ΑΙΤΙΑ ΟΙ ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ

Θύματα του capital control πολλά έργα στο νομό

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2015 8:03

 

 

Μια σειρά μικρών αλλά και μεγαλύτερων έργων, σημεία αναφοράς για ολόκληρες περιοχές, αλλά σε κάθε περίπτωση έργα που θα ανακουφίσουν και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, είτε έχουν σταματήσει το τελευταίο διάστημα, είτε συνεχίζονται με το σταγονόμετρο, είτε ακόμα δεν ξεκινούν εξαιτίας της απροθυμίας εργολάβων να τα αναλάβουν!

Το «πάγωμα» της χρηματοδότησης μιας σειράς έργων του τρέχοντος ΕΣΠΑ σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε προ ημερών ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, επισημαίνοντας τον κίνδυνο και να αναγκαστεί η χώρα να επιστρέψει χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ξεκινήσει με πολλά προβλήματα η νέα προγραμματική περίοδος 2014 – 2020.

Παράλληλα, φαίνεται ότι λόγω των τριών εβδομάδων που έμειναν κλειστές οι τράπεζες και του συνεχιζόμενου capital control, κινδυνεύουν και μια σειρά άλλων έργων στους δήμους του νομού, τόσο από το Περιφερειακό Πρόγραμμα, το Leader ή και το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Η αδυναμία πληρωμής των εργολάβων και η συνεπακόλουθη παύση των εργασιών έχουν προκαλέσει δυσκολίες αλλά και ανησυχίες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ξεκινώντας από τον Δήμο Λάρισας, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία μεταξύ των αρμόδιων σχετικά με την ολοκλήρωση όσων έργων βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ, με αφορμή τη δυσλειτουργία που προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Μαβίδη, μόλις αποκατασταθεί η ροή χρηματοδότησης, με δεδομένο ότι ήδη οι τράπεζες είναι και πάλι ανοικτές, θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν βάσει του αρχικού προγραμματισμού, τόσο το έργο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης του Φρουρίου (ολοκλήρωση στα τέλη του 2015) όσο και η Μελέτη για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ολοκλήρωση τον Οκτώβριο του 2015).

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαβίδης, η δημοτική αρχή έχει κλείσει τα έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και η πορεία υλοποίησής τους βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.

Τα έργα η υλοποίηση των οποίων έχει πάρει παράταση είναι αυτά της αποχέτευσης στο Συκούριο και τους Γόννους του δήμου Τεμπών, της πρώην ΤΥΔΚ, των οποίων φορέας υλοποίησης είναι ο δήμος Λάρισας.

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Ιδιαίτερα προβληματισμένος και σίγουρα όχι αισιόδοξος δήλωσε εν τω μεταξύ στην «Ε» ο δήμαρχος Ελασσόνας και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας νομού Λάρισας, Νίκος Ευαγγέλου.

Τα έργα που πραγματοποιούνται στα όρια του δήμου του και κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες είναι η κατασκευή του νέου κτιρίου για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας και ο δρόμος Λιβάδι – Σαραντάπορο, αλλά ο κ. Ευαγγέλου επισημαίνει ότι εκείνο που απαιτείται είναι η χώρα να ζητήσει έγκαιρα παράταση για το σύνολο των έργων μέσω ΕΣΠΑ που συμβατικά πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Νοέμβριο του 2015.

Και μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην δέχεται παράταση σε ανάλογες περιστάσεις, οφείλει όμως να επανεξετάσει τη στάση της για την Ελλάδα, λόγω των συνθηκών τις οποίες και γνωρίζει πολύ καλά, όπως τονίζει ο δήμαρχος Ελασσόνας.

Παράλληλα, επισημαίνει τις σοβαρές παρεμβάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η οποία με περισσότερο ενεργό ρόλο πλέον και υποβάλλει προτάσεις στα υπουργεία και συναποφασίζει κατά περίσταση.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Το νέο σχολείο στον Πλατύκαμπο και η υδροδότηση Αρμενίου είναι τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με την υλοποίησή τους ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος.

Επισημαίνει όμως και κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις που αφορούν σε έργα του Περιφερειακού Προγράμματος, τα οποία έχουν εγκριθεί, έχουν δημοπρατηθεί αλλά για ευνόητους λόγους οι εργολάβοι δεν δείχνουν προθυμία να αναλάβουν!

Πρόκειται για την αντικατάσταση της στενής γέφυρας στη Νίκαια από πεζογέφυρα, χάρη στην οποία θα μειωθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην έδρα του δήμου και την ολοκλήρωση του δικτύου υδροδότησης στον Πλατύκαμπο, που αφορά έργο μήκους μόλις 2 χιλιομέτρων.

Προβλήματα υπάρχουν και με τη διεκπεραίωση του παλιού σχολείου στο Νέο Περιβόλι προκειμένου να μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο.

ΜΠΛΟΚΑΡΕ Ο «ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Στο δήμο Αγιάς εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα, προβλήματα δεν παρουσιάζονται στα έργα που κατασκευάζονται μέσω ΕΣΠΑ, αλλά ορισμένα που γίνονται μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και αφορούν στον αρδευτικό τομέα.

Ο κ. Γκουντάρας επισημαίνει την επέκταση του έργου που αφορά στην άρδευση στο Ομόλιο, τον αγωγό άρδευσης Δήμητρας – Λακέρειας, την τροποποίηση για το αρδευτικό της Βελίκας και κυρίως το φράγμα Μεγαλοβρύσου όπου ο εργολάβος δεν έχει μπει ακόμα.

Πάντως ο κ. Γκουντάρας θεωρεί ότι με το άνοιγμα των τραπεζών θα αποκατασταθεί έγκαιρα η ομαλή ροή χρηματοδότησης και τα έργα δεν θα κινδυνεύσουν.

Ανησυχία για την έγκαιρη ομαλοποίηση της κατάστασης εκφράζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, θεωρώντας επίσης απαραίτητη την παράταση. Ο ίδιος επισημαίνει ιδιαίτερα το αρδευτικό Πυργετού – Αιγάνης, καθώς και τον δρόμο Πυργετού – Μεριάς.

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass