ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ «ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΜΠΟ»

Ποσό 100 εκατ. ευρώ για Βιολογικούς Καθαρισμούς στη Θεσσαλία

* Σε ποιες περιοχές θα γίνουν τα έργα

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2018 15:24
Φωτ. αρχεIου Φωτ. αρχεIου

Η αναγκαιότητα να ολοκληρώσει η χώρα μας, αφενός τα έργα διαχείρισης λυμάτων σε 169 οικισμούς Γ’ προτεραιότητας (με πληθυσμό από 2.000 ως 15.000 κατοίκους), για τα οποία η Κυβέρνηση εξασφάλισε πόρους ύψους 916 εκατ. ευρώ και αφετέρου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, τονίστηκε προ ημερών σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.


Όπως ανακοινώθηκε «στην κατεύθυνση κρίθηκε σκόπιμο να συγκροτηθεί και να εφαρμοστεί ένα «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων», που θα αφορά στους εν λόγω οικισμούς». Υπήρξε η δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών να συμβάλουν εντός τους φάσματος των αρμοδιοτήτων τους για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της σύμβασης.
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω του σχεδιασμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε ορισμένους δήμους έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα στους βιολογικούς καθαρισμούς, όπως σε Μουζάκι και Αμπελώνα, ενώ στους υπόλοιπους 10 δήμους έχουν δημοπρατηθεί, με φορείς υλοποίησης τις ΔΕΥΑ και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων το 2023. Στόχος είναι να τηρηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της Ε.Ε. και να αποφύγουμε τα πρόστιμα.   
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κώστας Αγοραστός διατύπωσε την εκτίμησή του ότι «αν βελτιώσει την ταχύτητα των δημοπρατήσεων, η Ελλάδα μπορεί να κατασκευάζει και δεύτερο δημόσιο έργο με τον ίδιο προϋπολογισμό καθώς οι εκπτώσεις που δίνονται σήμερα υπερβαίνουν το 50% χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των έργων, γιατί οι προδιαγραφές τους είναι ίδιες».
Ο Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι καλύπτονται όλοι οι οικισμοί Γ΄ προτεραιότητας και προς τούτο έχουν εξασφαλιστεί 57,6 εκ. ευρώ από το εν εξελίξει ΠΕΠ, κι άλλα 31 εκατ. ευρώ από τα τομεακά προγράμματα του αρμόδιου υπουργείου, ενώ χαρακτήρισε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ως «ένα μεγάλο βήμα για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν όλα τα έργα που έχει ανάγκη η χώρα».
Υποστήριξε δε ότι «οι υπάρχοντες βιολογικοί καθαρισμοί πρέπει να λειτουργούν για να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ότι πρέπει να προχωρήσουν και τα έργα στους οικισμούς Δ’ Προτεραιότητας, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές».
ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Οι οικισμοί της Θεσσαλίας με πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους, στους οποίους θα τρέξει η χρηματοδότηση για τα έργα διαχείρισης λυμάτων είναι:
Ενταγμένα από την Περιφέρεια στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Ταμείο Συνοχής-Συνολική δαπάνη του έργου 70 εκατ ευρώ):
-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Δ. ΠΑΛΑΜΑ,
-ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΚ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΦΑΛΑΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΕΛ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ (Β’ ΦΑΣΗ ΠΡΑΞΗΣ)
-ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.Λ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Κ. ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΕΕΛ) ΣΤΗ Δ.Κ. ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
-ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΕΕΛ) ΝΙΚΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
-ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Κ. ΚΡΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΑΤΗΤΗΡΙΟΥ-ΒΟΤΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΣ – ΒΟΛΟΣ
Από τα τομεακά προγράμματα του υπουργείου θα χρηματοδοτηθούν (με άλλα 31 εκατ. ευρώ) τα παρακάτω 4 έργα: Ως συνεχιζόμενα έργα των Δ.Δ. Μουζακίου και Αμπελώνα και ως νέα της Σούρπης και της Αγριάς Άνω Βόλος.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass