Ο ΠΡΩΗΝ Γ.Γ. ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΗΛ. ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΝΙΚ. ΝΤΙΤΟΡΑ:

«Διασυρμός της Δημόσιας Διοίκησης»

* Eπαύθη ο Γενικός Διευθυντής Δασών ενώ είχε… συνταξιοδοτηθεί και ενώ εκκρεμεί προσφυγή στα δικαστήρια - Με κλητήρα η καθαίρεση Διευθύντριας που «αρνήθηκε» την καρατόμηση στελεχών – Καρατομήθηκε Διευθύντρια που τοποθετήθηκε Τμηματάρχης με απόφαση του 2011 (!)

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2017 23:00

Πολιτικές ευθύνες στον υπουργό Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη «ως κύριο υπεύθυνο» για την «πρωτοφανή κατάσταση» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας με αφορμή και τις αποφάσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκ. Ντίτορα επιρρίπτει ο πρώην γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, συνταξιούχος πλέον δημόσιος υπάλληλος, Ηλίας Τσέλιγκας.

Ο κ. Τσέλιγκας με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» («Αποκεφαλισμοί» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση) κάνει λόγο για λοιδορία και συκοφαντία «άξιων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης» από «όψιμους τιμητές της νομιμότητας» οι οποίοι «πατώντας στα κενά, τις ασάφειες και τις παραλείψεις του Διοικητικού Δικαίου αλλά κυρίως στις μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, προσποιούνται ότι λειτουργούν για την αποκατάσταση της νομιμότητας».

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Ντίτορας προτού καν συμπληρώσει ένα μήνα αφότου διορίσθηκε - από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ - στη θέση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, οι πρώτες αποφάσεις που έλαβε αφορούσαν στην καθαίρεση πέντε συνολικά στελεχών: Τριών Γενικών Διευθυντών της Αποκεντρωμένης, της Διευθύντριας Οικονομικού αλλά και της Προϊσταμένης (Τμηματάρχης) Προσωπικού.

Οι αποφάσεις δημιούργησαν όπως είναι αυτονόητο κλίμα ανησυχίας στα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και ερωτηματικά για τις πρακτικές και τα κίνητρα του νέου Συντονιστή.

Με εξαίρεση έναν Γενικό Διευθυντή που τοποθετήθηκε από την πρώην γεν. γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Καλλιόπη Γερακούδη παραμονές των εθνικών εκλογών του 2015, τα άλλα τέσσερα καρατομηθέντα από τον κ. Ντίτορα στελέχη είχαν τοποθετηθεί στις επίμαχες θέσεις πριν καιρό, μέσω διαδικασιών, σε χηρεύουσες θέσεις.

Οι αποφάσεις του κ. Ντίτορα έχουν διαβιβασθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών που γνωρίζει τις εξελίξεις, για το θέμα παρενέβη η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ενώ η όλη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», θα λάβει πλέον και τη δικαστική οδό.

Το σκεπτικό των αποφάσεων του νέου Συντονιστή ότι δηλαδή ελήφθησαν στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος» και του «κράτους δικαίου» δεν δείχνουν πειστικές καθώς από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών χαρακτηρίζονται «φωτογραφικές», «στοχευμένες» αλλά και «αναιτιολόγητες». Στελέχη και υπάλληλοι που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους σημειώνουν πως για «πρώτη φορά παύονται προϊστάμενοι» κάνοντας λόγο επίσης για «έλλειψη ισονομίας» με επιπτώσεις στην προϋπηρεσία των θιγόμενων στελεχών.

Ένα από τα ερωτήματα αφορούν στο αν οι καθαιρέσεις στελεχών θα σταματήσουν εδώ ή αν θα υπάρξει συνέχεια από την πλευρά του κ. Ντίτορα. Με δεδομένο ότι με παλαιότερες αποφάσεις και το ίδιο καθεστώς έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες Τμηματάρχες για παράδειγμα σε δεκάδες Υπηρεσίας των 9 συνολικά νομών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του κ. Ντίτορα, πρώην γενικός διευθυντής που ανέλαβε παραμονές των εκλογών, καθαιρέθηκε και τοποθετήθηκε ως Τμηματάρχης. Η Γενική Διευθύντρια Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής καθαιρέθηκε και τοποθετήθηκε ως Τμηματάρχης (στην ίδια Διεύθυνση) αλλά στη Λαμία απ’ όπου και κατάγεται.

Η Διευθύντρια Οικονομικού που τοποθετήθηκε στα τέλη του 2014 καθαιρέθηκε και υπηρετεί πλέον ως υπάλληλος στην ίδια Διεύθυνση ενώ παράλληλα, καθαιρέθηκε και από Τμηματάρχης που είχε τοποθετηθεί το 2011, πριν δηλαδή από 6 χρόνια!

 Η Τμηματάρχης Προσωπικού μετά από επίσης πολυετή θητεία καθαιρέθηκε και υπηρετεί πλέον ως υπάλληλος στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Υδάτων. Καθαίρεση που – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - φέρεται να επιβλήθηκε στην πρώην Τμηματάρχη αφού υπέγραψε «με αντιρρήσεις» την απόφαση του κ. Ντίτορα για τον «αποκεφαλισμό» των τριών Γενικών Διευθυντών. Μια Τμηματάρχης που στο βιογραφικό της διαθέτει πτυχίο Νομικής Σχολής, δύο μεταπτυχιακά και δύο ξένες γλώσσες και, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να έλαβε με κλητήρα την απόφαση για ανάκληση του ορισμού της. Προφανώς επειδή υπέγραψε, όπως ήταν υποχρεωμένη αλλά «με αντιρρήσεις» τις αποφάσεις Ντίτορα για τον «αποκεφαλισμό» συναδέλφων της.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

Πλέον παράδοξη όλων θεωρείται η στάση του κ. Ντίτορα απέναντι στον ασκούντα χρέη γεν. γραμματέα Αποκεντρωμένης Ηλία Τσέλιγκα. Για τον Τσέλιγκα, ο οποίος είχε καταθέσει και τη δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησής του στις 6 Ιουνίου (σ.σ. η πρώτη υποβλήθηκε στις 20 Μαϊου 2017) οπότε και λύθηκε αυτοδίκαια η σχέση του με το Δημόσιο, ο κ. Ντίτορας εξέδωσε απόφαση με την οποία καθαιρεί τον κ. Τσέλιγκα από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Δασών στις 14 Ιουνίου 2017 ενόσω δηλαδή ο κ. Τσέλιγκας ήταν… συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσέλιγκας, με απόφαση της κ. Γερακούδη, από Δασάρχης Καρδίτσας τοποθετήθηκε Γενικός Διευθυντής Δασών τον Ιούλιο του 2014 και ως αρχαιότερος Γενικός Διευθυντής ανέλαβε ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, στις 7 Φεβρουαρίου 2015 όταν παραιτήθηκε η κ. Γερακούδη.

Καθήκοντα που άσκησε έως και τις 26 Μαϊου του 2017 που διορίσθηκε Συντονιστής ο κ. Ντίτορας. Να διευκρινισθεί ότι ο κ. Τσέλιγκας, που ανέλαβε Γενικός στη θέση της παραιτηθείσας επειδή ήταν αρχαιότερος, υπέβαλε την πρώτη αίτηση συνταξιοδότησης στις 20 Μαϊου 2017 και προτού δηλαδή αναλάβει καθήκοντα ο κ. Ντίτορας.

Η στάση του κ. Ντίτορα απέναντι στον κ. Τσέλιγκα δεν εξηγείται με βάση την «υπηρεσιακή λογική» εκτός εάν αποδοθεί στο γεγονός ότι ο κ. Ντίτορας (σ.σ. θεμιτά σύμφωνα με στελέχη του Υπ. Εσωτερικών) ως Δασάρχης Μαγνησίας διεκδικούσε τη θέση του Γεν. Διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης την οποία κατέλαβε ο κ. Τσέλιγκας, το 2014, με απόφαση της κ. Γερακούδη.

Ο κ. Ντίτορας τον Σεπτέμβριο του 2014 προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της απόφασης της κ. Γερακούδη αλλά και αίτηση αναστολής. Η αίτηση αναστολής για τη θέση του Γεν. Διευθυντή Δασών εκδικάσθηκε και απορρίφθηκε.

Εκκρεμεί βεβαίως η απόφαση του Εφετείου Λάρισας για την αίτηση ακύρωσης που εκδικάσθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχε εκδοθεί.

Επί της ουσίας λοιπόν, προτού εκδοθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, ο κ. Ντίτορας καθαίρεσε τον κ. Τσέλιγκα από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Δασών. Ετσι πρακτικά τίθεται ένα θέμα για την «χαμένη» προϋπηρεσία του κ. Τσέλιγκα ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία αν ο Τσέλιγκας δεν έχει λάβει και την προσωρινή σύνταξη, λόγω των εξελίξεων.

ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Άσχετα όμως με το πότε θα λάβει τη σύνταξή του ο κ. Τσέλιγκας τα ερωτήματα για τις αποφάσεις του κ. Ντίτορα πληθαίνουν και για τους εκατοντάδες Τμηματάρχες σε διάφορες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που τοποθετήθηκαν πριν 6 και 7 χρόνια. Αν οι Τμηματάρχες εκείνοι τοποθετήθηκαν με βάση «λανθασμένες αποφάσεις» τότε το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο σημερινός Συντονιστής ανακαλέσει όλες τις αποφάσεις ή παραμείνει μόνο σε αυτές που έλαβε ήδη.

Το πρόβλημα βεβαίως έχει διογκωθεί με αφορμή και το γεγονός ότι, με διαχρονική ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ουσιαστικά δεν λειτούργησαν από το 2009 και μετέπειτα με αποτέλεσμα, σημερινές ή και παλαιότερες αποφάσεις να χαρακτηρίζονται αυθαίρετες.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΕΛΙΓΚΑ

Με αφορμή το όλο θέμα ο κ. Τσέλιγκας σε δήλωσή του στην «Ε», σημειώνει τα εξής: «Είχα ενημερώσει από νωρίς (καλοκαίρι του 2015) τους αρμόδιους ότι η εκκρεμότητα αυτή στην τοποθέτηση προϊσταμένου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας από το 2011 έως το 2014 θα οδηγούσε σε αδιέξοδο. Δυστυχώς η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες.

Με αποτέλεσμα, άξια στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης να λοιδορούνται και να συκοφαντούνται ενώ οι «όψιμοι τιμητές» της νομιμότητας πατώντας στα κενά, τις ασάφειες και τις παραλείψεις του Διοικητικού Δικαίου αλλά κυρίως στις μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες του Υπουργείου Εσωτερικών να προσποιούνται ότι λειτουργούν για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Και ξεχνούν τάχα πως η νομιμότητα αυτή έχει ήδη κριθεί ή βρίσκεται στη διαδικασία της κρίσης των Διοικητικών Δικαστηρίων αλλά έχει ήδη κριθεί αμετάκλητα από τα Ποινικά Δικαστήρια. Στα οποία Ποινικά Δικαστήρια συρθήκαμε εγώ και οι συνεργάτες μου με κατηγορίες που κανονικά αφορούν μέλη συμμοριών του υποκόσμου.

Προσωπικά προτίμησα να συνταξιοδοτηθώ έστω και πρόωρα λίγο μετά την αθώωσή μου από το Ποινικό Δικαστήριο και συμπτωματικά λίγο πριν την αναδρομική καθαίρεσή μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Δασών και συνακόλουθα του ασκούντος καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης. Είμαι όμως σίγουρος πως ως δημόσιος λειτουργός έπραξα το καθήκον μου με ήθος αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη και αυτό καμιά καθαίρεση δεν μπορεί να μου το απαξιώσει.

Όμως θεωρώ καθήκον μου να υπερασπιστώ παράλληλα και τα στελέχη εκείνα της δημόσιας διοίκησης που είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί τους τα χρόνια αυτά και να ζήσω από κοντά το άγχος και την αγωνία τους για τη λειτουργία της Αποκεντρωμένης προς όφελος των πολιτών. Γιατί οι υπάλληλοι αυτοί όντας σήμερα στην ενεργό υπηρεσία λοιδορούνται και συκοφαντούνται καθημερινά γιατί δήθεν κατέλαβαν δημόσια αξιώματα παράνομα, σαν να έγινε αυτό πραξικοπηματικά και όχι με αποφάσεις και υπογραφές των αρμοδίων οργάνων.

Εύχομαι και ελπίζω κάποιος επιτέλους να βάλει τέλος σε αυτό τον διασυρμό της Δημόσιας Διοίκησης και των στελεχών της» καταλήγει ο κ. Τσέλιγκας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass