψης εντοπίζεται στην αποτυχία, αδυναμία του μηχανισμού απαλλοτρίωσης των Κοινοχρήστων και Κοινωφελών Χώρων και στις τροποποιήσεις των εγκεκριμένων Ρυμοτομικών Σχεδίων που ακολουθούν».

Η εισήγηση εστιάζει στην καταγραφή της ισχύουσας νομοθεσίας καθώς και την επίδραση των δικαστικών αποφάσεων στην εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης, την ανάλυση σχετικού υλικού που συγκεντρώθηκε από τις επιλεγμένες πόλεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και ολοκληρώνεται με την προσπάθεια διερεύνησης των νομικών και τεχνικών παραμέτρων και τις προτάσεις μεταρρύθμισης της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου να δοθεί απάντηση στο ερώτημα του θέματός της. «Εφαρμογή ενός βιώσιμου οικιστικού περιβάλλοντος ή προστασία της ιδιοκτησίας;».

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass