ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΚΑΡΟΠΛΕΣΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Οι «Δρυάδες» θα... ξαναχορέψουν στον Ίταμο

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2015 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:41

Του Φώτη Καραγιάννη

Το δασικό χωριό «Δρυάδες» έχει πάρει το ονομά του από τις νύμφες της ελληνικής μυθολογίας, οι οποίες διάλεγαν πάντα το ωραιότερο σημείο ενός δάσους για να στήσουν τον χορό τους. Αυτό μαρτυρεί τη μεγαλοπρέπεια του τοπίου και τη φυσική ομορφιά, ιδανική για να ξεκουράσει και να ανανεώσει τον επισκέπτη.

Το δασικό χωριό βρίσκεται σε απόσταση 37 χλμ. από την Καρδίτσα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 950μ. στη θέση «Σταυρός - Παλαιοχώρι», του Δ.Δ. Καροπλεσίου του Δήμου Καρδίτσας. Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα όμορφη με πολλές εναλλαγές ορεινών και πεδινών τοπίων. Η θέση του χωριού είναι τέτοια, ώστε είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για επισκέψεις στα γραφικά χωριά των Αγράφων που έχουν πλούσια ιστορική παράδοση, πολλούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, ξεχωριστά θρησκευτικά προσκυνήματα με σπάνιους θησαυρούς.

Η κατασκευή του δασικού χωριού ολοκληρώθηκε το 2000 από τη Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με τον πρώην Δήμο Ιτάμου, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε τη λειτουργία του ιδρύοντας και Δημοτική Επιχείρηση.

Με την εφαρμογή της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, το 2011 ο Δήμος Ιτάμου εντάχθηκε στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Καρδίτσας μαζί με το δασικό χωριό, το οποίο ωστόσο την τελευταία πενταετία παρέμεινε ουσιαστικά ανενεργό, λόγω κυρίως νομικών κωλυμάτων με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, δεδομένου ότι το δασικό χωριό προοριζόταν για ενοικίαση σε ιδιώτη.

Το μεγάλο διάστημα απραξίας επηρέασε αρνητικά τις ξύλινες ως επί το πλείστον κατασκευές του χωριού που υπέστησαν ζημιές, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν τη λειτουργία του, επειδή απαιτείτο υψηλή δαπάνη για τις αποκαταστάσεις, τις αναγκαίες προσαρμογές στο νέο πλαίσιο λειτουργίας και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

ΝΕΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Τελικά, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών με τον Δήμο Καρδίτσας και αφού έγιναν δυο άκαρποι διαγωνισμοί, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και τον Απρίλιο του 2014, το δασικό χωριό ενοικιάστηκε μετά από νέο διαγωνισμό και υπογραφή ειδικής σύμβασης, στην οικογένεια του κ. Δημητρίου Γιουβρή που ανέλαβε να το αναμορφώσει και να το μετατρέψει σε δυναμικό τουριστικό προορισμό του τόπου μας.

Ο ίδιος - έμπειρος στον χώρο της εστίασης και φιλοξενίας, καθώς παλαιότερα διατηρούσε στο Άστρος Κυνουρίας, για πολλά χρόνια πασίγνωστο μεζεδοπωλείο - μιλώντας στην «ΕτΔ» δήλωσε πως γίνεται αγώνας δρόμου με μεγάλη προσωπική δουλειά και φροντίδα, το δασικό χωριό Καροπλεσίου να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό μέσα στο Πάσχα.

Οι εργασίες αναβάθμισης των οικίσκων, του εστιατορίου και του περιβάλλοντα χώρου βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο σήμερα, αν και τα καιρικά φαινόμενα δεν βοηθούν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αφού σημειώνονται χιονοπτώσεις στην περιοχή. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, καταβάλλονται προσπάθειες για την επιδιόρθωση ζημιών στους δρόμους πρόσβασης, μα και στην κεντρική οδό που προκαλεί η κακοκαιρία.

Ο κ. Γιουβρής επισήμανε ότι η νέα μορφή του χωριού και οι υψηλής ποιότητας προσφερόμενες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τη ριζική αναμόρφωση και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του εστιατορίου, θα εκπλήξουν ευχάριστα τους επισκέπτες που έρχονται από ολόκληρη την Ελλάδα, δεδομένης και της κοντινής απόστασης από την πανέμορφη λίμνη Πλαστήρα.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση του χωριού, αυτή θα βασίζεται σε απαράβατους κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και οικολογικής ανάπτυξης που προβλέπονται άλλωστε και από την ισχύουσα νομοθεσία.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το δασικό χωριό «Δρυάδες» βρίσκεται στη θέση Παλαιοχώρι της Κοινότητας Καροπλεσίου και περιλαμβάνει 20 λυόμενα οικήματα δύο δωματίων με ογδόντα κρεβάτια και εστιατόριο - αίθουσα εκδηλώσεων. Για τον πλήρη σχεδιασμό και για τη σωστή προστασία του οικοσυστήματος, η σύνταξη της μελέτης σχεδιασμού και η επίβλεψη του έργου ανατέθηκε σε εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο διακρινόταν για τις περιβαλλοντικές του πεποιθήσεις. Επιστρατεύθηκαν από τη δασική υπηρεσία, δασολόγοι και περιβαλλοντολόγοι που προσπάθησαν να μειώσουν το περιβαλλοντικό κόστος, προάγοντας συγχρόνως την οικονομική ανάπτυξη μιας άγνωστης ουσιαστικά περιοχής.

Η έκταση όπου είναι εγκατεστημένο το δασικό χωριό είναι σχεδόν γυμνή με διάσπαρτα δέντρα καρυδιάς, δρυός, ελάτης και διαφόρων ειδών πλατύφυλλων. Έχει εμβαδόν 23.010 στρέμματα και είναι οριοθετημένη με ξύλινη περίφραξη. Περιμετρικά συνορεύει με δάσος δρυός στο κάτω μέρος και ελάτης στο πάνω μέρος. Η εγκάρσια κλίση κυμαίνεται από 10% - 40%. Οι θέσεις που επιλέχθηκαν για την εγκατάσταση των οικημάτων είναι σχεδόν επίπεδες, ενώ το έδαφος είναι γεώδες, βαθύ.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία παλιά υπήρχε χωριό με την ονομασία Παλαιοχώρι. Από αφηγήσεις γερόντων του Καροπλεσίου, το χωριό καταστράφηκε περίπου το 1800. Έτσι λοιπόν κρίθηκε σκόπιμο να τοποθετηθούν τα οικήματα εκεί όπου υπήρχαν παλαιά σπίτια για να μην γίνουν μεγάλες ανασκαφές. Αυτό συνετέλεσε στη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα αλλά και στην ελάχιστη περιβαλλοντική διατάραξη. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά άκρως φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο. Χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του δασικού χωριού είναι το γεγονός ότι από ελέγχους που έγιναν από τη δασική υπηρεσία, η παρέμβαση στο οικοσύστημα κρίθηκε «ασθενής». Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση των λυόμενων οικημάτων είναι ξύλο και πέτρες. Οι λιθοδομές έγιναν με πέτρες της περιοχής και μάλιστα από γκρεμίσματα του παλαιού χωριού. Επίσης, το έργο ανατέθηκε σε τοπικά συνεργεία ανοικοδόμησης οικημάτων της ευρύτερης περιοχής, της λίμνης Πλαστήρα, προκειμένου να δοθεί απασχόληση και να επωφεληθεί η εν λόγω κοινωνία.

Το δασικό χωριό «Δρυάδες» περιλαμβάνει επίσης πέραν του εστιατορίου δύο γήπεδα άθλησης, ένα μπάσκετ, ένα βόλεϊ, μια παιδική χαρά και τρεις χώρους στάθμευσης οχημάτων. Η κίνηση των επισκεπτών μέσα στο χωριό γίνεται μόνο πεζή, σε ελικοειδή, πλακόστρωτα δρομάκια.

Το νερό που τροφοδοτεί τις εγκαταστάσεις είναι από παρακείμενες πηγές (ύδρευση) και ποτάμια (άρδευση) εξαιρετικής ποιότητας, έτσι δεν χρειάστηκε να γίνουν μεγάλου κόστους έργα μεταφοράς ύδατος μέσω αγωγών. Το κυριότερο πλεονέκτημα της κατασκευής του οικισμού είναι η διατήρηση της αειφορίας, και ένα ακόμη οικονομικής φύσεως, πλεονέκτημα ήταν και ο χαμηλότατος προϋπολογισμός ο οποίος κυμάνθηκε στα 900.000 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass