Κινητοποιήσεις για τις ανεμογεννήτριες στα Αγραφα

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2020 19:18

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτ. Καραγιάννη)
Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας αύριο Παρασκευή 5/6 και μουσική διαμαρτυρία στις 21/6 διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή.


Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν μέλη του Συντονιστικού στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα κ. Βασίλης Ελευθερίου, ως εκπρόσωπος του συντονιστικού επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι εργασίες αφορούν σε δύο αιολικά πάρκα 40 ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση και των γραμμών μεταφοράς μέχρι Μοσχάτο, στον Η/Υ Σταθμό με διέλευση και από Τ.Κ. του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα αλλά και άλλων Τ.Κ. της Διοικητικής Περιφέρειας του Νομού Καρδίτσας. Στον νομό Καρδίτσας, τέσσερις Καποδιστριακοί δήμοι (Καλλιφωνίου, Μενελαΐδας, Ρεντίνας, Ιτάμου) έχουν χαρακτηριστεί ΠΑΠ (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) με βάση το χωροταξικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η ‘’Φέρουσα Ικανότητά’’ τους εκτιμάται σε 1.619 τυπικές Α/Γ. Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Νιάλα. Τα δύο αιολικά πάρκα των 40 α/γ, που έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι, με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν περιοχές μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και μέσα στο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009. Είναι γεγονός πως σήμερα η γη αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και οι χρήσεις γης δεν καθορίζονται με βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά το κέρδος. Οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου θεωρούνται πολυτέλεια γιατί δεν φέρνουν χρήμα ενώ η πολιτική αυτή, πέρα από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της υγείας των εργαζομένων, μπορεί να έχει και περαιτέρω τραγικές συνέπειες.
Την Παρασκευή 22/05 καλέσαμε σε σύσκεψη περισσότεροι από 30 φορείς και σωματεία του Νομού μας και της Ευρυτανίας με σκοπό την οργάνωση του αγώνα των κατοίκων των περιοχών που θίγονται από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ενώ χαιρετισμό και στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας απηύθυναν και μια σειρά άλλων φορέων από άλλες περιοχές. Μεταξύ αυτών λοιπόν αποφασίστηκαν και τα παρακάτω για τα οποία καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής να τα στηρίξουν και να δείξουν την αντίθεσή τους απέναντι στο επιχειρούμενο έγκλημα:
- Συλλαλητήριο την Παρασκευή 05/06, παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, στις 19:00 στην Κεντρική πλατεία της πόλης
- Διοργάνωση Μουσικής διαμαρτυρίας την Κυριακή 21/06 στην πλατεία Παυσιλύπου σε συνδιοργάνωση με το Παράρτημα Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, με παράλληλη ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου. Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass