Πρωτοχρονιά στην «κατάψυξη» με τη «Ζηνοβία»

Παγετός και χιονοπτώσεις στα ορεινά - Σε ετοιμότητα η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία οχημάτων στο οδικό δίκτυο

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2019 15:00

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στα πεδινά αλλά και οι ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Λάρισας και της Θεσσαλίας - σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας - είναι το χαρακτηριστικό του κύματος κακοκαιρίας «Ζηνοβία», που αναμένεται να ενταθεί τις μεσημβρινές ώρες σήμερα και θα παραμείνει, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις, μέχρι και αύριο Τρίτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Στον νομό Λάρισας, όπως διευκρίνισε στην "ΕτΔ" ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Χρήστος Καλομπάτσιος, ασθενείς χιονοπτώσεις (έως 5 εκατοστά) σημειώθηκαν στα χωριά του Δήμου Αγιάς, Σπηλιά, Ανατολή και Σκλήθρο, όπως και στη Σκοπιά Φαρσάλων.

Για να διευκρινίσει ότι "με εντολή του περιφερειάρχη Κων. Αγοραστού, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας βρίσκεται σε ετοιμότητα" και στο πλαίσιο αυτό "και προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα λόγω παγετού στο ορεινό κυρίως οδικό δίκτυο, επτά "αλατιέρες" έριξαν αλάτι τα ξημερώματα σε Μεγαλόβρυσο, Ανατολή, Σπηλιά, Καρίτσα, Σκλήθρο, Καλλιπεύκη και Σκοπιά".

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καλομπάτσιος οι "αλατιέρες" θα έριχναν αλάτι και αργά χθες βράδυ όπως θα πράξουν και σήμερα το μεσημέρι στις ίδιες περιοχές όπου αναμένεται να ενταθούν τα καιρικά φαινόμενα, ενώ το δεύτερο κύμα θα επηρεάσει τον νομό και αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς "σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη" όπως διευκρινίζει ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας.

ΑΓΙΑ

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της "ΕτΔ" στην Αγιά, Νίκ. Γουργιώτης, χιονόστρωση για πρώτη φορά τον φετινό χειμώνα και λίγες ώρες πριν την έλευση του νέου χρόνου είδαν τα ορεινά χωριά του Δήμου Αγιάς. Καρίτσα, Μεγαλόβρυσο, Μελιβοία, Σκήτη, Σκλήθρο, Έλαφος και Ανατολή ξύπνησαν με λίγους πόντους χιόνι χθες Κυριακή μετά τη βραδινή ελαφρά χιονόπτωση που δεν δημιούργησε προβλήματα στους κατοίκους, αλλά αντίθετα συμπλήρωσε την ούτως ή άλλως ξεχωριστή ομορφιά αυτών των οικισμών.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας γρήγορα επενέβησαν όπου υπήρξε ανάγκη και ρίχτηκε αλάτι σε σημεία των δρόμων όπου κρίθηκε αναγκαίο. Το απόγευμα του Σαββάτου χιόνισε πολύ λίγο και μέσα στην κωμόπολη της Αγιάς. Η θερμοκρασία στην Αγιά δεν έπεσε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά διαμερίσματα άγγιξε και τους -4.

ΦΑΡΣΑΛΑ

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της "ΕτΔ" στα Φάρσαλα, Γ. Γκαντέλος, λευκό Σαββατόβραδο, με ηλιόλουστη Κυριακή, κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το πρώτο "κύμα" φαινομένων από την κακοκαιρία "Ζηνοβία" δίνοντας ασθενείς χιονοπτώσεις, ευτυχώς χωρίς προβλήματα και χιονόστρωση στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της επαρχίας Φαρσάλων, με έμφαση κυρίως προς τα νοτιοανατολικά του νομού Λάρισας, σε χωριά όπως: Σκοπιά, Ναρθάκι, Δίλοφο, Αχίλλειο στα νότια και προς τα ανατολικά τμήματα του Δήμου Φαρσάλων, τον Παλαιόμυλο και την Ασπρόγεια κ.α.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Για σήμερα Δευτέρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη Θεσσαλίας προβλέπει νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα), ενώ από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

H "Ζηνοβία" αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό έως την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία πάντως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με παράλληλη πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις υπόλοιπες περιοχές, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν σήμερα Δευτέρα κατά τόπους και τα δέκα μποφόρ.

Σήμερα το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να οπισθοδρομήσει προς τις Κυκλάδες, προκαλώντας σημαντική ενίσχυση των φαινομένων στην Αττική, στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στις Σποράδες, όπου κατά τόπους θα εκδηλωθούν καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Από το κύμα κακοκαιρίας προβλήματα δημιουργήθηκαν στην εθνική οδό, σε Φθιώτιδα και Βοιωτία. Για τον λόγο αυτό σε απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο προχώρησε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας και η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας. Έτσι απαγορεύεται η κυκλοφορία προληπτικά λόγω της κακοκαιρίας στα φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια των Θηβών, δηλαδή από το 93ο χιλιόμετρο έως το 134 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας. Επιπλέον στο ίδιο τμήμα του εθνικού δικτύου η κίνηση των μικρών φορτηγών διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

ΑΚΤΟΠΟΛΟΪΑ

Προβλήματα δημιουργήθηκαν τέλος και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ. Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, καθώς και τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό. Σε ισχύ είναι και το απαγορευτικό απόπλου από και προς Κρήτη, όπου σήμερα αναμένεται να υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τα δρομολόγια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass