ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ

Αδήριτη ανάγκη για Διεπαγγελματική γάλακτος

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2018 15:47

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Άμεση ίδρυση της Διεπαγγελματικής γάλακτος, εντατικός έλεγχος των εισαγωγών για αποτροπή ελληνοποιήσεων σε γάλα και κρέας, οργάνωση των κτηνοτρόφων σε δυναμικές ομάδες παραγωγών, μείωση των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που τους βγάζουν από το επάγγελμα, βελτίωση των βοσκοτόπων και άμεση εκκίνηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν τα κύρια συμπεράσματα της ημερίδας για την κτηνοτροφία που διοργάνωσαν από κοινού στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαμά, η ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο Δήμος Παλαμά, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Παλαμά, με θέμα: «Προοπτικές και Προβλήματα στην Κτηνοτροφία».


Τη συζήτηση που αναπτύχθηκε σε κλίμα έντονου προβληματισμού για το μέλλον, συντόνιζε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Παλαμά και Ευρύτερης Περιοχής κ. Φώτη Πατούνη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νικόλαο Παλάσκα και τον Τεχνικό της Σύμβουλο κ. Γιάννη Κόκουρα.
Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλαμά κ. Αθανάσιος Τσίντζας, ενώ σε τοποθέτηση προέβη η συμμετέχουσα Βουλευτής Σερρών και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ. κ. Φωτεινή Αραμπατζή, χαρακτηρίζοντας την περίοδο που διανύουμε «πολύ δύσκολη για τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας που βρίσκεται σε δεινή θέση, λόγω της αλλοπρόσαλλης και φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης».
Η κα Αραμπατζή επισήμανε πως «η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα εντός της Ε.Ε., τη στιγμή που η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν υπάρχει επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο, έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής, η έλλειψη ελέγχων στο ισοζύγιο γάλακτος είναι παροιμιώδης και τα οφέλη από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), ύψους 6 δισ. ευρώ, είναι μηδαμινά λόγω της προβληματικής, ελλειμματικής, ρουσφετολογικής και απαράδεκτα χρονοβόρας διαχείρισής του».
Η κ. Αραμπατζή έκανε και μια σοβαρή αποκάλυψη ότι «εάν η κυβέρνηση , αφού δεν μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα από άλλα προγράμματα, συνεχίσει να μοιράζει εμπροσθοβαρώς το απόθεμα της εξισωτικής ύψους 950 εκατ. ευρώ που είχε κατανείμει η προηγούμενη κυβέρνηση, για να δείξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έχει μεγάλες απορροφήσεις, τότε το 2019 τα χρήματα θα τελειώσουν και το 2020 οι κτηνοτρόφοι θα μείνουν χωρίς αποζημίωση».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, ζητώντας με έμφαση από την κεντρική διοίκηση να σκύψει πραγματικά στα σοβαρότατα προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα προσφέροντας ουσιαστικά κίνητρα στους ανθρώπους της υπαίθρου για μαζική και δυναμική δράση, ώστε να δοθεί ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.
«Θεωρώ πως θα βγούμε ιδιαίτερα κερδισμένοι εάν εμείς στη Θεσσαλία με τον απέραντο κάμπο και τα πολλά βουνά, δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή βοοειδών και ειδικά στην ορεινή αιγοπροβατοτροφία, αξιοποιώντας την παρασκευή προϊόντων με βάση το επώνυμο τοπικό γάλα που προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι μόνο τέτοιες καινοτόμες παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν το βαρύ επενδυτικό κλίμα όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη την Ελληνική περιφέρεια, ωθώντας τους κτηνοτρόφους και κυρίως τους νέους μας που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους, να ασχοληθούν δυναμικά με την παραγωγή ανταγωνιστικών πρωτογενών και δευτερογενών ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές» επισήμανε ο κ. Κωτσός.
«Βέβαια» σημείωσε «πρωταρχικό μέλημα όλων όσων εμπλέκονται με το γάλα και το τυρί επιβάλλεται να είναι η δημιουργία της Διεπαγγελματικής Ένωσης για τη «Φέτα». Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία οφείλει να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, ώστε η Ελληνική «Φέτα» να μην κινδυνεύσει από τη CETA και από τη συμφωνία με τη Νότια Αφρική».
Τη δυσαρέσκεια των παραγωγών για την έλλειψη ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και  Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας.
Όπως είπε, «αυτή η σοβαρή αδυναμία έχει ως συνέπεια τη μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος και του κρέατος. Θέλουμε να κάνουν τη δουλειά τους για να έχουμε αξιόπιστο ισοζύγιο γάλακτος και να ξέρει επιτέλους το ΥΠΑΑΝ που χρησιμοποιείται το εισαγόμενο πρόβειο γάλα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα μας βρουν δυναμικά απέναντί τους όλοι αυτοί οι κύριοι στο Υπουργείο και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ».
Ο κ. Παλάσκας χαρακτήρισε τη Διεπαγγελματική Οργάνωση «Φέτας»  «εργαλείο το οποίο μελλοντικά θα στηρίξει το προϊόν τόσο εντός της Ελλάδος όσο και εκτός. Όμως «η τακτική του ΥΠΑΑΝ να κωλυσιεργεί χρησιμοποιώντας διάφορα τερτίπια και να μην δίνει έγκριση στη Διεπαγγελματική θα πέσει στο κενό» δήλωσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass