ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΠ. ΜΠΕΜΠΗΣ

Τεράστια η συμβολή της Περιφέρειας στην ανάδειξη του Ολύμπου

Δημοσίευση: 19 Νοε 2017 22:31

Την ανάδειξη, ερμηνεία και αξιολόγηση της ταυτότητας και της μοναδικότητας του εμβληματικού ορεινού όγκου του Ολύμπου αφορούσε το τεχνικό εργαστήριο-workshop που διοργανώθηκε από την Πιερική Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ στο Λιτόχωρο και στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με εκπρόσωπο τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Απόστολο Μπέμπη.


Στη συνάντηση εργασίας - Workshop για τον Όλυμπο, στo πλαίσιo του έργου «Εμβληματικοί Μεσογειακοί Ορεινοί Όγκοι ως παράκτιοι προορισμοί αριστείας (Emblematic Mediterranean Mountains)» κατατέθηκαν οι προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εμβληματική διάσταση του Ολύμπου, τη μοναδικότητά του, καθώς και τη βιωσιμότητα και τη σχέση του με το ανθρωπογενές περιβάλλον.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ
Το διακρατικό σχέδιο με τίτλο «Εμβληματικοί Μεσογειακοί Ορεινοί Όγκοι ως παράκτιοι προορισμοί αριστείας (Emblematic Mediterranean Mountains)» αποτελεί μέρος του προγράμματος INTERREG V-B MED COOPERATION PROGRAMME 2014-2020 που έχει ως γενικό στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου, μέσα από καινοτόμες ιδέες και πρακτικές. Στο έργο Emblematic συμμετέχουν ως εταίροι 5 χώρες με 9 ορεινούς όγκους. Από την Ελλάδα έχουν επιλεγεί ο Όλυμπος και ο Ψηλορείτης.
Στους στρατηγικούς στόχους του έργου εντάσσονται:
• Η εξισορρόπηση των συγκεντρώσεων των τουριστικών ροών ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η βελτίωση των οικονομικών αποδόσεων των περιοχών.
• Η δημιουργία και πειραματική εφαρμογή μιας τουριστικής διαδρομής που βρίσκεται στην ενδοχώρα των ορεινών περιοχών με βάση τις εμβληματικές ιδιομορφίες της κάθε περιοχής, η οποία θα προσφέρει στον επισκέπτη-περιηγητή την εμβληματική αίσθηση της μοναδικότητας του ορεινού όγκου.
• Η βελτίωση της διεθνούς αναγνώρισης μέσω κοινών δράσεων επικοινωνίας και κοινής προσέγγισης στον τομέα του τουρισμού.
Για να προσδιοριστεί ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του ορεινού όγκου αλλά και η έννοια της εμβληματικότητας διαμορφώθηκαν δέκα κριτήρια που διαρθρώνονται σε μια σειρά από θεματικά πεδία σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον, τους άυλους πόρους, την ιστορία, το ανθρωπογενές περιβάλλον, τον πολιτισμό αλλά και χωρικά και θεσμικά χαρακτηριστικά. Τα δέκα κριτήρια πάνω στα οποία έγινε η αξιολόγηση ήταν τα εξής: Η χωρική συνοχή, η θεσμική αναγνώριση, η φήμη, οι θρύλοι και οι μύθοι, η πηγή έμπνευσης, το γραφικό τοπίο, τα μοναδικά οικοσυστήματα, η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα, η βιωσιμότητα και το ανθρωπογενές περιβάλλον και τα ιστορικά μέρη.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε μέσω ερωτήσεων μια θεματολογία για τρεις κύριους άξονες: Την εμβληματική διάσταση, την ανάπτυξη / Στρατηγική και τις οικοδιαδρομές.
Ο ΑΠ. ΜΠΕΜΠΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Απόστολος Μπέμπης, μιλώντας στην «Ε» δήλωσε σχετικά: “Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαχρονικά συμβάλει στην ανάδειξη του Ολύμπου ως εμβληματικού ορεινού όγκου και συνεχίζει τον διάλογο και τη συνεργασία για την καλύτερη αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει για την ευρύτερη περιοχή και τους κατοίκους της.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων και σημαντικών επαφών με κύριο αντικείμενο την πορεία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για τη διαχείριση και προστασία του Ολύμπου, έχει ολοκληρώσει και έχει παραδώσει το κέντρο ψηφιακής προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού του Ολύμπου στην Ελασσόνα, έχει σταθεί αρωγός στο πλευρό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και σύμμαχος στην επίλυση πολλών και δύσκολων προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τις λειτουργίες που επιτελεί. ”
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου κ. Παύλος Ανδρεδάκης διατύπωσε την πεποίθησή του προς όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση εργασίας ότι αν δεν μεσολαβούσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με παρεμβάσεις, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο ο Όλυμπος δεν θα παρέμενε έως σήμερα στον κατάλογο της UNESCO ως παγκόσμιο απόθεμα βιόσφαιρας αλλά θα είχε απενταχθεί από το πρόγραμμα Man and Biosphere (MAB UNESCO) με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τη θεσμική αναγνώριση καθώς και τη διεθνή προβολή του ως εμβληματικού ορεινού όγκου.
Στη σύσκεψη εργασίας συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργιος Γιαννούλας και οι κυρίες Σεβαστή Μπασδέκη, Αθηνά Χαρταλάμη, στελέχη της ΑΕΝΟΛ ΑΕ.
Γ. ΡΟΥΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass