Οι Χαιρετισμοί ενισχύουν τον θρησκευτικό τουρισμό

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2019 22:12

Η θρησκευτική πίστη οδηγεί τους χριστιανούς στον δρόμο προς τα μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής του νομού Λάρισας, κατακλύζοντας κάθε Παρασκευή τους ιερούς ναούς τους για τους Χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Τα τουριστικά πρακτορεία, επί τέσσερις εβδομάδες, οργανώνουν και πραγματοποιούν εκδρομές στα πιο γνωστά Μοναστήρια της Θεσσαλίας, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη μεγάλη ζήτηση των πιστών, που εκδηλώνεται αυτό το χρονικό διάστημα, πριν το Πάσχα, για να προσκυνήσουν και να τιμήσουν τη Θεοτόκο.


Η κοσμοσυρροή στους ναούς μαρτυρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τον χριστιανικό κόσμο, το οποίο επί χρόνια παραμένει σταθερό, δημιουργώντας μια σημαντική περίοδο ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού.
Λεωφορεία τουριστικών πρακτορείων αναχωρούν κάθε Παρασκευή απόγευμα, σχεδόν από κάθε πόλη του νομού Λάρισας, (Λάρισα, Τύρναβο, Ελασσόνα… κ.ά.), για να βρεθούν όλα σε κοινούς προορισμούς: στην ιερά Μονή της Παναγίας Βυτουμά στην Καλαμπάκα, στα Μοναστήρια των Μετεώρων, στον Άγιο Δημήτριο στο Στόμιο, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού Ελασσόνας κ.ά. Εκεί συρρέουν και πιστοί από κάθε τόπο της Ελλάδας.
Η κίνηση κορυφώνεται στον Ακάθιστο Ύμνο, αναφέρει στην «Ε», ο προϊστάμενος του πρακτορείου «Τιτάνας» του τουριστικού ΚΤΕΛ Λάρισας κ. Χρήστος Τριανταφύλλου, όπου προγραμματίζονται και πιο μακρινές εκδρομές, σε άλλα μέρη προσκυνήματος της Παναγίας, όπως στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου.
Η συναισθηματική ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με το Θείο, σε έναν ιερό χώρο, που θα τον βοηθήσει στην ανάταση της ψυχής του και θα του δώσει δύναμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, κινεί παράλληλα και την τουριστική ανάπτυξη.
Να σημειωθεί ότι ο Ακάθιστος Ύμνος, όπου αναμένεται και η μεγαλύτερη κίνηση των εξορμήσεων πιστών, θα ψαλεί στις 12 Απριλίου, την Πέμπτη Παρασκευή των Νηστειών (στις τέσσερις προηγούμενες έχει τελεστεί η ακολουθία των «Χαιρετισμών»). Στην ακολουθία αυτή απαγγέλλονται και οι 24 οίκοι της Θεοτόκου, ενώ η συχνή επανάληψη του «Τη υπερμάχω» υπενθυμίζει τη διά της Θεοτόκου θαυματουργική διάσωση της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους το 626 μ.Χ.
Τότε οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης είχαν συνθέσει και ψάλει όρθιοι τον υπέροχο αυτό ύμνο, για να ευχαριστήσουν την προστάτιδα του Έθνους μας, την Υπεραγία Θεοτόκο.
Ο Ακάθιστος ύμνος θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας.
Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass