Πάνω από 80 θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Προσέφυγαν στο Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας την τελευταία διετία

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2020 16:00

Πλούσιος είναι ο απολογισμός της κοινωνικής συμβουλευτικής δράσης του Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καρδίτσας στον Νομό μας από το 1992 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα.


Τα τελευταία χρόνια όμως που ξεκίνησε στενή συνεργασία με την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση, η φήμη του έχει εξαπλωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς υλοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία σειρά περιφερειακών, εθνικών και διακρατικών προγραμμάτων ίσων ευκαιριών σε όλους τους τομείς που αφορούν τον γυναικείο πληθυσμό του Νομού μας.
Ένας ευαίσθητος τομέας στον οποίο το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας έχει να επιδείξει ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι και η ενδοικογενειακή βία, φαινόμενο που στη σύγχρονη αγχώδη και άκρως απαιτητική κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα, δυστυχώς τείνει να μετατραπεί σε μόνιμο κοινωνικό ζήτημα στη χώρα που χρήζει πλέον δυναμικής αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Για το θέμα και γενικά για τη λειτουργία του Κέντρου μίλησαν ο αντιπρόεδρος κ. Σωκράτης Παππάς, η διευθύντρια κ. Καίτη Βελεσιώτου και τα επιστημονικά στελέχη κ.κ. Χ. Ιωαννίδου ψυχολόγος, Ντ. Καραγιώργου εργασιακή σύμβουλος και κ. Μ. Μπενέκη κοινωνική λειτουργός. Ειδικότερα, ο κ. Παππάς επισήμανε: «Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και η νέα Διοίκηση του Κέντρου Γυναικών, εδώ και έναν χρόνο, είμαστε δίπλα και στηρίζουμε την πολύ σημαντική προσπάθεια των στελεχών και των εργαζομένων. Προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα και να λύνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται. Έχουμε εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό και στο έργο που επιτελεί και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε ώστε να παραμείνει ο φορέας αυτός του Δήμου μας χρήσιμος για τους συμπολίτες που έχουν την ανάγκη του, αλλά και μεταξύ των κορυφαίων στην Ελλάδα».
Από την πλευρά της η κα Βελεσιώτου, συνεπικουρούμενη από τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου, υπογράμμισε ότι υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει και πως ετοιμάζεται και η ένταξη σε νέα σχέδια κοινωνικών παρεμβάσεων που άπτονται των σκοπών και του ρόλου του.
Η συμβουλευτική προσέγγισή του είναι ολιστική και σε αυτό συμβάλλει η πληρότητα της εκπαίδευσης και κατάρτισης του στελεχιακού δυναμικού του που ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τη στήριξη νομικού συμβούλου.
ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σε ό,τι αφορά στη σύγχρονη μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας, τα στοιχεία των τελευταίων ετών είναι αποθαρρυντικά για την περιοχή μας!
Από το 2018 μέχρι σήμερα συνολικά 86 κακοποιημένες γυναίκες ζήτησαν τη συνδρομή του Κέντρου Γυναικών με ή χωρίς τα παιδιά τους και κάποιες εξ’ αυτών χρειάστηκε να φιλοξενηθούν για μεγάλο διάστημα σε έναν εκ των 20 Ξενώνων, που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, στη Λάρισα και στον Βόλο σε επίπεδο Θεσσαλίας.
Το ανώτατο διάστημα φιλοξενίας σε Ξενώνα είναι τρεις μήνες (με παροχή τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης), ανάλογα με την εξέλιξη του κάθε περιστατικού, ενώ μαζί με τη μητέρα μπορούν να μείνουν και τα παιδιά της, εφόσον η ηλικία τους δεν ξεπερνάει τα 12 έτη.
Όπως μας ενημέρωσαν τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου, κατά καιρούς υπήρξαν και έκτακτα περιστατικά γυναικών που ζητούσαν βοήθεια, για τα οποία ήταν πολύτιμη η προσφορά τοπικών Ξενοδόχων που άμεσα διέθεσαν δωρεάν δωμάτια στα καταλύματά τους για προσωρινή στέγαση των θυμάτων κακοποίησης.
«Οφείλουμε» πρόσθεσε η κ. Βελεσιώτου «να τους ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για τη μεγάλη κοινωνική ευαισθησία που επέδειξαν και επιδεικνύουν όποτε ζητήσουμε τη βοήθειά τους».
Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2018, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και πρόσφατα σε μια προσπάθεια έκφρασης ισχυρής αρωγής από μέρους της κεντρικής εξουσίας, η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Συρεγγέλα έστειλε επίσημη επιστολή στο Κέντρο, με την οποία ενημερώνει ότι η χρηματοδότησή του επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.
Το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας ιδρύθηκε το 1992. Άρχισε να λειτουργεί το 1993. Είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η πλειοψηφία της οποίας ανήκει στον Δήμο Καρδίτσας.
Συμμετέχουν επίσης η Αναπτυξιακή Καρδίτσας και η ΕΓΕ, παράρτημα Καρδίτσας. Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Έχει την έδρα του στον Δήμο Καρδίτσας, δραστηριοποιείται όμως στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Συμμετέχει σε περιφερειακά, εθνικά και διακρατικά δίκτυα.
Στον φορέα, εργάζονται 12 άτομα με πλήρη απασχόληση και το έτος 2019 συνεργάσθηκαν 5 ως εξωτερικοί συνεργάτες ή συνεργάτιδες, κυρίως στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Περιλαμβάνει: Α) Τμήμα προώθησης της γυναικείας απασχόλησης. Β) Συμβουλευτικό Κέντρο γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας. Γ) Τμήμα υποστήριξης γυναικών που δέχονται βία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Γ) Βρεφονηπιακό Σταθμό και Νηπιακό απογευματινό τμήμα. Δ) Χώρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών/ΧΔΑΠ.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Το 2019 το ΚΓΚ συμμετείχε ως εταίρος στην υποβολή των νέων προτάσεων για χρηματοδότηση.
Συμμετείχε ενεργά στην κατάρτιση των προτάσεων αυτών, λαμβάνοντας μέρος στη συγγραφή τους.
α) "Gender Responsive, Accountable and Transparent Budgeting”, GREAT
Το έργο εγκρίθηκε με συντονιστή εταίρο την ActionAid της Ελλάδας και χρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό των EEA Grants, στο πλαίσιο του Προγράμματος Active Citizens Fund για την Ελλάδα.
Βασικός σκοπός του οποίου είναι η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, καθώς και η ενδυνάμωση των ευπαθών ομάδων.
β)“ARIADNE2, Developing and supporting multidisciplinary police reporting procedures to prevent and respond to domestic violence against migrant/refugee women”
Το έργο εγκρίθηκε με συντονιστή εταίρο το ΚΕΜΕΑ, Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
γ) “A Multidisciplinary Approach to recognize and treat the Adverse Childhood Experiences” MARTE
Το έργο εγκρίθηκε με συντονιστή εταίρο “La Strada Società Cooperativa Sociale” από την Ιταλία.
Το MARTE στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητα της υποστήριξης που παρέχεται από τους επαγγελματίες των κέντρων κατά της βίας σε ανηλίκους με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους τυποποιημένων σε νέα πρωτόκολλα και διαδικασίες.
δ)“Sustainable intervention models to fight VAWG in the agricultural sector”, SOWING
Το πρόγραμμα αν και έλαβε καλή βαθμολογία, δεν εγκρίθηκε λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων κονδυλίων από τη Γενική Διεύθυνση Justice and Consumers της Ε.Ε.
ε)“Smart strategy to provide NEETs and women with marketable skills in the sector of sustainable agriculture and agroecology -SMARTUP”
Το ΚΓΚ είναι associatedpartner, της πρότασης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
στ) “Fostering Adult Migrant Entrepreneurial Training and Qualification”
Το ΚΓΚ είναι associatedpartner, της πρότασης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass