Μέτωπο για τον οδικό άξονα Λάρισας - Φαρσάλων

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ- ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ - ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2019 22:04

Συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να διερευνηθούν οι κυβερνητικές προθέσεις για την ολοκλήρωση των μελετών του δρόμου Λάρισας – Φαρσάλων, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου, ζητούν οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε στην Περιφέρεια ο Κώστας Αγοραστός.

Στο κάλεσμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας ανταποκρίθηκαν βουλευτές, οι δήμαρχοι Κιλελέρ και Φαρσάλων, καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Από τη σύσκεψη αναδείχθηκε ο διαχρονικός εμπαιγμός των κυβερνήσεων στο αίτημα ολοκλήρωσης του πολύπαθου δρόμου, το οποίο μετρά ήδη 12 χρόνια διεργασιών και η αναγκαιότητα να μεταφερθεί η αρμοδιότητα ολοκλήρωσης των μελετών στην Περιφέρεια. Διότι ακόμη εκκρεμούν οι μελέτες, κάτι που σημαίνει ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια για να γίνει ο άξονας Λάρισα-Φάρσαλα ένας ασφαλής δρόμος.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ανέφερε πως «έχει πέσει πολύ μελάνι για την υπόθεση του πολύπαθου έργου και έχουν υποβληθεί πολλές ερωτήσεις στη Βουλή, δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν και σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Από το 2009, οπότε ξεκίνησαν να γίνονται οι περίφημες μελέτες, κάθε χρόνο έχουμε διαβεβαιώσεις ότι αυτές ολοκληρώνονται. Οι μελέτες έχουν 2 κομμάτια, την παράκαμψη Νίκαιας μέχρι και την περιφερειακή Φαρσάλων, μήκους 8 χλμ. και η οποία κωλυσιεργεί λόγω πολλών προβλημάτων (λείπουν τα τεχνικά στοιχεία, δεν έχει προβλεφθεί παράπλευρο δίκτυο κ.ά.) και το υπόλοιπο κομμάτι μήκους 29 χλμ. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στην Αθήνα διαπιστώσαμε ότι οι μελετητές δεν πήραν ακόμη το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση, δηλαδή ούτε το 2020 προβλέπεται να δημοπρατηθεί το έργο. Εμείς ως Περιφέρεια, 12 χρόνια που σέρνεται αυτή η κατάσταση, δημοπρατήσαμε δεκάδες μελέτες. Εν τέλει έχουμε 2 λύσεις να επιλέξουμε. Ή αφήνουμε το έργο στο υπουργείο με τους αργούς ρυθμούς, με κίνδυνο να μην ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, που λήγει το 2023, ή τους ζητούμε να μας πούνε ποια κομμάτια των μελετών έχουν ολοκληρώσει και τα υπόλοιπα να τα αναλάβει η Περιφέρεια, χρηματοδοτώντας τις υπόλοιπες συνοδευτικές εργασίες, προετοιμαζόμενοι ταυτόχρονα για το επόμενο ΕΣΠΑ, μετά το 2023".

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος απέδωσε την καθυστέρηση που παρατηρείται όλα αυτά τα χρόνια «στην προτεραιότητα που έδωσαν οι κυβερνήσεις λόγω κρίσης στην ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων». Αναφέρθηκε στις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Υποδομών ότι «το έργο θα προχωρήσει», αλλά παρ’ όλα αυτά δήλωσε «σύμφωνος με το αίτημα του Κ. Αγοραστού να αναλάβει η Περιφέρεια τα δύσκολα κομμάτια, αφού προηγηθεί όμως σχετική συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Χρ. Κέλλα, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαβεβαίωση του υπουργού Κώστα Καραμανλή -όταν τον συνάντησε τον Σεπτέμβριο- ότι «θα τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες» και συμφώνησε στην αναγκαιότητα κοινής σύσκεψης των τοπικών φορέων μαζί του.

Από την πλευρά της η Στέλλα Μπίζιου ανέφερε πως «είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να δρομολογηθεί η πορεία του συγκεκριμένου έργου. Οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ρεαλιστές γνωρίζοντας την καθημερινότητα των διερχομένων οδηγών στον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων με τα όποια προβλήματα δημιουργεί στην καθημερινότητά τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει την πρόταση παραχώρησης της αρμοδιότητας μελέτης και κατασκευής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη υπενθύμισε στη σύσκεψη πως «μέχρι σήμερα 11 φορές ασχολήθηκε το νομαρχιακό και περιφερειακό συμβούλιο με τον δρόμο, αλλά δυστυχώς για ένα έργο κομβικής σημασίας, σήμερα δεν έχουμε καμιά θετική εξέλιξη. Συμφωνώ με τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου σε επίπεδο νομού, ώστε να πιέσουμε για να ξεμπλοκάρουμε το έργο, το οποίο δεν χρειάζεται άλλες δημόσιες σχέσεις, αλλά να σταδιοποιηθεί για να προχωρήσει έστω και τμηματικά».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Κόκκαλης στάθηκε αρχικά «στην αδυναμία της κεντρικής διοίκησης, η οποία είναι πασίδηλη» και μέμφθηκε «για τον εμπαιγμό που υφιστάμεθα όλοι» το αρμόδιο υπουργείο. Συμφώνησε δε με τον Κ. Αγοραστό «να ζητηθεί από την κυβέρνηση η μεταφορά του έργου στην Περιφέρεια».

Αντίθετα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης υποστήριξε πως «η πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης των μελετών από την ίδια και να μην πετάξει το μπαλάκι στην Αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι διεκδικητικός και όχι υποχωρητικός. Η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στους μεγάλους άξονες, γιατί ήθελε να ταΐσει το μεγάλο κεφάλαιο που αναλαμβάνει τέτοια έργα» κατέληξε.

Στη δευτερολογία του ο Κ. Αγοραστός διευκρίνισε πως «ο υπουργός Κώστας Καραμανλής είναι θετικός και συνεργάσιμος» και εξέφρασε την εκτίμησή του πως «θα δει θετικά την πρόταση της Περιφέρειας, η οποία θέλει να βοηθήσει και όχι να δημιουργεί εντυπώσεις. Θα ζητήσουμε να μας παραδώσουν τις μελέτες που έχουν συντάξει, να μας πουν ποιοι είναι οι διαθέσιμοι πόροι και τις λοιπές εκκρεμότητες, μαζί με τις υποστηριχτικές δράσεις, να τις αναλάβουμε εμείς. Δυστυχώς οι μελετητές των υπουργείων δεν είναι κατασκευαστές, δεν έχουν εμπειρία έργων και οι μελέτες τους χρειάζονται συνεχώς τροποποιήσεις, δηλαδή χάσιμο χρόνου. Μέχρι να μας αναθέσουν το έργο (αν το κάνουν), θα πρέπει να γίνει γνωστό πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα με τον δρόμο Λάρισα-Φάρσαλα και να σταματήσει η σπέκουλα που γίνεται μέχρι τώρα».

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος εστίασε στα οφέλη που θα έχει μια εξέλιξη μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια, η οποία έχει καλύτερη εικόνα για την όλη κατάσταση και θα μπορεί να κάνει άμεσα τις διορθώσεις. «Η εμπειρία μου από τις συνεχείς επισκέψεις στην Αθήνα δείχνει πως «δεν αρκούν οι καλές διαθέσεις των πολιτικών, αλλά χρειάζονται χρήματα και ελιγμοί ως προς τις διαδικασίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο δήμαρχος Φαρσάλων Μ. Εσκίογλου ανέφερε με τη σειρά του πως «παρακολουθήσαμε με προβληματισμό τα όσα είπε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός σχετικά με την πορεία των μελετών του έργου. Για εμάς ως δημοτική αρχή, αλλά και για ολόκληρη την επαρχία Φαρσάλων, η κατασκευή του νέου δρόμου για τη Λάρισα είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας. Γι’ αυτό θεωρούμε και από την πλευρά μας επιβεβλημένη μία νέα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, όπου παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων να αποσαφηνιστούν οι όποιες απορίες, ώστε το έργο να μπει επιτέλους στις ράγες της υλοποίησης».

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας

Φωτ.: Βασ. Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass