ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΠΗΛΙΑΣ – ΚΑΡΙΤΣΑΣ ΣΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟ

Λάρισα- παράλια... από το βουνό!

* Ικανοποίηση στη Σπηλιά που μετατρέπεται σε τόπο προορισμού

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2015 1:11 | Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιουν 2015 1:14

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Μπορεί η παράδοση, αιώνες τώρα να λέει ότι ο Όλυμπος και Κίσσαβος τα δυό βουνά μαλώνουν, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες το «μάλωμα» αυτό φαίνεται να μένει μόνο στο ιστορικό δημοτικό τραγούδι. Και αυτό γιατί τα οδικά έργα πρόσβασης σε χωριά και ορεινούς τόπους, αλλά και τα έργα στήριξης του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού είναι πολλά, παράλληλα με τα επιπλέον έργα ανάδειξης, τουριστικά, της ευρύτερης περιοχής Ολύμπου και Κισσάβου.

Τις προηγούμενες δεκαετίες με ιδιαίτερο ζήλο οι τοπικοί δημοτικοί εκπρόσωποι, εκείνοι της Νομαρχίας και της Περιφέρειας «έστρωσαν» στο χάρτη δρόμους σε βουνά και κάμπους, αλλά και στα παράλια του νομού Λάρισας. Ένα νομό με πάνω από 70 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με μοναδικές στον κόσμο παραλίες και φυσικά τοπία για τα οποία ελάχιστοι στην Ελλάδα γνώριζαν.

Ένα από αυτά τα έργα είναι και η οδική σύνδεση της γραφικής Σπηλιάς, στον Κίσσαβο με τα παράλια και την Καρίτσα.

To έργο υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 5.400.000 ευρώ. Πρόκειται για την παράκαμψη Σπηλιάς, 1.400 μέτρων, την ασφαλτόστρωση 6 χιλιομέτρων και τη συντήρηση του μέχρι τώρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου μήκους 8 χιλιομέτρων. Παράλληλα έγιναν κατασκευές αντιστήριξης, διαγράμμιση και άλλα τεχνικά έργα.

Με το έργο αυτό ο Λαρισαίος και γενικότερο ο πολίτης του κάμπου, μέσω Συκουρίου, φτάνει στη Σπηλιά στα 800 μέτρα υψόμετρo και από εκεί με σύγχρονες οδικές αρτηρίες «σκαρφαλώνει» ακόμα και με ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού στο καταφύγιο του ΕΟΣ Λάρισας στη θέση «Κάναλος» στα 1.604 μέτρα υψόμετρο. Συνεχίζει με τα πόδια με μία ώρα διαδρομή με πάρα πολύ εύκολο μονοπάτι μέχρι την ψηλότερη κορυφή του Κισσάβου, Προφήτης Ηλίας στα 1.978 μέτρα υψόμετρο.

Ο επισκέπτης, πάλι κατεβαίνοντας, όπως έκανε η «Ε» με οδηγό τον πρόεδρο της Τ. Κ. Σπηλιάς του Δήμου Τεμπών κ. Βασίλη Νταή, στη διασταύρωση στρίβει δεξιά στο νέο ασφαλτοστρωμένο δρόμο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και παίρνει την κατηφόρα για την Καρίτσα και το τέλειωμα του Θερμαϊκού κόλπου που σμίγει με το Αιγαίο πέλαγος (Τα ανοιχτά του Θερμαϊκού κόλπου ανταμώνουν με το Αιγαίο σε μια νοητή γραμμή από τον Κάβο Δερματά στην Κουτσουπιά μέχρι το ακρωτήριο της Κασσάνδρας απέναντι στη Χαλκιδική).

Οδικά πάλι στον Κίσσαβο, μια διαδρομή μοναδική όπου από τα σχεδόν 2.000 μέτρα υψόμετρο της κορυφής του Κισσάβου και το αλπικό τοπίο κατεβαίνοντας να συναντά ο επισκέπτης τοπία απαράμιλλου κάλλους, τα έλατα, τα πεύκα και πιο κάτω τις οξιές και τις καστανιές και αμέσως μετά η διαδρομή να φτάνει στα βότσαλα και τη χρυσή άμμο, του Στομίου, της Πλατιάς Άμμου, του Κόκκινου Νερού και ανάλογα τη διάθεση της παρέας, αριστερά προς Πλαταμώνα, Καστρί Λουτρό, Μεσαγγάλα, Νέους Πόρους, ή προς δεξιά κατεύθυνση για Κουτσουπιά, Παλιουργιά, Βελίκα, Αγιόκαμπο.

Συνολικά η διαδρομή Λάρισα – Συκούριο – Σπηλιά –Καρίτσα με σύγχρονους και ασφαλείς ασφαλτοστρωμένους δρόμους είναι μόλις 50 χιλιόμετρα, με παράκαμψη επίσης με σύγχρονο ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το καταφύγιο «Κάναλος» στα 1604 μέτρα υψόμετρου 8 χιλιόμετρα και στη διασταύρωση Καρίτσας αριστερά προς την ιστορική ιερά μονή Κομνηνείου-Αγίου Δημητρίου λιγότερο από 3 χιλιόμετρα.

Οι σύγχρονες οδικές αρτηρίες και με συντήρηση των υπαρχουσών που πρέπει απαραίτητα να γίνουν δημιουργούν μια μοναδική, εύκολη και προσιτή επιλογή των πολιτών να αγκαλιάσουν κυριολεκτικά τον Κίσσαβο, από τις παρυφές του στον κάμπο της Λάρισας, τις ψηλές κορυφές του και μέχρι εκεί που αφήνεται στη γαλάζια αγκαλιά του Θερμαϊκού και του Αιγαίου πελάγους.

Η ΣΠΗΛΙΑ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

Με την ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης και τη διαγράμμιση του οδοστρώματος η «Ε» βρέθηκε για το ρεπορτάζ εκεί ψηλά στη Σπηλιά και ακόμα πιο ψηλά στην κορυφή του Κισσάβου.

Πρώτη συνάντηση στην πλατεία της Σπηλιάς με τον πρόεδρο του χωριού κ. Βασίλη Νταή και τον αντιδήμαρχο Τεμπών αρμοδιότητας του πρώην Δήμου Νέσσωνος κ. Κώστα Νταφούλη ο οποίος από την πρώτη μέρα που ανέλαβε δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την τουριστική ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Κισσάβου.

Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος της Σπηλιάς, ένα χωριό που σφύζει από ζωή και διαθέτει καταλύματα, ταβέρνες και καφέ, δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος όχι μόνο για την ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης, αλλά για την ποιότητα των εργασιών και τη διαγράμμισή του σε μήκος 6 χιλιομέτρων γεγονός που τον κάνει ασφαλή και βατό ακόμα και τη νύχτα. Τόσο ο κ. Νταής όσο και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Τεμπών κ. Κώστας Νταφούλης αναφέρθηκαν στις μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Σπηλιάς που δίνει η κατασκευή του νέου δρόμου ο οποίος συνδέει το χωριό, πέρα από την κορυφή του Κισσάβου, μέχρι τώρα και με τα παράλια του νομού. Ουσιαστικά πρόκειται για τριπλό έργο: Δρόμος προς το καταφύγιο, παράκαμψη Σπηλιάς και τώρα σύνδεση με Καρίτσα, δίνοντας μια τρίτη και σίγουρα την πιο όμορφη διαδρομή από τον θεσσαλικό κάμπο στα παράλια.

Επίσης τους χειμερινούς μήνες ο τουρισμός κάθε χρόνο και αυξάνεται. Ο κ. Νταής ελπίζει η μελέτη που υπάρχει για τη δημιουργία χιονοδρομικής εκπαιδευτικής πίστας να λάβει σάρκα και οστά.

Επίσης ο κ. Νταής αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον προς την περιοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και της Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας με αποτέλεσμα το χειμώνα το χωριό παρά τις έντονες χιονοπτώσεις, να μην μείνει ποτέ αποκλεισμένο.

ΦΩΤ.: Ο συντάκτης της "Ε" κ. Τσόλας με τον πρόεδρο της Σπηλιάς κ. Βασίλη Νταή στη διασταύρωση προς Καταφύγιο Κισσάβου δεξιά και προς Καρίτσα αριστερά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass