ΦΩΝΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με τα φώτα νυσταγμένα κι… ακριβά

• Ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Μπομπότης μιλάει στην «Ε» για τα προβλήματα του κλάδου

Δημοσίευση: 21 Νοε 2017 22:10
«Τα διόδια πρέπει να γίνουν άμεσα αναλογικά αλλιώς θα έχουμε σοβαρό  πρόβλημα. Σε όλη την Ευρώπη οι ιδιοκτήτες ανανεώνουν τα φορτηγά τους.  Εδώ απλά δεν μπορούμε. Παλιότερα τα μέλη ήταν 430 τώρα είναι 260»,  λέει ο πρόεδρος Δημήτρης Μπομπότης στον συντάκτη της «Ε» «Τα διόδια πρέπει να γίνουν άμεσα αναλογικά αλλιώς θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Σε όλη την Ευρώπη οι ιδιοκτήτες ανανεώνουν τα φορτηγά τους. Εδώ απλά δεν μπορούμε. Παλιότερα τα μέλη ήταν 430 τώρα είναι 260», λέει ο πρόεδρος Δημήτρης Μπομπότης στον συντάκτη της «Ε»

Παλιά Εθνική Λάρισας – Βόλου, διόδια, ωράρια οδήγησης, καύσιμα, φορολόγηση. Είναι μερικές μόνο από τις «λακκούβες» που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών του νομού Λάρισας το τελευταίο διάστημα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Στο μεροκάματο. Έτσι τουλάχιστον περιγράφει την κατάσταση ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών ΔΧ Φορτηγών της περιοχής, κ. Δημήτρης Μπομπότης τον οποίο και συνάντησε η «Ε» στην περιοχή του ΚΕΣΕΑ.
«Είναι θέματα που όχι απλά μας απασχολούν αλλά μας καίνε το τελευταίο διάστημα και έχουν αναγκάσει πολλούς από τους συναδέλφους μας να αφήνουν στην άκρη τα οχήματα και να περιμένουν μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση» αναφέρει καθώς μας υποδέχεται στα γραφεία του σωματείου, που παλιότερα είχε 430 μέλη όμως τώρα τα εγγεγραμμένα είναι 260. Ξεκινάει την κουβέντα με ένα εμπόδιο που προέκυψε γι’ αυτούς, πλέον τη στιγμή που θέλουν να πάνε να φορτώσουν από εταιρίες ή ιδιώτες «θα πρέπει να έχω ένα φαξ ή ένα μέιλ από τον αγρότη ή την επιχείρηση. Όταν με σταματήσει η αστυνομία στον δρόμο θα πρέπει να τους το δείξω. Σε διαφορετική περίπτωση είναι 1.000 ευρώ πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη και άλλα τόσα για τον οδηγό».
Το παράλογο ποιο είναι, ρωτάμε γιατί εμάς, ως απλούς πολίτες, μας ακούγεται λογικός ο έλεγχος «Δεν είναι λειτουργικό για τη δουλειά μας. Τα φορτία δεν βγαίνουν από την προηγούμενη ημέρα. Βγαίνουν και στη διάρκεια της ημέρας. Μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε πήγαινε και σε εκείνο το σημείο. Όταν είμαι στον δρόμο μάς στέλνουν ένα μέιλ. Μπορεί όμως ένας αγρότης που είναι κάποιας ηλικίας να εκσυγχρονιστεί»; Το συγκεκριμένο θέμα σχετίζεται άμεσα με την ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου όπου απαγορεύεται να κυκλοφορούν χωρίς συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει συγκεκριμένη πρόταση «Προτείνουμε πως όταν θα μας καλεί κάποιος να φορτώσουμε σε κάποιο χωριό, να προσκομίσουμε την επομένη το πρωί τον ταχογράφο στην τροχαία. Να αποφύγουμε τη διαδικασία της προηγούμενης ημέρας. Επίσης να μην περνάνε αυτοί που κάνουν τράνζιτ δηλαδή τη διαδρομή από Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Να επιτρέπουν σε κάποιον που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Κατανοούμε πως δεν είναι εύκολο για την αστυνομία αλλά θα πρέπει να είναι ελαστικοί στους κατά τόπους επαγγελματίες». Δύσκολα όμως αναφέρει πως είναι τα πράγματα και με το θέμα των διοδίων καθώς «Στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα τα διόδια είναι 223,8 ευρώ συν 22,6 η Αττική οδός φτάνουμε στα 246,4 ευρώ. Επί δέκα δρομολόγια τον μήνα και επί 12 μήνες καταλαβαίνετε για τι ποσό μιλάμε. Δεν γίνεται να πάει η κατάσταση έτσι. Το κόστος μετακυλίεται κάπου» και αναφέρεται στους πολίτες.
Μάλιστα φέρνει και παραδείγματα «Μύρα, Σοφό, Καλό Νερό. Εκεί απαγορεύεται να μπούμε με τα φορτηγά πλέον. Αν θέλω να πάω να φορτώσω στο Κιλελέρ πρέπει να μπω στον αυτοκινητόδρομο, να έρθω Λάρισα να πληρώσω στον αυτοκινητόδρομο και μετά να πάω Νίκαια – Φάρσαλα. Αυτό σημαίνει, πήγαινε-έλα 27,4 ευρώ διόδια και πετρέλαιο και χρόνο».
Όσον αφορά στο τι περιμένουν τονίζει «Μας είπαν πως το 2018 θα μας κάνουν τα διόδια αναλογικά. Πήγαμε στην Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και μιλήσαμε και περιμένουμε αποφάσεις». Ένα ακόμα ζήτημα που τους απασχολεί είναι αυτό των ωραρίων καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «σε όλη την Ευρώπη έχουνε 90 χλμ την ώρα όριο ταχύτητας και στην Ελλάδα έχουμε 80. Πράγμα που σημαίνει χαμένος χρόνος. Σε μας η οδήγηση είναι 4,5 ώρες, 45 λεπτά διάλλειμμα και άλλες 4,5 ώρες οδήγησης. Μετά για 9 ώρες πρέπει να σταματήσει ο οδηγός. Δεύτερο οδηγό δεν έχουμε πολυτέλεια να βάλουμε». Παράλληλα μιλάει και για όσους συναδέλφους του μένουν στους Γόννους και στο Μακρυχώρι αλλά και για εταιρίες που έχουν έδρα εκεί καθώς «για να πάνε στον χώρο τους πρέπει να πληρώσουν κανονικά διόδια».
Ο κ. Μπομπότης εν κατακλείδι μίλησε για το θέμα της φορολόγησης που είναι «υπερβολικά μεγάλο και δυσβάσταχτο για τον κλάδο» αλλά για το γεγονός πως σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. «δεν μπορούν να πάρουν καινούρια οχήματα» πράγμα που τους κρατάει πίσω.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass