ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Τιμήθηκαν 59 Καρδιτσιώτες άρχοντες της αυτοδιοίκησης

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2018 21:57

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη
Συνολικά 59 πρώην και νυν αιρετούς άρχοντες της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, που υπηρέτησαν τον θεσμό τα τελευταία 20 χρόνια, τίμησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο κεντρικό ξενοδοχείο «Κιέριον» της Καρδίτσας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας.


Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις συνολικά σχετικές εκδηλώσεις που αποφάσισε πρόσφατα να διοργανώσει το Δ.Σ. της ΠΕΔ με σκοπό «να αναδειχθεί η ιδιαίτερη προσφορά των αυτοδιοικητικών της περιοχής μας στην ικανοποιητική εφαρμογή των πολύπλοκων νομικών σχεδίων αρχικά του «Καποδίστρια» και στη συνέχεια του «Καλλικράτη».
Ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός χαιρέτισε την εκδήλωση και στη συνέχεια, μαζί με τον πρόεδρο της διοργανώτριας ΠΕΔ Θεσσαλίας δήμαρχο Μουζακίου κ. Γιώργο Κωτσό, αρκετούς εν ενεργεία δημάρχους και εκπροσώπους τοπικών φορέων, απένειμαν τιμητικές πλακέτες στους πρωταγωνιστές της βραδιάς.
Κάποια από τα τιμώμενα πρόσωπα δυστυχώς δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή, έτσι τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν εκπρόσωποι των οικογενειών τους.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης οι τιμώμενοι παρέλαβαν και τίτλους βράβευσης από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας, για τη θητείας τους ως έφεδροι αξιωματικοί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στην ομιλία του ο κ. Κωτσός, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η πλήρης εφαρμογήτων δύο τελευταίων πολύ σημαντικών αυτοδιοικητικών μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη», αποτελεί ένα μεγάλο κατόρθωμα, το οποίο υποστηρίζεται και ενισχύεται συνεχώς ως τις μέρες μας από τις επόμενες διοικήσεις των Θεσσαλικών Δήμων, γεγονός που αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Ωστόσο, το μείζον ζήτημα διαχείρισης των πολυποίκιλων και κοστοβόρων αρμοδιοτήτων που βάσει των νέων κανόνων, ανατέθηκαν από την κεντρική εξουσία στους Δήμους, δυστυχώς παραμένει ακόμη άλυτο, καθώς η Πολιτεία παρέβλεψε να τις υποστηρίξει οικονομικά. Μάλιστα, όσοι δήμαρχοι επανεξελέγησαν, με λύπη διαπίστωσαν στην πράξη ότι η εν λόγω «παράλειψη» που είχε καυτηριαστεί έντονα από όλα τα αυτοδιοικητικά κέντρα της χώρας μας, ήταν σκόπιμη».
«Ιδιαίτερα το τελευταίο σχέδιο «Καλλικράτης» επισήμανε «είχε ως κύριο στόχο τη δραστική περικοπή των κρατικών πιστώσεων προς τους δήμους και τη μετακύλιση οικονομικών βαρών στις πλάτες των δημοτών προς ικανοποίηση των μνημονιακών επιταγών!
Οι πάμπολλες αρμοδιότητες και ο απαιτητικός τρόπος με τον οποίο η Ελληνική Πολιτεία εφαρμόζει όλα αυτά τα χρόνια το νέο θεσμικό πλαίσιο, είχαν ως φυσικό επακόλουθο τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών αναγκών της Τ.Α. και την προσφυγή του συνόλου σχεδόν των δήμων σε υπέρογκο δανεισμό με αποτέλεσμα την υπερχρέωσή τους. Το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα της Τ.Α. στην Ελλάδα είναι ακριβώς αυτό, τα τεράστια χρέη των ΟΤΑ! Αν δεν φροντίσει γρήγορα η Πολιτεία να τα διευθετήσει οριστικά και παράλληλα να επιτρέψει επιτέλους στους δήμους να λειτουργήσουν με πραγματική οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, σύντομα πολλοί από αυτούς θα τερματίσουν τις δραστηριότητές τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναφέρονται».
Στη συνέχεια ο κ. Κωτσός υπογράμμισε την πίστη του ότι «εάν η Τ.Α. απαλλαχθεί από τον ασφυκτικό βραχνά των προμνημονιακών χρεών και αποκτήσει αυτοτέλεια και αντικειμενική ελευθερία υλοποίησης τοπικών πολιτικών, έργων και δράσεων, μπορεί να εξελιχθεί σύντομα στο ιδανικότερο πολυεργαλείο του ελληνικού κράτους για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες».
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «η ηγεσία του ΥΠΕΣ (αναλογιζόμενη τις τεράστιες αντιδράσεις της ΚΕΔΕ, αλλά και πολλών δημάρχων) δεν θα προχωρήσει τελικά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στο σύστημα εκλογής των Δημοτικών Αρχών, διότι ο κίνδυνος της ακυβερνησίας είναι πολύ μεγάλος και οι δήμοι με τα μεγάλα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα, είναι σίγουρο ότι δεν θα αντέξουν τις δυσμενέστατες συνέπειές της».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass