«Οχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα»

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2019 17:04

Την πρόθεσή της να μπλοκάρει τη δημοπρασία δασικών εκτάσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα μεθαύριο Δευτέρα 5 Αυγούστου στο Δημαρχείο Καρδίτσας, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή. «Όλοι να είμαστε παρόντες τη Δευτέρα στην Καρδίτσα για να μπλοκάρουμε τη δημοπρασία των δασικών εκτάσεων του Δήμου Καρδίτσας και την εκκίνηση των διαδικασιών εγκατάστασης Αιολικών στα Άγραφα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία «τη Δευτέρα 5 Αυγούστου θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο Καρδίτσας πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση 10 δημοτικών δασικών τεμαχίων, συνολικού εμβαδού 37.642,15 τ.μ. του Δήμου Καρδίτσας, για την εγκατάσταση τμήματος αδειοδοτημένης Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και την πραγματοποίηση των απαραίτητων για τον σκοπό αυτό έργων υποδομής. Η εν λόγω διαδικασία ουσιαστικά αποτελεί προώθηση και επιτάχυνση των σχεδίων εγκατάστασης Αιολικών στην περιοχή των Αγράφων, καθώς οι υπό δημοπράτηση εκτάσεις αφορούν στις περιοχές όπου θα περάσει το δίκτυο υποδομών και υποστήριξης των ανεμογεννητριών. Η εξέλιξη αυτή καθιστά «κενό γράμμα» τις υποτιθέμενες αντιδράσεις θεσμικών παραγόντων της περιοχής (δήμαρχοι του νομού Καρδίτσας, περιφερειάρχης κ.τλ.), δίνοντάς τους χαρακτήρα κατευνασμού των κοινωνικών αντιστάσεων και εναπόθεσης των ελπίδων σε θεσμικές ισορροπίες. Αυτό βέβαια που δεν μπορούν να υποκρύψουν είναι η στρατηγική συμφωνία όλου του αστικού κατεστημένου γύρω από το πλαίσιο της «πράσινης οικονομίας», αλλά και της εκχώρησης φύσης και πλούτου στα αρπακτικά των εταιρειών παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας. Η δημόσια γη εκχωρείται όχι απλά χωρίς καμία υποχρέωση αποκατάστασης – αποζημίωσης για τις ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά η οποιαδήποτε εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να κατασκάψει τον τόπο και αν δει κάποιο πρόβλημα ή η «επένδυσή» της προκύψει οικονομικά ασύμφορη (αφού έχουν μασήσει τις επιδοτήσεις της ΡΑΕ – από το λαϊκό εισόδημα), μπορεί απλά να αφήσει πίσω της καμένη γη χωρίς καμία συνέπεια.

Τα παραπάνω καθιστούν για μια ακόμα φορά σαφές πως η εγκατάσταση αιολικών πάρκων δεν ανταποκρίνεται ούτε στην ανάγκη κάλυψης ενεργειακών αναγκών του λαού, ούτε αποτελούν πεδίο που θα βελτιώσει οικονομικά τη ζωή της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Αποτελούν έναν κερδοφόρο και απόλυτα καταστροφικό σχεδιασμό του κεφαλαίου με σοβαρές παρενέργειες στο ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει η δημιουργία ενός ευρέος κοινωνικού και περιβαλλοντικού κινήματος που θα συνδέουν την οικολογική οπτική με τις συνολικές κοινωνικές διεκδικήσεις, με κέντρο την εργαζόμενη πλειοψηφία, με ανεξάρτητες μορφές συγκρότησης αγώνα και δράσης. Ως Αριστερή Παρέμβαση αντιμετωπίζουμε το θέμα της ενέργειας με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δικαιώματός της σε μία αξιοβίωτη ζωή σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, μέσα από την αμφισβήτηση του καταναλωτισμού και του ενεργοβόρου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της κατοχής των πηγών ενέργειας από το κεφάλαιο. Στη βάση αυτή παλεύουμε ενιαία ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα, στο Ν. Πήλιο, στον Κίσσαβο κ.α., προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συμπαγές αγωνιστικό ρεύμα που θα υπερασπίζεται τη γη και το περιβάλλον και θα εκφράζει τις κοινωνικές ανάγκες κόντρα και ενάντια στην καπιταλιστική κερδοφορία, στο ξεπούλημα, στην καταπάτηση και την καταστροφή».

Και η Αριστερή Παρέμβαση καταλήγει: «Τα παραπάνω δεν είναι για εμάς όμορφα λόγια σε διακηρύξεις κλεισμένες σε σκονισμένα συρτάρια. Αποτελούν σχέδιο πάλης που θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα και στη δυνατότητά του να μπλοκάρει τα σχέδια της αστικής πολιτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε ανοιχτά τον λαό της Θεσσαλίας σε μπλοκάρισμα της διαδικασίας της δημοπρασίας των δασικών εκτάσεων του Δήμου Καρδίτσας τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 8:30 στο δημαρχείο Καρδίτσας και σε μαζική παρέμβαση στην πόλη της Καρδίτσας».

         

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass