ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗΣ ΤΣΕΛΙΓΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΑΣΩΝ

«Ράπισμα» Σκουρλέτη σε Ντίτορα

*Το Υπουργείο Εσωτερικών έκρινε ότι ο κ. Ντίτορας «όφειλε να απέχει» καθώς μεταξύ άλλων, εκκρεμεί η έκδοση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2017 22:30

Νέα διάσταση στις αποφάσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας Νίκου Ντίτορα δίνει η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της καρατόμησης του πρώην γ.γ. της Αποκεντρωμένης Ηλία Τσέλιγκα από τη θέση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δασών.

Πρόκειται για την απόφαση με την οποία ο κ. Ντίτορας καθαίρεσε τον κ. Τσέλιγκα, όχι από τη θέση του γενικού γραμματέα αλλά από την προηγούμενη θέση που κατείχε, αυτή του γενικού διευθυντή Δασών. Απόφαση - και εδώ έγκειται το παράδοξο - που ελήφθη ετεροχρονισμένα από τον κ. Ντίτορα, ενώ δηλαδή ο κ. Τσέλιγκας είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί, με το ΥΠΕΣ να παρεμβαίνει προκειμένου να ξεκαθαρισθούν οι υπόνοιες ότι η απόφαση είχε μεροληπτικό χαρακτήρα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως σημειώνεται στην πολυσέλιδη απόφαση Σκουρλέτη που εκδόθηκε στις 28 Αυγούστου ‘17, αναγνωρίζει πως ο κ. Ντίτορας «όφειλε να απέχει» εφόσον «η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντος συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης», αλλά κυρίως επειδή ο κ. Ντίτορας για την ίδια υπόθεση έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και ενώ «εκκρεμεί η έκδοση απόφασης».

Ένας απίστευτος γραφειοκρατικός «κυκεώνας», ακατανόητος για τους περισσότερους, που περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μιας και, μετά την απόφαση Σκουρλέτη, θα πρέπει πλέον να ανακληθεί και η σχετική Διαπιστωτική Πράξη που μεταξύ άλλων έχει ως αποτέλεσμα ο κ. Τσέλιγκας να συνταξιοδοτηθεί ως… διευθυντής Δασών Καρδίτσας.

Ο κ. Ντίτορας έσπευσε να λάβει μια απόφαση – σε βάρος του κ. Τσέλιγκα - προτού ακόμη αποφανθεί η Δικαιοσύνη, αλλά η πολιτική διάσταση της υπόθεσης ωστόσο αφορά στην ευκολία με την οποία αξιωματούχοι του Δημοσίου λαμβάνουν αντίστοιχες αποφάσεις, με το Υπουργείο Εσωτερικών να υποχρεώνεται να παρεμβαίνει «πυροσβεστικά» προκειμένου να εφαρμόζονται οι νόμοι.

ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Τσέλιγκας, υποβάλλοντας και τη δεύτερη αίτηση παραίτησης, από τις 6 Ιουνίου ’17 είναι πλέον συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος. Αυτό φαίνεται πως δεν εμποδίζει τον κ. Ντίτορα ο οποίος επικαλούμενος το «δημόσιο συμφέρον», στις 14 Ιουνίου ’17 μια εβδομάδα αργότερα δηλαδή, να εκδώσει απόφαση με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της πρώην γ.γ. της Αποκεντρωμένης Καλλιόπης Γερακούδη με την οποία ο κ. Τσέλιγκας, τοποθετείται γενικός διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σημειώνεται πως μετά την αποχώρηση Γερακούδη, ο κ. Ντίτορας – με απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών Νίκ. Βούτση – ως ο αρχαιότερος γενικός διευθυντής ορίζεται ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα.

Ο κ. Ντίτορας λοιπόν, από τις πρώτες αποφάσεις που λαμβάνει με το που τοποθετείται Συντονιστής (σ.σ. όπως ονομάζεται σήμερα ο γεν. γραμματέας της Αποκεντρωμένης) στη Λάρισα είναι να καθαιρέσει τον κ. Τσέλιγκα από τη θέση του γενικού διευθυντή Δασών παρότι ο κ. Τσέλιγκας βρισκόταν ήδη στη σύνταξη.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ντίτορας επιθυμούσε και ο ίδιος να αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή Δασών αλλά η κ. Γερακούδη επέλεξε τον κ. Τσέλιγκα για την ίδια θέση. Λόγο για τον οποίο ο κ. Ντίτορας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη – κατά της απόφασης Γερακούδη - αλλά η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Παρότι λοιπόν η υπόθεση έχει και «προσωπικά» χαρακτηριστικά, ο κ. Ντίτορας σπεύδει να καθαιρέσει τον κ. Τσέλιγκα,ενώ η υπόθεση εκκρεμοδικεί. Αυτός εκτιμάται πως είναι και ένας από τους λόγους που το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει αποδεκτή την προσφυγή του κ. Τσέλιγκα, στις 26 Ιουνίου. ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Στην πολυσέλιδη απόφαση Σκουρλέτη, δύο είναι οι παράγραφοι που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Η πρώτη είναι η παράγραφος 10 του σκεπτικού όπου σημειώνεται ότι «επειδή σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1 και 2 του ν. 2690/1999 και το άρθρο 36 του Υπαλληλικού Κώδικα τα πρόσωπα που αποτελούν τα διοικητικά όργανα, μονομελή ή συλλογικά όργανα, πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις για αμερόληπτη κρίση, ώστε να δημιουργείται η πεποίθηση του αδιάβλητου της πράξης που εκδίδουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη σχετική νομολογία, τα μονομελή όργανα καθώς και τα μέλη των συλλογικών οργάνων οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνιστά συμμετοχή σε λήψη απόφασης ή διατύπωση γνώμης ή πρότασης, εφόσον α) η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντός τους συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης, β) είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ' ευθείαν μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τέταρτου βαθμού με κάποιον από τους ενδιαφερομένους, γ) έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση η εχθρότητα με τους ενδιαφερομένους και δ) στις περιπτώσεις που είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εύλογα η υπόνοια ότι το διοικητικό όργανο έχει ήδη σχηματισμένη και, επομένως, προκατειλημμένη γνώμη για την υπόθεση που πρόκειται να κρίνει.

Η ενέργεια του διοικητικού οργάνου που έγινε παρά τη συνδρομή τέτοιων λόγων είναι ελαττωματική, και συνεπάγεται την ακυρότητα της σχετικής διοικητικής πράξης λόγω του τεκμηρίου επηρεασμού του που δημιουργείται έτσι, έστω και αν δεν αποδεικνύεται ότι η πράξη αυτή υπήρξε πράγματι μεροληπτική (ΣτΕ 4242/2015).

Στην περίπτωση αυτή, το μονομελές όργανο οφείλει να απέχει από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνιστά συμμετοχή στη λήψη απόφασης και να αντικαθίσταται από το νόμιμο αναπληρωτή του».

Η δεύτερη παράγραφος είναι η 14η όπου σημειώνεται ότι «επειδή ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας Νικόλαος Ντίτορας έχει ασκήσει την από 03.09.2014 Αίτηση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας για την ακύρωση της αριθ. οικ. 12466/131080/04.07.2014 απόφασης της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας με θέμα «Ορισμός Προϊσταμένου Γενικής Διευθύνσεως Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας» για την οποία εκκρεμεί η έκδοση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας καθώς και την από 03.09.2014 Αίτηση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας για την αναστολή εκτέλεσης της αριθ. οικ.12466/131080/04.07.2014 απόφασης της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας με θέμα «Ορισμός Προϊσταμένου Γενικής Διευθύνσεως Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας».

ΑΚΥΡΩΣΗ

Η απόφαση του κ. Σκουρλέτη καταλήγει ως εξής: «Ακυρώνουμε την αριθ. οικ. 7539/91503/14.06.2017 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας με την οποία ανακλήθηκε η αριθ. οικ. 12466/131080/04.07.2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας με θέμα «Ορισμός Προϊσταμένου Γενικής Διευθύνσεως Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας» για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας».

Ο κ. Ντίτορας είναι υποχρεωμένος πλέον να εφαρμόσει την απόφαση του πολιτικού του προϊσταμένου, ωστόσο παρουσιάζει ενδιαφέρον αν στη συνέχεια θα ανακληθεί και η Διαπιστωτική Πράξη με την οποία έγινε δεκτή η λύση της υπαλληλικής σχέσης του κ. Τσέλιγκα με το Δημόσιο ως διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Καρδίτσας ενώ στην πραγματικότητα συνταξιοδοτήθηκε ως Γενικός Διευθυντής Δασών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass