Καταρρέουν οικονομικά τα σχολικά κυλικεία

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΡΟΤΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - Γ. ΖΑΜΑΝΑΚΟΥ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ…

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2020 21:38

«Οι μισθωτές των σχολικών κυλικείων δεν ζητούν να ανοίξουν τα κυλικεία αν οι αρμόδιες αρχές θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνουν κλειστά για λόγους δημόσιας υγείας, όμως θεωρούν αναγκαία τη λήψη μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης για να στηριχθεί ο

πολύπαθος κλάδος» δηλώνει η πρόεδρος του σωματείου των κυλικείων Λάρισας Γιώτα Ζαμανάκου.
Η ίδια όπως και οι συνάδελφοί της δεν θα ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά τους για φέτος παρότι αύριο συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία με σταδιακή επαναλειτουργία και μέσω της Ομοσπονδίας τους αναμένουν τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να τους δεχθούν για να συζητήσουν τη λήψη μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους.
«Δυστυχώς οι μικρές μας επιχειρήσεις έχουν μόνο έξοδα και μηδενικά έσοδα και η αγωνία μας είναι πλέον όχι εάν θα ανοίξουμε μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους αλλά τον Σεπτέμβριο...» δηλώνει η πρόεδρος του σωματείου και δεν κρύβει την ενόχλησή της για το γεγονός ότι τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων ο Δήμος Κορυδαλλού στην Αθήνα μοίρασε σάντουιτς και χυμούς στους μαθητές μέσω ιδρύματος, πρακτική που μπορεί να βρει μιμητές σε όλη την Ελλάδα σε βάρος των κυλικείων.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο είναι η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων σύμφωνα με την οποία ξαφνικά ένας κλάδος επαγγελματιών (περίπου 10.000 κυλικεία με 2.000 τουλάχιστον εργαζόμενους σε αυτά που αναλογικά όλο αυτό αντιστοιχεί σε 50.000 ανθρώπους μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους) 50.000 ανθρώπων, σε ένα ήδη επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον το τρέχον έτος, βρίσκεται χωρίς εισόδημα και χωρίς τρόπο και μέσο να διαβιώσει. Ένας κλάδος όπου οι επαγγελματίες κανονικά θα έπρεπε να εργαστούν για 180 ημέρες από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έχοντας τελικά δουλέψει μόνον 80 ημέρες, να προσπαθεί να σκεφτεί πως θα εξυπηρετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που τρέχουν και πώς θα βιοπορισθούν τις οικογένειές τους.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό και ακόμη πιο επιβαρυντικό για τα κυλικεία σύμφωνα με την Ομοσπονδία είναι ότι, λόγω της αιφνίδιας εντολής για το κλείσιμο των σχολικών κυλικείων, όλες οι προμήθειες μένουν έτσι, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή. Και αυτό διότι δεν μπορούν να επιστραφούν αλλά και τα περισσότερα δεν μπορούν να δουλευτούν όταν και εφόσον ανοίξουν τα κυλικεία λόγω της ευπάθειάς τους καθώς πρόκειται για τρόφιμα.
«Είμαστε σε απόγνωση, βιώνουμε μια οικονομική κατάρρευση και πλέον δεν μπορούμε να σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα αντεπεξέλθουμε τόσες οικογένειες αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχουν έσοδα από πουθενά σε όλες αυτές τις οικογένειες παρά μόνο έξοδα και λογαριασμοί, και πλέον σας γνωστοποιούμε την αδυναμία να μπορέσουν έστω να βιοποριστούν με τις οικογένειές τους. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα σε πόσους μήνες και πότε θα ξαναλειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας» τονίζεται στην επιστολή, με την Ομοσπονδία να ζητά επιχορήγηση και ένταξη σε μηνιαία αποζημίωση του κλάδου έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τον βιοπορισμό των συναδέλφων και των οικογενειών τους και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους συναδέλφους και του φόρου για το τρέχον έτος.
Στα αιτήματα της Ομοσπονδίας περιλαμβάνεται η ένταξη του κλάδου σε χρηματοδοτικά εργαλεία με εγγύηση δημοσίου και χαμηλό επιτόκιο, καθώς και δυνατότητα συμμετοχής των συναδέλφων μας χειριστών σχολικών κυλικείων σε προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ το τοπικό σωματείο ζητά από τον Δήμο Λαρισαίων απαλλαγή από την καταβολή της δεύτερης δόσης του μισθώματος καθώς τα κυλικεία υπολειτούργησαν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων εξαιτίας των ειδικών οδηγιών για την εποχική γρίπη.
Δ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass