Φύλακες - σύμβολα στους κυκλικούς κόμβους της Λάρισας

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2020 20:41

Η αρχή έγινε με τους «Ακρίτες» στους κυκλικούς κόμβους της περιφερειακής Τρικάλων και στο ύψος της ΔΕΥΑΛ. Ακολούθησε ο «Μυρμιδόνας» στον κυκλικό κόμβο των Φαρσάλων, η επίσημη αποκάλυψη του οποίου θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Και έπεται συνέχεια...

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» οι επόμενοι κόμβοι που θα φιλοξενήσουν ανάλογη εικαστική παρέμβαση θα είναι στην οδό Βόλου (όπου θα συνδράμει γνωστός Λαρισαίος εικαστικός) και στην οδό Αγιάς, στο ύψος της 110 ΠΜ, όπου το γλυπτό θα σχετίζεται με τους αιθέρες και την Πολεμική Αεροπορία.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θέλει να αναδείξει τους κυκλικούς κόμβους (σήμα κατατεθέν στους νέους οδικούς άξονες που έχει κατασκευάσει τα τελευταία χρόνια) με κάθε τρόπο. Έτσι μετά τη φωταγώγησή τους κι έργα καλλωπισμού (πράσινο, κλπ), επιχειρεί να βάλει και μία εικαστική, ιστορική και πολιτιστική σφραγίδα σε αυτούς. Στο πνεύμα αυτό και η τοποθέτηση των υπαίθριων γλυπτών και συμβόλων σε Λάρισα και Φάρσαλα.
ΟΙ «ΑΚΡΙΤΕΣ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Στους δύο κυκλικούς κόμβους που οριοθετούν την περιφερειακή οδό της πόλης της Λάρισας από το ύψος της Β’ Γέφυρας του Πηνειού (ΔΕΥΑΛ) μέχρι τη Γεωργική Σχολή (κόμβος Ε.Ο. Λαρίσης-Τρικάλων με τη Νότια Περιφερειακή Οδό Λάρισας) «στέκουν» αγέρωχοι οι «Ακρίτες», ως άλλοι «άγρυπνοι φρουροί» της πόλης και στέλνουν το μήνυμα ότι προφυλάσσουν τη Λάρισα και τη Θεσσαλία. Πρόκειται για το γλυπτό που κοσμεί τους νέους κυκλικούς κόμβους. Το έργο είναι μία σύνθεση –εγκατάσταση που αποτελείται από 7 πελταστές, 6 ιππείς και 2 ταγούς, υπό τη μορφή πεσσών, σε παράταξη αμυντική για να φυλάττουν, ως εντεταλμένοι Ακρίτες τα όρια της πόλης. Το γλυπτό είναι δημιούργημα του εικαστικού Α. Καρακωνσταντάκη και η τοποθέτησή του έγινε με δωρεά του Μάριου Ξηρομερίτη.
ΟΙ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Όπως έγραψε προ ημερών η «Ε» «στους Μυρμιδόνες, τα μυρμήγκια που έγιναν τρομεροί πολεμιστές στον στρατό του Αχιλλέα, και διακρίθηκαν για την τόλμη και την αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης, είναι αφιερωμένο το θέμα που θα κοσμεί τον νέο κυκλικό κόμβο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην είσοδο των Φαρσάλων. Το έργο φιλοτέχνησε ο Γ. Σακαλλίδης. Ο ομηρικός μύθος λέει ότι η πανοπλία τους ήταν ασήκωτη και στον Τρωικό πόλεμο κυρίευσαν συνολικά 23 πόλεις».
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε στην «Ε»: Συνδυάζοντας τη χρηστικότητα και ωφελιμότητα των κυκλικών κόμβων με την ιστορικότητα του χώρου όπου κατασκευάστηκαν, αναδεικνύουμε και προβάλλουμε το ένδοξο παρελθόν των πόλεων. Με τη βοήθεια φυσικά των εικαστικών κι άλλων ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, θέλω να πιστεύω ότι ανάλογες προτάσεις θα μας γίνουν και για άλλους κεντρικούς κόμβους σε όλη τη Θεσσαλία. Είμαστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να τις εξετάσουμε και να τις συζητήσουμε. Φυσικά ευελπιστούμε και στην ενεργοποίηση κάθε ενεργού πολίτη που θέλει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια».

Του Γιώργου Ρούστα

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass