Συγκίνηση για τους «γάμους» στην Ελάτεια

• Αναμνήσεις δεκαετιών στην έκθεση φωτογραφίας του καθηγητή Ι. Μάγγου

Δημοσίευση: 02 Απρ 2018 16:49 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Απρ 2018 19:11

Αναμνήσεις δεκαετιών πολλών οικογενειών της ιστορικής Ελάτειας του Δήμου Τεμπών ξεδιπλώθηκαν χθες το πρωί μέσα σε κλίμα συγκίνησης, στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα: «Σήμερα γάμος γίνεται» που διοργάνωσε για άλλη μια φορά ο δραστήριος

Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ελάτειας στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου του χωριού.
Πρόκειται για ένα πέρασμα 70 χρόνων (1910-1980), μια αφήγηση των αναμνήσεων μιας εποχής που έχει περάσει.
Είναι μια συλλογή πρωτότυπων φωτογραφιών που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε με ιδιαίτερο σεβασμό στους συμπατριώτες του ο κ. Γιάννης Μάγγος, κάτοικος Ελάτειας, εκπαιδευτικός που υπηρετεί στο Μουσικό Σχολείο Βόλου.
Ο κ. Γιάννης Μάγγος με περίσσευμα καρδιάς, με θέληση, υπομονή και επιμονή και φυσικά αφιερώνοντας κόπο και χρόνο έκανε τους συμπατριώτες του, όλων των ηλικιών, χθες να δακρύσουν γιατί στην πολύμηνη προσπάθειά του παλιοί και νεότεροι είδαν να αποτυπώνονται στις φωτογραφίες παππούδες και γιαγιάδες, γονείς, αδέλφια, συγγενείς αλλά και πολλοί συγχωριανοί τους.
Ο κ. Γιάννης Μάγγος μ’ αυτή του την ιστορική, λαογραφική αλλά και ανθρώπινη προσέγγιση του «Σήμερα γάμος γίνεται», με τη συμπαράσταση του Μορφωτικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ελάτειας, του προέδρου του κ. Λάμπρου Ζάρρα, της διοίκησης του συλλόγου, του Δήμου Τεμπών, του ΔΟΠΑΠΕΤ, της Τοπικής Κοινότητας, καθώς και όλων των κατοίκων ουσιαστικά δημιούργησε ένα ακόμα μουσείο στον ιστορικό Δήμο Τεμπών. Πράξη που προτρέπει και άλλους πολίτες να κάνουν το ίδιο.
ΟΡΟΣΗΜΟ Ο ΓΑΜΟΣ
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ και πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ελάτειας κ. Λάμπρος Ζάρρας τόνισε ότι ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ελάτειας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αγκάλιασε την πρόταση του συγχωριανού, εκπαιδευτικού, Γιάννη Μάγγου και βοήθησε στο να γίνει αυτή πραγματικότητα.
Ο γάμος, ειδικά την παλιά εκείνη εποχή και κυρίως στο χωριό, ήταν ένα σημαντικό γεγονός, ένα ορόσημο στη ζωή δύο ανθρώπων, που ενδεχομένως ακόμη και να μην γνωρίζονταν μεταξύ τους. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός, ότι οι περισσότεροι γάμοι γίνονταν από προξενιό και μερικές φορές οι μελλόνυμφοι κατάγονταν και από διαφορετικά χωριά. Μετά το προξενιό ακολουθούσε ο αρραβώνας και στη συνέχεια οριζόταν η ημέρα του γάμου. Μπορεί φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στο χωριό να μην σώζονται πολλές, αλλά στους γάμους πάντα υπήρχε ένας φωτογράφος για να αποθανατίσει τις στιγμές του, από τη μεταφορά της προίκας μέχρι τα στέφανα και το γλέντι.
Και ο κ. Ζάρρας συνέχισε: «Ο Γιάννης Μάγγος, με την έκθεσή του εδώ σήμερα, ύστερα από χρόνων κοπιαστική και συστηματική συγκέντρωση και επεξεργασία φωτογραφιών, μας εκθέτει 170 φωτογραφίες γάμων που έγιναν στην Ελάτεια και που αποτυπώνουν πρόσωπα, γεγονότα, ήθη και έθιμα. Είναι ένα πέρασμα 70 χρόνων (1910-1980) και μια αφήγηση αναμνήσεων μιας εποχής που έχει περάσει και που αξίζει να δούμε και να θαυμάσουμε…
Τον συγχαίρουμε για την ιστορική παρακαταθήκη που αφήνει στην Ελάτεια».
Ο κ. Ζάρρας εκ μέρους του συλλόγου, αλλά ουσιαστικά εκ μέρους όλων των κατοίκων της Ελάτειας, απένειμε στον κ. Γιάννη Μάγγο τιμητική πλακέτα για την εργασία του για τη συγκεκριμένη έκθεση και τη σημαντική προσφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Μιχάλης Καρατέγος, ο οποίος μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου σημείωσε με έμφαση τη διαχρονική μορφή του Γάμου και συγχάρηκε τον κ. Γιάννη Μάγγο για την πολύ σοβαρή εργασία που έκανε, καθώς και τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελάτειας για την όλη ουσιαστική συμπαράσταση.
Στην ομιλία του ο καθηγητής, δημιουργός και εμπνευστής αυτής τη δημιουργίας κ. Γιάννης Μάγγος έκανε μια εκτενή αναφορά για την πρωτοβουλία που πήρε να κάνει αυτή τη μεγάλη συλλογή φωτογραφιών γάμου από το χωριό του. Έκανε επίσης μια ιστορική αναδρομή στους γάμους του χωριού αλλά και γενικότερα στη χώρα από το 1910 μέχρι το 1980. Μετέφερε ιστορίες από το παρελθόν με τον τρόπο που γίνονταν τα προξενιά, τη λαογραφία του γάμου και τα έθιμα που προηγούνταν, στον κουμπάρο και τους φίλους του γαμπρού, το ξύρισμά του και τον στολισμό της νύφης, στα προικιά, τα στέφανα και τα γλέντια.
Και ο κ. Μάγγος κατέλειξε λέγοντας: «Αφιερώνουμε αυτή την έκθεση φωτογραφίας, σε όλους εκείνους τους συγχωριανούς μας, που έτυχε να χτυπηθούν σκληρά από το άδικο μαχαίρι της μοίρας, σε όλους, είτε εικονίζονται στις φωτογραφίες είτε όχι... Ας είναι μια μικρή χαρά γι’ αυτούς και τους δικούς τους, ετούτη η ανάμνηση των όμορφων στιγμών της ζωής τους, με τα αγαπημένα τους πρόσωπα…
Αφιερώνουμε επίσης τούτη την εκδήλωση, στους ξενιτεμένους του χωριού μας, οι οποίοι σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο, βρέθηκαν σε άλλες πατρίδες και ζουν (ευτυχώς οι περισσότεροι) εκεί με τις οικογένειές τους…
Γνωρίζουμε ότι το βλέμμα και η σκέψη τους, όπως και όλων μας είναι πάντα εδώ στις ρίζες μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα μας».
Την τελετή των εγκαινίων ευλόγησε ο ιερέας του χωριού π. αρχιμανδρίτης Πορφύριος Γκόλαντας και παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Καρατέγος, οι αντιδήμαρχοι Αστέριος Σαΐτης και Ιωάννης Αργυρίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ευθύμιος Μπουζέκης, Κώστας Νταφούλης και Γεώργιος Νικολάου, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ελάτειας κ. Αντώνης Γκανάτσιος, Συκουρίου κ. Γεώργιος Καλότυχος, οι πρόεδροι των Μορφωτικών Συλλόγων Γόννων, Λαογραφικό Μουσείο κ. Βασίλης Καραβιδές και Όσσας κ. Τάσος Χαδουλός, ο υπεύθυνος του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής οικογένειας Συρμακέζη κ. Κώστας Συρμακέζης, ο υπεύθυνος έκδοσης εφημερίδας «Φωνή του Συκουρίου» κ. Κώστας Γατσουνιάς, o blogger της περιοχής κ. Δημήτρης Γουγουλιάς, ο πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου «Ίριδα» κ. Ιωάννης Σολωμός κ.α.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η γραμματέας του συλλόγου κ. Ευδοκία Αναστασοπούλου.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι 15 Απριλίου και ώρες 5 το απόγευμα με 8 το βράδυ.

ΕΛΑΤΕΙΑ
Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass