Βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις στο Λαογραφικό

Πολύτιμο το αρχείο του, εμπλουτίζεται διαρκώς *Διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του αφήγηση της κ. Αριστέας Μπέσιου για τη μάνα

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2020 16:12

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με στόχο τη διάσωση της προφορικής μνήμης που αποτελεί τμήμα της συλλογικής μνήμης των σύγχρονων κοινωνιών εμπλουτίζει τη συλλογή των ηχογραφημένων μαρτυριών με νέες βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις ζωής. Το

αρχείο προφορικής ιστορίας (ΑΠΙ) του Μουσείου σήμερα περιέχει ένα ικανό σύνολο ηχογραφημένων συνεντεύξεων, κεντρικό θέμα των οποίων είναι ο παραδοσιακός πολιτισμός στη Θεσσαλία, ήθη και έθιμα της περιοχής και ιστορίες με περιγραφές από τη ζωή στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή μέχρι και το 1970.
Το συγκεκριμένο αρχείο περιλαμβάνει πολύτιμα πραγματολογικά στοιχεία για τη θεσσαλική παράδοση και ιστορία πλαισιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ιστορικά και λαογραφικά τα χρόνια της προμηχανικής και πρωτομηχανικής εποχής στη Θεσσαλία.
Ένα νέο κεφάλαιο στο Αρχείο Προφορικής Ιστορίας (ΑΠΙ) του Μουσείου είναι πλέον οι βιωματικές αφηγήσεις, ελεύθερες ή οργανωμένες με την τεχνική της κατευθυνόμενης συνέντευξης από τη διευθύντρια του Μουσείου κα Φανή Καλοκαιρινού, που πραγματοποιούνται κατά θεματικούς άξονες (π.χ.: διατροφή, κατοικία, ήθη και έθιμα) και παράλληλα βιντεοσκοπούνται.
Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και αναδεικνύονται από το Μουσείο στο πλαίσιο δράσεων που οργανώνει, όπως για παράδειγμα το video με τη βιωματική αφήγηση της κ. Αριστέας Μπέσιου με θέμα: «Η μάνα στην παραδοσιακή κοινωνία, στη Λαογραφία, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας». Η συγκεκριμένη προβολή, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο των ψηφιακών δράσεων του Μουσείου για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του http://www.liml.gr/ , στο fb https://www.facebook.com/profile.php?id=100009899255968 και στο instagram του Μουσείου https://www.instagram.com/ethnographical.museum.larissa/?hl=el (ethnographical.museum.larissa). Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού « ένα τέτοιο Αρχείο καταδεικνύει με τον πιο εναργή τρόπο τον πλουραλισμό των εμπειριών του ιστορικού παρελθόντος και αποτελεί πολύτιμη πρωτογενή πηγή όχι μόνο για την ιστορία και την παράδοση της Θεσσαλίας αλλά και της χώρας ευρύτερα. Το ΛΙΜΛ διαφυλάττει με τον ασφαλέστερο τρόπο αυτό το σημαντικό τμήμα της συλλογικής μνήμης για τις επόμενες γενιές, καθώς αποτελεί τμήμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι’ αυτό όποιος θα ενδιαφερόταν να παραχωρήσει ένα τέτοιο πολύτιμο τεκμήριο στο ΛΙΜΛ, η αξία του οποίου μπορεί να πολλαπλασιαστεί όταν γίνει μέρος του συγκεκριμένου Αρχείου, μπορεί να επικοινωνήσει με το Μουσείο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass