ΠΟΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ-ΕΣΠΑ

«Εργοτάξιο» ο νομός Λάρισας μέσα από έργα υποδομής της Περιφέρειας

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2017 22:01
Η ολοκλήρωση του δακτυλίου της Λάρισας, στο τμήμα από τη β' γέφυρα Πηνειού στη Δ.Ε.Υ.Α.Λ. έως τη Γεωργική Σχολή, κυριαρχεί στα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα Η ολοκλήρωση του δακτυλίου της Λάρισας, στο τμήμα από τη β' γέφυρα Πηνειού στη Δ.Ε.Υ.Α.Λ. έως τη Γεωργική Σχολή, κυριαρχεί στα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα

Εκατόν εβδομήντα δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 56 περίπου εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται στις Δημόσιες Επενδύσεις του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας κι άλλα 74 έργα υποδομής συνολικού προϋπολογισμού 55.150.000 από το ΕΣΠΑ αναμένεται να δώσουν μια αναπτυξιακή τροχιά στον νομό. Συνολικά, λοιπόν, έργα προϋπολογισμού 111.150.000 ευρώ προσδίδουν μια πολλαπλή ωφέλεια στις τοπικές κοινωνίες, είτε σε θέματα οδικής ασφάλειας είτε απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της Περιφέρειας είναι σαφής η προτεραιότητα που δίνει η Περιφέρεια στη συντήρηση του υπάρχοντος εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου με 55 έργα συνολικού προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική παρέμβαση έγινε στη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη δημιουργία νέων συγκοινωνιακών υποδομών με 21 έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 περίπου εκ. ευρώ, αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων από θεομηνίες και στις αποκαταστάσεις ζημιών με 26 έργα συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ περίπου. Έργα τα οποία βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης, αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων, ενώ άλλα βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Αναλυτικότερα από το Πρόγραμμα των Δημόσιων Επενδύσεων και στον τομέα Γεωργία ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.348.719,41 ευρώ, στα Οδικά σε 12.034.295,89 ευρώ, στις Συντηρήσεις 23.536.041,96 ευρώ, στα Αθλητικά 6.456.637,87 ευρώ, στις Αποκαταστάσεις Αντιπλημμυρικά 9.906.992,32 ευρώ και σε διάφορα 1.834.065,63 ευρώ, σύνολο 56.116.753,08 ευρώ.

Στα έργα συντηρήσεων (προϋπολογισμού 23.572.626,85 ευρώ) κυριαρχούν οι ασφαλτοστρώσεις-συντηρήσεις επαρχιακών οδών Ν.Α Λάρισας, η συντήρηση του εθνικού δικτύου Περιφέρειας Θεσσαλίας ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου και οι αποκαταστάσεις οδών από θεομηνίες στην ΠΕ Λάρισας.

Στα οδικά έργα, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν τα έργα «Δρόμος Μεγαλόβρυσο -Ανατολή – Μελιβοία» προϋπολογισμού 2.273.857,25 ευρώ, η αποκατάσταση της βατότητας της επαρχιακής οδού Ροδιάς-Συκαμινέας προϋπολογισμού 1.460.000 ευρώ, η κατασκευή δρόμου από Βλαχογιάννι μέχρι όρια ν. Τρικάλων προς Αγριελιά προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ και η κατασκευή 2 κυκλικών κόμβων στην ΠΕΟ Λαρίσης – Βόλου, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.

ΕΣΠΑ

Σπουδαία έργα χρηματοδοτούνται από το 2015 και μετά μέσα από το ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα στα οδικά έργα κυριαρχεί η παράκαμψη Λάρισας (κατασκευή οδικού τμήματος από β' γέφυρα Πηνειού - Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - έως Γεωργική Σχολή) ύψους 11.683.000 εκατ. ευρώ, στον τομέα της Υγείας (εξοπλισμός Νοσοκομείων-ΕΚΑΒ) προϋπολογισμού 3.900.000 εκατ. ευρώ, σε δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας και Βελίκας της ΔΕ Μελιβοίας και ολοκλήρωση δικτύου ακαθάρτων της ΔΚ Αγιάς του δήμου Αγιάς (Β' φάση) 16.867.000 ευρώ κι άλλα 4,6 εκατ. ευρώ σε έργα πόσιμου νερού (πρώην δήμο Κραννώνα). Σύντομα θα δημοπρατηθεί και το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης για ΑΜΕΑ ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι δράσεις στην Κοινωνική Πρόνοια αγγίζουν τα 9,8 εκατ. ευρώ.

Στα Γεωργικά και στο κομμάτι Αγροτικός Εξηλεκτρισμός της ΠΕ Λάρισας τα διαθέσιμα ποσά ανέρχονται σε 680.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ δίνονται για την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού στα αντλιοστάσια ΤΟΕΒ Ενιπέα και για την κατασκευή πρόχειρων φραγμάτων στον Πηνειό 4ο-5ο αντλιοστάσιο Κουλουρίου-Ομολίου-Παλαιόπυργου-Ενιπέα έτους 2016. Ακόμη εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τους Ταμιευτήρες Καστρίου (3,2 εκατ. ευρώ) και Γλαύκης (3,7 εκατ. ευρώ). Στα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνεται το μεγάλο έργο της Κάρλας, ύψους 300 εκατ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, το ΥΠΕΡΑ και το πρόγραμμα «Μπαλτατζής», όπως και το Μέτρο Εγκατάστασης των Νέων Αγροτών.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Σε δηλώσεις του στην «Ε» ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υποστήριξε τα εξής: Παρά το περιορισμένο ύψος των πιστώσεων του Εθνικού ΠΔΕ η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκμεταλλευόμενη κάθε διαθέσιμο πόρο προσπαθεί συνεχώς να είναι παρούσα στην επίλυση προβλημάτων υποδομών, στην εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, στη βελτίωση της καθημερινότητας και στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι η υπερπροσπάθειά μας κατευθύνθηκε όχι μόνο στην ένταξη και υλοποίηση νέων έργων αλλά και στην ενεργοποίηση έργων που βρίσκονταν σε αδράνεια από το 2002 (όπως τα έργα του Ελλάδα 2004). Έτσι στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, εμείς στην Περιφέρεια, μέσα από στρατηγική συνεργασία, και συνέργεια πετυχαίνουμε τα όποια έργα κατασκευάζουμε να είναι πολλαπλής αξίας για την κοινωνία και την τοπική οικονομία, με τη διασφάλιση και δημιουργία θέσεων εργασίας, την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και διακίνηση εμπορευμάτων. Παράλληλα μέσα από έργα που συνδέονται με το νερό και την αποχέτευση αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον, ενώ δηλώνουμε παρών» στην Κοινωνική Πολιτική, χρηματοδοτώντας δράσεις των οικονομικά αδύνατων οικογενειών με τη φιλοξενία παιδιών σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass