ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Αν είχαμε απλή αναλογική…

*Οι «χαμένοι» και οι «κερδισμένοι», ποιοι οι «απαραίτητοι» για σχήματα συνεργασίας

Δημοσίευση: 17 Απρ 2018 22:30
ΟΙ ΕΔΡΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΑΠΛΗ  Αυτή την εικόνα εδρών θα παρουσίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, αν ίσχυε το 2014 η απλή αναλογική. Σε παρένθεση η σημερινή δύναμη των παρατάξεων.  Κων. Αγοραστός: 22 (31), Νικ. Τσιλιμίγκας: 9 (9), Ηρώ Διώτη 7 (3), Ευαγγ. Μπούτας: 5 (3), Παν. Ηλιόπουλος: 4 (2), Μαρ. Χρυσοβελώνη: 2 (1), Νικ. Πουτσιάκας: 1 (1), Ευστ. Ντούρος 1 (1). ΟΙ ΕΔΡΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΑΠΛΗ Αυτή την εικόνα εδρών θα παρουσίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, αν ίσχυε το 2014 η απλή αναλογική. Σε παρένθεση η σημερινή δύναμη των παρατάξεων. Κων. Αγοραστός: 22 (31), Νικ. Τσιλιμίγκας: 9 (9), Ηρώ Διώτη 7 (3), Ευαγγ. Μπούτας: 5 (3), Παν. Ηλιόπουλος: 4 (2), Μαρ. Χρυσοβελώνη: 2 (1), Νικ. Πουτσιάκας: 1 (1), Ευστ. Ντούρος 1 (1).

Εντελώς διαφορετική θα ήταν η εικόνα τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, αν η απλή αναλογική ίσχυε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με βάση τα αποτελέσματα του 2014 σας δίνουμε την εικόνα των δύο περιφερειακών «Βουλών», με τη δύναμη που θα είχαν οι συμμετέχοντες –στις εκλογές- συνδυασμοί. Όπως αβίαστα προκύπτει και στα δύο σώματα θα απαιτείτο η συνεργασία: τουλάχιστον δύο συνδυασμών στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τουλάχιστον τριών στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων για να συγκροτηθούν πλειοψηφικές αρχές.

Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς σε επίπεδο παραταξιακών και πολιτικών συσχετισμών είναι ότι:

- Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της «Συμμαχίας υπέρ των Πολιτών» Κων. Αγοραστός, εκλέγοντας τους 22 από τους 51 συμβούλους του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα είχε τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο στην επιλογή συνεταίρου, τον οποίο όμως θα μπορούσε να αναζητήσει μεταξύ ενός εκ των τεσσάρων επικεφαλής των συνδυασμών που τον ακολούθησαν σε ψήφους: δηλαδή του Ν. Τσιλιμίγκα, της Ηρώς Διώτη, του Ευαγγ. Μπούτα και του Παν. Ηλιόπουλου, προκειμένου να πετύχει την ελάχιστη πλειοψηφία των 26 τουλάχιστον συμβούλων.

- Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Λαρισαίων, πέραν του ότι την «πρώτη διερευνητική εντολή» θα ελάμβανε η επικεφαλής της «Λάρισα- Νέα Αρχή» Ρένα Καραλαριώτου, η οποία πρώτευσε σε αριθμό ψήφων στον Α΄ γύρο των εκλογών, για την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων θα απαιτείτο η σύμπραξη τριών τουλάχιστον παρατάξεων, με ρυθμιστικό και καθοριστικό παράγοντα τη συμμετοχή στο «δημαρχιακό σχήμα» του συνδυασμού του Κων. Τζανακούλη. Σε κάθε άλλη περίπτωση –και εξαιρουμένης της σύμπραξης Καραλαριώτου- Καλογιάννη- θα απαιτείτο η συμφωνία όλων των άλλων παρατάξεων. Δηλαδή, τόσο η κ. Καραλαριώτου, όσο και ο κ. Καλογιάννης για να αποκτήσουν πλειοψηφία (χωρίς να στηριχθούν στους συμβούλους του πρώην δημάρχου Λαρισαίων) θα έπρεπε να υποστηριχθούν από τις ψήφους και των τριών παρατάξεων, δηλαδή του Εκτ. Νασιώκα, του Ντίνου Διαμάντου και του Γ. Λαμπρούλη.

Ουσιαστικά λοιπόν το δυσκολότερο έργο συνεργασίας και «συμβίωσης» θα αντιμετώπιζε το Συμβούλιο του Δήμου.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Εννοείται ότι μεγάλοι χαμένοι με την απλή αναλογική θα ήταν οι παρατάξεις των σημερινών αρχόντων. Του Κων. Αγοραστού και του Απ. Καλογιάννη.

Κι αυτό γιατί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η δύναμη του Κων. Αγοραστού θα μετρούσε 22 συμβούλων αντί των 31 που διαθέτει σήμερα. Η «Θεσσαλών Συμπολιτεία» του Ν. Τσιλιμίγκα θα διέθετε τον ίδιο αριθμό εδρών (9, είτε με απλή είτε με το σύστημα της ενισχυμένης σε δύο γύρους), όπως και οι «μικροί», δηλαδή η «Οικολογική Θεσσαλία» του Ν. Πουτσιάκα και «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία» του Ευσταθ. Ντούρου που θα εξέλεγαν και πάλι από 1 σύμβουλο.

Αντίθετα κερδισμένες θα ήταν οι παρατάξεις: «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» της Ηρώς Διώτη, η οποία με απλή αναλογική θα εξέλεγε 7 συμβούλους έναντι 3, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Βαγγέλη Μπούτα που θα καταλάμβανε 5 έδρες έναντι 3 σήμερα, η «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλία» του Παν. Ηλιόπουλου με 4 έδρες αντί μιας και η «Θεσσαλία, η γη μας» της Μαρίνας Χρυσοβελώνη με 2 αντί 1 έδρας που τελικά κατέλαβε.

Σημειώνουμε ότι οι παρατάξεις Αγοραστού, Τσιλιμίγκα, Διώτη και Ηλιόπουλου, θα έπαιρναν από μία έδρα στη δεύτερη κατανομή.

Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Λαρισαίων, χαμένη θα ήταν μόνο η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» του Απ. Καλογιάννη, καθώς η απλή αναλογική θα της έδινε μόλις 11 έδρες αντί των 29 που τελικά κατέλαβε.

Αντίθετα: Ο συνδυασμός της Ρένας Καραλαριώτου θα εξέλεγε 11 συμβούλους αντί των 7 σήμερα, η «Λάρισα-Πόλη του Αύριο» του Κων. Τζανακούλη 10 αντί 5, η «Ανθρώπινη Πόλη Κίνηση Ελπίδας» του Εκτ. Νασιώκα, όπως και η «Νέα Λάρισα» του Ντ. Διαμάντου θα διπλασίαζαν επίσης την εκπροσώπησή τους εκλέγοντας από 6 συμβούλους αντί των 3 που διαθέτουν σήμερα, ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Γ. Λαμπρούλη θα εκπροσωπούνταν από 5 μέλη της έναντι 2.

* Αναγκαία σημείωση: Οι παραπάνω υπολογισμοί έγιναν με σύστημα απλής αναλογικής, όπου οι σύμβουλοι εκλέγονται από τον πρώτο γύρο. Ενδέχεται η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στον νόμο που σκέφτεται να φέρει στη Βουλή διάταξη περί «ορίου εισόδου» και να αποσυνδέσει την εκλογή περιφερειάρχη ή δημάρχου από αυτή των συμβούλων.

Αλλά αυτό ειδικά αφορά μόνο στα πρόσωπα και –μπορεί να- σημαίνει ότι περιφερειάρχης ή δήμαρχος δύναται να εκλεγεί και από τον μειοψηφούντα συνδυασμό!

Δ. Χατζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass