Βραβείο στη Θεσσαλία για τη λίμνη Κάρλα

* ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ * Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΜΕ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ * ΣΩΚΡ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2018 22:30

Μια πολύ σημαντική διάκριση για τη Θεσσαλία. Με αφορμή την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βραβεύτηκε με το A’ βραβείο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού και φορέων του Δημοσίου.

Το βραβείο απονεμήθηκε χθες στον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό στο πλαίσιο εκδήλωσης- τελετής απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον – European Business Awards for the Environment» και των «Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον». Η 7η κατά σειρά τελετή του είδους έγινε στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, επιχειρηματιών, αρκετών Θεσσαλών και εκπροσώπων φορέων.

Στην τελετή απονομής των βραβείων που διοργάνωσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) παρέστησαν ακόμη πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι ασχολήθηκαν επισταμένως με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, τη λίμνη Κάρλα.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Περιχαρής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, παίρνοντας το βραβείο, δήλωσε τα εξής: Είναι μια σημαντική μέρα όχι μόνο για τη Θεσσαλία αλλά και για όλη την Ελλάδα, αφού η λίμνη Κάρλα είναι ένα έργο εθνικό, περιβαλλοντικό, οικολογικό. Καλύπτει τις επιθυμίες όλων, των αγροτών που θα αρδεύουν πιο εύκολα πλέον, του πολιτισμού αφού 4 οικισμοί έχουν έλθει στην επιφάνεια, με ένα σύγχρονο μουσείο, είναι έργο του νερού και των λιμνών, καθώς 181 είδη πουλιών έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή, θα αρδεύονται φθηνά τα χωράφια, θα υδρεύεται ο Δήμος Βόλου. Υπάρχει ένα σύγχρονο τεχνολογικά κέντρο πληροφόρησης, για την πορεία της Κάρλας από την αποξήρανσή της μέχρι και την ανασύσταση. Η λίμνη Κάρλα απέδειξε ότι η Ελλάδα και η Περιφέρεια μπορεί να κάνει μεγάλα έργα προϋπολογισμού 700 εκατ. και έσωσε την τιμή της χώρας, διότι η Ε.Ε. ζητούσε πίσω 180 εκατ. το 2014 όταν το έργο είχε σταματήσει. Τότε στο μυαλό μου ήρθε ο Καζαντζάκης: Να αγαπάς την ευθύνη. Αποδείξαμε ότι αγαπάμε την ευθύνη, η οποία με συνέργεια και συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία φέρνει θεαματικά αποτελέσματα. Ευχαριστώ όλους όσοι συνεργάστηκαν με την Περιφέρεια και ολοκληρώσαμε ένα έργο σε δύσκολες περιόδους, με capital control. Κάναμε αντίσταση ποιότητας, κατασκευής και αποτελεσματικότητας και αφού το έργο έχει μεγάλη χρησιμότητα είμαστε πολύ χαρούμενοι. Μεγάλο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να το διαφυλάξουμε όλοι μας.

Ο ΣΩΚΡ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ

Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: Στην Ελλάδα, σε μια χώρα, που το περιβάλλον είναι σημαντικός αναπτυξιακός πόρος και η περιβαλλοντική βιομηχανία είναι η εμπροσθοφυλακή μας, πρέπει να γνωρίζουμε πως όσο πιο καλή περιβαλλοντική βιομηχανία έχουμε, τόσο πιο ψηλά θα ανεβαίνουμε στα διεθνή στάνταρ. Σε μια στιγμή που ο πλανήτης αναρωτιέται για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το πώς θα αντεπεξέλθουμε σε μια αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, η χώρα μας βγαίνοντας από τα μνημόνια βαδίζει πιο σταθερά και αποτελεσματικά στα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης. Η παραγωγική ανασυγκρότηση που σχεδιάζουμε, στηρίζεται στο περιβάλλον. Το στοίχημα για το αύριο είναι το στοίχημα μιας κοινωνίας με μηδενικά απόβλητα, με κυκλική οικονομία και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κλπ. Όλα αυτά απαιτούν ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο από το φυσικό περιβάλλον μέχρι την ανακύκλωση και από τους δασικούς χάρτες μέχρι τους σύγχρονους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων. Το περιβάλλον είναι το διαμάντι της εθνικής οικονομίας και της χώρας γενικότερα κι έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Από την πλευρά του ο καθηγητής στο ΕΜΠ και μέλος στην Επιτροπή Αξιολόγησης Ευρωπαϊκών Βραβείων Περιβάλλοντος στην Ευρώπη Κ. Αραβώσης εξήγησε γιατί βραβεύθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας: Η λίμνη Κάρλα είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο βελτίωσε την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή και έλυσε πολύ σημαντικά προβλήματα που σχετίζονταν με την άρδευση και την ύδρευση του κάμπου. Πρόκειται για αναπτυξιακό έργο με στοιχεία καινοτομίας, γι’ αυτό και ξεχώρισε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος και εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τα ευρωπαϊκά βραβεία για το περιβάλλον Αντώνης Παπαδάκης, αναφέρθηκε στα βραβεία που δόθηκαν στην 7η τελετή τονίζοντας πως «αυτά απευθύνονται σε εταιρείες, οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με έδρα την Ελλάδα που συνδυάζουν με επιτυχία την καινοτομία με την οικονομική βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία. Τα European Business Awards for the Environment (ΕΒΑΕ) είναι τα σημαντικότερα και εγκυρότερα περιβαλλοντικά βραβεία της Ευρώπης. Οι εταιρείες που διακρίνονται σε εθνικό επίπεδο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία, διαγωνίζονται στη συνέχεια με Ευρωπαϊκές εταιρείες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την ανάδειξη των «πρώτων ανάμεσα στους πρώτους». Οι νικητές αυτοί θα ανακοινωθούν στη Βιέννη στις 15 Νοεμβρίου 2018.

* Στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο νέος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι βουλευτές κ. Χρ. Κέλλας, Ν. Παπαδόπουλος, Χρ. Μπουκώρος, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους, όλοι οι αντιπεριφερειάρχες, αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο ιδιοκτήτης της TRT Γ. Καραγιώργης κ.ά.

ΑΘΗΝΑ, Του απεσταλμένου της «Ε» Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass