Επιβαρυμένη περιοχή από κορονοϊό η Λάρισα

ΣΤΗΝ 4η ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ - ΕΞΙ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 13 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΠΙΣΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δημοσίευση: 15 Αυγ 2020 20:03

Στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές του κορονοϊού μετά τα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων κατατάσσεται ο νομός Λάρισας και εμφανίζεται με σκούρο πράσινο χρώμα στον χάρτη με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων Covid-19. Ο

ρυθμός αύξησης και η ανισοκατανομή των κρουσμάτων άλλαξε τον χάρτη με τους νομούς Λάρισας, Αργολίδας, Ξάνθης, Κοζάνης να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης του ιού, καθώς σε αυτούς τους νομούς αντιστοιχούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν από τον Μάρτιο σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και ο νομός Καστοριάς και το Άγιο Όρος, όπου καταγράφονται πάνω από 30 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Η εικόνα αυτή, που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθημερινά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί της επόμενης, διαμορφώθηκε από την εστία στον οικισμό των Ρομά της Νέας Σμύρνης κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς και από την εστία της κοινωνικής εκδήλωσης στον πρόσφατο γάμο του Αμπελώνα, δύο περιοχές στις οποίες ελήφθησαν -διαφορετικά σε χρόνο και ένταση- μέτρα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Παρά τη συρροή κρουσμάτων από την περιοχή του Αμπελώνα, χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα καταγράφηκαν μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες κρούσματα του ιού, με το συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19, να ανακοινώνει 13 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλία εκ των οποίων τα έξι στον νομό Λάρισας.
Συγκεκριμένα, στο δελτίο ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την περίοδο από 13/8/2020 ώρα 14:00 έως 14/8/2020 ώρα 14:00 η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
-Στην περιοχή της Λάρισας
Καταγράφηκαν 6 νέα κρούσματα Covid-19. Τα 3 κρούσματα προέρχονται από ιχνηλάτηση στενών επαφών κρούσματος που διαμένει στην περιοχή του Αμπελώνα, ενώ τα υπόλοιπα 3 προσήλθαν για εξέταση μετά από συμπτωματολογία.
- Στην περιοχή της Μαγνησίας
Καταγράφηκαν 2 νέα κρούσματα Covid-19. Και τα 2 κρούσματα παρουσίασαν συμπτώματα μετά από παραθερισμό σε νησιά των Κυκλάδων.
-Στην περιοχή των Τρικάλων
Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid-19. Πρόκειται για ταξιδιώτη από το εξωτερικό.
- Στην περιοχή της Σκοπέλου
Καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα Covid-19. 2 κρούσματα προέκυψαν μετά από ιχνηλάτηση στενών επαφών παλαιότερου κρούσματος, ενώ τα υπόλοιπα 2 εξετάστηκαν μετά από συμπτωματολογία στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου.
Συνολικά 30 κρούσματα νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, εκ των οποίων τα 24 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τα 6 στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο. Τα 15 κρούσματα νοσηλεύονται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που παρουσιάζει πληρότητα 100%, άλλα 5 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 4 στον 4ο όροφο, ενώ 5 νοσηλεύονται στους ειδικούς χώρους και ένα στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθηγητής Γιώργος Βασιλόπουλος εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανάγκες λόγω του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, καθώς το επιχειρησιακό σχέδιο του νοσοκομείου αποδείχθηκε αποτελεσματικό, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το μέτρο του ελέγχου όσων επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους άδειες καθώς το νοσοκομείο δεν είναι δυνατό να ανταποκριθεί. "Για τους ελέγχους δεν φθάνουν τα χέρια, χρειάζονται μηχανήματα και τα υπάρχοντα μηχανήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες..." υπογράμμισε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Η δήλωση του καθηγητή αποτελεί και έμμεση απάντηση σε όσους δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τον όγκο των ελέγχων που μπορεί να εξυπηρετήσει το Εργαστήριο της καθηγήτριας Έφης Πετεινάκη και συχνά αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων στις συσκέψεις των διοικητών των νοσοκομείων.
Ο ΝΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στο μεταξύ στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σύλλογο Γιατρών του ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος και με παρέμβασή του ζητά προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, συστήνοντας πάντως στους συναδέλφους του την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του με αφορμή την προσβολή υγειονομικών από τον ιό "Θέλω για μία ακόμη φορά να συγχαρώ όλους τους γιατρούς για την προσφορά τους στην αναχαίτιση της πανδημίας Covid-19 και ιδιαίτερα τους συναδέλφους που στις γιορτινές ημέρες του Δεκαπενταύγουστου θα βρίσκονται στις επάλξεις.
Επίσης θέλω να ευχηθώ σε όσους γιατρούς προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, ταχύτατη ανάρρωση και επάνοδο στις θέσεις και τα καθήκοντά τους. Πραγματικά μας λείπουν κι αυτό αυξάνει την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας για γρήγορες προσλήψεις στο ΕΣΥ κι άμεση οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αξιοποιώντας στο έπακρο τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα καθώς και του εξοπλισμού των ιατρείων τους. Στους συμπολίτες μας που νοσηλεύονται εύχομαι να γυρίσουν στα σπίτια τους σιδερένιοι.
Θα πρέπει όλοι μας, νέοι και μεγαλύτερης ηλικίας, να τηρήσουμε με ευλάβεια ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές τα μέτρα: σωστή χρήση μάσκας όπου είναι απαραίτητο, αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και αποφυγή συγχρωτισμού, συχνό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών μας, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.
Αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία της Δημόσιας Υγείας παρά τις όποιες θυσίες και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις χρειαστεί για τη διαφύλαξή της" καταλήγει η δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου.

Του Δημ. Κατσανάκη

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass