«Να τολμήσουν τράπεζες και δήμοι στη βελτίωση ενεργειακής απόδοση»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2019 17:00

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Θεσμοθέτηση πλαισίου διασφάλισης ποιότητας ενεργειακών υπηρεσιών», συνδιοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χθες στη Λάρισα, με αυξημένη συμμετοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους μηχανικούς.

Πριν τους εισηγητές του ΚΑΠΕ, στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Τμήματος, Νίκος Παπαγεωργίου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης και οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών, είναι η σύγχρονη λύση για τα έργα ενεργειακής αποδοτικότητας, δημόσια και ιδιωτικά, αλλά και για την απελευθέρωση ιδιωτικών κεφαλαίων σε αυτήν την αγορά. Ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι η έλλειψη εμπορικά βιώσιμης χρηματοδότησης, που προκαλείται από την έλλειψη διαθέσιμων κεφαλαίων, αλλά και από την αδυναμία πρόσβασης στην υπάρχουσα χρηματοδοτική ικανότητα σε τοπικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με εμπορικά ελκυστικούς όρους. Αυτή η έλλειψη πρόσβασης προκαλείται από ένα χάσμα μεταξύ της παραδοσιακής πρακτικής δανεισμού και τις χρηματοδοτικές ανάγκες των έργων ενεργειακής απόδοσης. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνήθως εφαρμόζουν την παραδοσιακή «βάσει των στοιχείων ενεργητικού» προσέγγιση για εταιρικό δανεισμό.

Μόλις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατανοήσουν συγκριτικά τις επιχειρηματικές προτάσεις και θα μπορέσουν αποτελεσματικά να αξιολογήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους από τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης που προτείνονται, θα διαπιστώσουν ότι η χρηματοδότηση της ενεργειακής απόδοσης φέρνει πολύ μικρότερο κίνδυνο από τη χρηματοδότηση επεκτάσεων των επιχειρήσεων και άλλες επενδύσεις κεφαλαίου. Αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμμετάσχουν στην εξυπηρέτηση των ενεργειακών, οικονομικών και περιβαλλοντικών αναγκών του κόσμου, μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης, θα πρέπει να κατανοήσουν τις δυνατότητες της αγοράς και να έχουν τη δυνατότητα να την εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά. Οφείλουν όμως και οι Δημοτικές Αρχές, να στραφούν σε αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο. Καλούμε λοιπόν σήμερα, τόσο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, να τολμήσουν το βήμα στις συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης.»

         

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass