ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ KATA ΤΗΣ CETA

Συνεχίζουν τη διεκδίκηση του δίκαιου εμπορίου

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2017 15:50

Ενημέρωση για τα συμπεράσματα της Πανευρωπαϊκής συνάντησης των κινημάτων στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε χθες το απόγευμα κατά τη σύσκεψη του δικτύου Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας stop ceta, ttip, tisa, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του Πανελλαδικού Δικτύου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κινημάτων Γιώργος Εμμανουήλ.

Τα μέλη του κινήματος όπως ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ «δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον κοινό αγώνα τους στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου συνεργαζόμενων φορέων Seattle to Brussels (S2B), διεκδικώντας ένα δίκαιο εμπόριο που δεν θα στοχεύει στην κερδοσκοπία των πολυεθνικών, αλλά στη διασφάλιση εργασίας για όλους, σε ένα δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα, στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, των βιολογικών και ΠΟΠ προϊόντων και του περιβάλλοντος.

Για τον σκοπό αυτό οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, τις συμφωνίες για τη βιοποικιλότητα και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει δημοκρατική, κοινωνική και αλληλέγγυα υπηρετώντας τους λαούς, τις περιφέρειες και τους πολίτες της».

Η κοινή επιτροπή αγώνα πλήρους κατοχύρωσης των ΠΟΠ προϊόντων και της Φέτας απέστειλε ενυπόγραφο κοινό Υπόμνημα 37 φορέων κτηνοτρόφων, τυροκόμων, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών οργανώσεων και του Δικτύου φορέων και πολιτών stop ceta, ttip, tisa, στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνοντας «για τους κινδύνους εκτός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παραπλάνηση των καταναλωτών, η Φέτα να καταστεί κοινή ονομασία και να χάσει την ΠΟΠ προστασία της, ζητώντας γι’ αυτό την επαναδιαπραγμάτευση για πλήρη κατοχύρωση της Φέτας στη ceta και σε όλες τις 46 διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση της Ε.Ε».

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι «η απάντηση που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο υπόμνημα 37 φορέων που αποστείλαμε, αν και έχει θετικά στοιχεία όπως η αναγνώριση του κινδύνου που επισημαίναμε ως κίνημα να μετατραπεί η ΠΟΠ Φέτα σε κοινή ονομασία και η πρόσφατη κατοχύρωση της ΠΟΠ Φέτας σε εμπορικές συμφωνίες 12 χωρών και στη δήλωση για προσπάθεια της E.E. να κατοχυρωθεί η ΠΟΠ Φέτα και στις ακόλουθες εμπορικές συμφωνίες, δεν μας καλύπτει όσον αφορά στον Καναδά και στις χώρες της Νότιας Αφρικής και ζητούμε τη μη ψήφισή τους από την Ελληνική βουλή και την παραπομπή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επαναδιαπραγμάτευσή τους για πλήρη κατοχύρωση της ΠΟΠ Φέτας και σε αυτές τις χώρες, όπως και σε όλες τις μελλοντικές συμφωνίες (TTIP, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Τουρκία, ΠΓΔΜ κλπ) για διασφάλιση του ΠΟΠ χαρακτήρα της Φέτας στην ΕΕ και διεθνώς».

Το Πανελλαδικό Δίκτυο Φορέων και Πολιτών stop ceta, ttip, tisa απέστειλε επίσης κείμενό του προς τους ευρωβουλευτές και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου καλώντας τους στην καταψήφιση της Ceta και όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών.

Το Δίκτυο καλεί σε συνεργασία όλους τους παραγωγικούς, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για συνδιοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και για τη συγκρότηση νέων θεσμών συνεταιριστικών ομάδων παραγωγών, διεπαγγελματικών οργανώσεων και Δικτύων προώθησης καλών πρακτικών των ποιοτικών προϊόντων και δημοτικών υπηρεσιών των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, το Δίκτυο έλαβε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο έγγραφο διαμαρτυρίας των 37 φορέων με θέμα τη Φέτα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «εσείς εκτιμάτε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει επισήμως δεσμευθεί να ζητήσει μια μελλοντική βελτίωση του καθεστώτος προστασίας της Φέτας στη Ν. Αφρική και στον Καναδά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα δεσμευθεί να κάνει χρήση των κατάλληλων μηχανισμών που προβλέπονται σε αυτές τις συμφωνίες με στόχο την επιπλέον αύξηση του επιπέδου προστασίας που δόθηκε στο όνομα Φέτα, τέτοια δέσμευση δόθηκε μεταξύ άλλων με επίσημες δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς επίσης και από απαντήσεις του Επιτρόπου Χόνγκαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε έγγραφες επερωτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την άποψη αυτή το βασικό στοιχείο που θα μπορούσε να διευκολύνει τέτοια ενισχυμένη προστασία είναι η εκπαίδευση των καταναλωτών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα της ΠΟΠ Φέτας, επιτρέποντας τους καταναλωτές των εταίρων που διαπραγματευόμαστε να κατανοήσουν πλήρως τις μοναδικές προδιαγραφές του γνήσιου προϊόντος. Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε στις παραπάνω αναφερόμενες δηλώσεις της ότι θα προσφέρει συνεχιζόμενη υποστήριξη στα κράτη μέλη, παραγωγούς και εξαγωγείς γεωγραφικών ενδείξεων με σκοπό να προβάλλει τις γεωγραφικές τους ΠΟΠ ενδείξεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass