Καλή μέρα για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών

ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ* ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2020 19:34

Ικανοποίηση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και φροντιστές για τα θέματα που «έπεσαν» χθες σε Μαθηματικά και Αρχαία. Θέματα βατά και κατανοητά που μπορούν να εξασφαλίσουν καλές επιδόσεις ακόμη και σε πιο αδύναμους μαθητές. Σύμφωνα με την Ελληνική

Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) τα γενικά της σχόλια για τα μαθηματικά προσανατολισμού με το νέο σύστημα είναι ότι: «Καλύπτεται το σύνολο σχεδόν της ύλης. Αρκετά ερωτήματα έχουν αναφορά το σχολικό βιβλίο. Η διατύπωση των θεμάτων διευκόλυνε τους μαθητές στην επεξεργασία. Η διάρθρωση των θεμάτων και η ορθή κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία θα οδηγήσει πιθανότατα σε ομαλή κατανομή της βαθμολογίας όπως πρέπει φυσιολογικά να συμβαίνει». Στο ίδιο πνεύμα και η επιλογή των θεμάτων για όσους έγραψαν Μαθηματικά με το παλιό σύστημα, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΕ κάλυπταν το σύνολο σχεδόν της ύλης, η διατύπωση των θεμάτων διευκόλυνε τους μαθητές στην επεξεργασία και υπήρξε ορθή κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία.
Η «Ε» επικοινώνησε και με τον Λαρισαίο μαθηματικό και αντιπρόεδρο του παραρτήματος Λάρισας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Σωτήρη Τερζόπουλο, προκειμένου να κάνει μια εκτίμηση για το πώς έγραψαν οι μαθητές της Λάρισας. Σύμφωνα με τον κ. Τερζόπουλο, φέτος τα θέματα που έπεσαν θα βοηθήσουν ακόμη και τους πιο αδύναμους μαθητές να εξασφαλίσουν επιδόσεις βάσης. Αναλυτικότερα σημείωσε: «Η κεντρική ανακοίνωση της Ε.Μ.Ε. με καλύπτει φυσικά απόλυτα. Ωστόσο ας μου επιτραπεί να κάνω και κάποιες προσωπικές επισημάνσεις.
Το σχολικό βιβλίο κατακτά πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των θεμάτων. Προβλήματα, θεωρήματα, ερωτήσεις Σωστού – Λάθους και άλλα σχετικά, αντλούνται σε μεγάλο βαθμό από τη θεματολογία του εγχειριδίου.
Η σωστή προετοιμασία στη βασική ύλη των Μαθηματικών που διδάσκεται στην Α’ και Β’ Λυκείου είναι το κλειδί για την επιτυχή αφομοίωση της ύλης της Γ’ τάξης και σε τελική ανάλυση ο καθοριστικός παράγοντας για την τελική επίδοση του μαθητή. Η κοινότυπη έκφραση ότι τα μαθηματικά αποτελούν μια αλυσίδα γνώσεων, επιβεβαιώνεται ως το κυρίαρχο στοιχείο των προτεινόμενων θεμάτων.
Τέλος εκτιμώ ότι φέτος, ακόμα και οι πιο αδύναμοι μαθητές, μπορούν να εξασφαλίσουν επιδόσεις βάσης. Η διασπορά της βαθμολογίας αναμένεται να είναι κλιμακωτή και ομοιογενής. Αυτό σημαίνει πιο προσιτό το 10, ενώ παραμένει απαιτητικό το 20. Γενικά τα θέματα φέτος κινήθηκαν στη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα και με τις σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας».
Αναμενόμενα, βατά, κατανοητά και με εύκολες ασκήσεις συντακτικού και γραμματικής τα θέματα στα Αρχαία, σύμφωνα με τον φιλόλογο και πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων ν. Λάρισας κ. Χρήστο Βλούχο. « Ίσως από τα ευκολότερα θέματα που έχουν πέσει στα αρχαία. Το διδακτέο κείμενο ήταν εύκολο, βατό όμως ήταν και το αδίδακτο κείμενο. Αναμενόμενες και εύκολες οι ασκήσεις που αφορούν τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα».
Η δεύτερη μέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΓΕΛ κύλησε ομαλά δίχως απρόοπτα και με την αποχή σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Ι. Καψάλη. Οι υποψήφιοι θα καθίσουν πάλι στα θρανία για να εξεταστούν αύριο Παρασκευή 19 Ιουνίου, στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).
Ακολουθούν, την επόμενη εβδομάδα, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στη Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το παλαιό σύστημα, θα έχουν κατά βάση κοινό πρόγραμμα με όσους δώσουν με το νέο, με εξαίρεση, ότι στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Σήμερα στα θρανία κάθονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ για να γράψουν Μαθηματικά.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass