Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις, «κόπηκαν» δεκάδες παιδιά στα ΚΔΑΠ της Λάρισας

*ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΩΤ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ * ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2020 21:04

Ο διπλάσιος αριθμός αιτήσεων που κατατέθηκαν φέτος σε σχέση με πέρυσι από γονείς για συμμετοχή των παιδιών τους σε τμήματα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), σε συνδυασμό με το γεγονός όμως ότι το πρόγραμμα τυγχάνει της ίδιας

χρηματοδότησης με πέρυσι, είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό δεκάδων παιδιών στα ΚΔΑΠ της Λάρισας.

Αυτό επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Σωτήρης Βούλγαρης, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις εργαζομένων στα ΚΔΑΠ όλης της χώρας, καθώς και γονέων για τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας, ενώ εκτιμά ότι «λόγω των αυξημένων αναγκών πιθανώς να ακολουθήσει επιπλέον χρηματοδότηση για την ένταξη κι άλλων παιδιών, που οι γονείς τους πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια».
Ο κ. Βούλγαρης, μιλά για «εκρηκτική αύξηση αιτήσεων, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός τους πληρούσε τα κριτήρια επιλογής, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί στα ύψη και η ανώτατη μοριοδότηση βάσει κριτηρίων και κατηγοριών που θα μπορούσαν να κατέχουν οι δικαιούχοι για να επιλεγούν στο πρόγραμμα.
Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Πέρυσι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δικαιούχοι που συμπλήρωναν ακόμη και κάτω από 100 μόρια, ενώ φέτος δεν κατάφεραν να ενταχθούν ακόμη και εκείνοι που άγγιξαν τα 150 μόρια.
Μέχρι πέρυσι η ανώτατη μοριοδότηση των ωφελούμενων του προγράμματος ήταν 150 μόρια και φέτος ξεπέρασε τα 200».
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν δικαιούχοι που πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια για την επιλογή τους στο πρόγραμμα, αλλά αποκλείστηκαν καθώς προηγήθηκαν αντίστοιχα δικαιούχοι είτε με χαμηλότερα εισοδήματα, είτε δικαιούχοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, ή ανήκουν σε ομάδα γονέων ΑμεΑ ή δικαιούχοι που πληρούν περισσότερα από ένα κριτήρια επιλογής, π.χ. μονογονεϊκή οικογένεια, με γονέα ΑμεΑ και χαμηλό εισόδημα.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», και αφορά επιδότηση γονέων για συμμετοχή των παιδιών τους σε Παιδικούς Σταθμούς καθώς και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ.
Η επιλογή των δικαιούχων διεξάγεται από Επιτροπές της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και πραγματοποιείται βάσει του συστήματος μοριοδότησης, μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του προγράμματος.
Ο φετινός συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 279 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 97 εκατ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση συμμετοχής παιδιών σε ΚΔΑΠ.
ΤΟ ΚΔΑΠ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Μετά από επικοινωνία της «Ε» με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Φαρσάλων που έχει υπό την εποπτεία της τα ΚΔΑΠ του Δήμου διευκρινίζεται ότι δεν θα προβεί σε καμία ανακοίνωση επί του θέματος, γεγονός που αφήνει αιχμές ότι υπάρχουν πολλές αναφορές για Δήμους που αποκλείστηκαν ακόμα και τα 2/3 των παιδιών μεταξύ αυτών και του Δ. Φαρσάλων, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εγγραφές ξεκίνησαν μόλις χθες (24/08) και θα ολοκληρωθούν στις (09/09). Με την ολοκλήρωση των εγγραφών, τότε και μόνο τότε, θα υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα για την επιλογή των παιδιών.
67.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟ 2019,
133.076 ΦΕΤΟΣ
Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η Λαρισαία βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με τον μεγάλο αριθμό αποκλεισμού παιδιών από τα ΚΔΑΠ σε όλη τη χώρα, υποστηρίζει ότι «πέρυσι είχαν κατατεθεί 67.000 αιτήσεις και φέτος αυτές ανήλθαν στις 133.078. Η χρηματοδότηση αντίστοιχα παρέμεινε ίδια με πέρυσι και συγκεκριμένα στα 97 εκατομμύρια ευρώ».
«ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ...»
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑμεΑ των Δήμων, με εξ επείγουσα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, επισημαίνει την «πρωτοφανή, επικίνδυνη και καταστροφική εξέλιξη που προκάλεσε ο σχεδιασμός των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, σχετικά με τη χρηματοδότηση των δημοτικών ΚΔΑΠ πανελλαδικά».
Υποστηρίζει πως «Από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», το σύνολο των εργαζομένων στα δημοτικά ΚΔΑΠ έχουν δεχτεί χιλιάδες ενημερώσεις από μητέρες, οι οποίες ενώ πληρούσαν στο έπακρο τα κριτήρια που θέτει η σχετική πρόσκληση, ενώ έλαβαν αρκετά υψηλή μοριοδότηση, ενώ είναι τρίτεκνες, πολύτεκνες, άνεργες, με χαμηλά εισοδήματα κ.λπ., ενώ κάθε χρόνο μέχρι σήμερα λάμβαναν κανονικά voucher για τη δωρεάν συμμετοχή των παιδιών τους στα ΚΔΑΠ, φέτος δεν έλαβαν voucher και τα παιδιά τους μετά από χρόνια αδιάκοπης συμμετοχής και παιδαγωγικής απασχόλησης θα μείνουν εκτός δομών ΚΔΑΠ».
Σύμφωνα με έρευνα πανελλαδικής εμβέλειας που διεξήγαγε ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ υπάρχουν Δήμοι, στους οποίους αποκλείστηκε από το Πρόγραμμα έως και το 50 % των παιδιών που εγγράφονταν κάθε χρόνο στα ΚΔΑΠ (ενδεικτικά: Δ. Πρέβεζας, Δ. Ακτίου-Βόνιτσας, Δ. Αλεξάνδρειας, Δ. Ξυλοκάστρου, Δ. Ναυπακτίας, Δ. Χίου, Δ. Τροιζηνίας-Μεθάνων, Δ. Ερυμάνθου, Δ. Αριστοτέλη, Δ. Άργους-Μυκηνών, Δ. Πέλλας, Δ. Ζηρού, Δ. Ζωγράφου, Δ. Καρδίτσας, Δ. Νέας Ζίχνης Σερρών κ.ά.), ενώ υπάρχουν και πολλές αναφορές για Δήμους που αποκλείστηκαν ακόμα και τα 2/3 των παιδιών (ενδεικτικά: Δ. Φαρσάλων, Δ. Σκύδρας, Δ. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Δ. Κασσάνδρας, Δ. Πολύγυρου, Δ. Σερρών, Δ. Σαμοθράκης, Δ. Αλμυρού, Δ. Ζίτσας, Δ. Ηγουμενίτσας, Δ. Φλώρινας, Δ. Ορεστιάδας, Δ. Αλεξανδρούπολης, Δ. Λαγκαδά, Δ. Λαρίσης, Δ. Αρταίων κ.ά.).
Ο Σύλλογος καταγγέλλει επίσης: «Παιδιά που “έχουν μεγαλώσει” μέσα στις Δομές, παιδιά που γράφονταν κάθε χρόνο από τότε που πήγαιναν νηπιαγωγείο, παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες, ούτε για να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά που λάμβαναν κάθε χρόνο voucher και φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα μείνουν σπίτι τους».
ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΔΑΠ
Τέλος, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν «Τα ΚΔΑΠ που η πληρότητά τους σε παιδιά κατόχους voucher θα κυμανθεί από 25% μέχρι 50%-60%, θα αντιμετωπίσουν από τον Σεπτέμβρη τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης.
Με μειωμένα τα έσοδα των ΚΔΑΠ από 40% έως και 75%, και με δεδομένη την ήδη πολύ κακή ταμειακή κατάσταση των Δήμων λόγω της πανδημίας, είναι -σύμφωνα πάντα με τους εργαζομένους- με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η πλειοψηφία των Δήμων είτε θα βάλει οριστικό "λουκέτο" στα ΚΔΑΠ, απολύοντας το σύνολο του προσωπικού, είτε στην καλύτερη περίπτωση θα τα υπολειτουργούν απολύοντας περισσότερους από τους μισούς εργαζομένους πανελλαδικά. Μία έκρηξη της ανεργίας στον κλάδο, με χιλιάδες νέους ανέργους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κινδυνεύουν να απολυθούν από τα ΚΔΑΠ μετά από 7, 10, ακόμα και 18 χρόνια αδιάκοπης παροχής των υπηρεσιών τους στα ΚΔΑΠ όλης της χώρας.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σκόπιμη και προσχεδιασμένη από καιρό πρόθεση της Κυβέρνησης, που υλοποιήθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία, στην ουσία για να κλείσουν τα ΚΔΑΠ, αγνοώντας τις προτάσεις και τις υποδείξεις της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ όλης της χώρας και δεκάδων αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων που ζητούσαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Μία ξεκάθαρη κυβερνητική πρόθεση που οδηγεί συνειδητά στην ανεργία και εργασιακή αβεβαιότητα εκατοντάδες εργαζόμενους στις δομές και 65.000 παιδιά αποκλεισμένα, λόγω μιας φιλελεύθερης πολιτικής προσέγγισης που προσεγγίζει τη λειτουργία των Δομών αυτών με όρους «αυτορρύθμισης από τους κανόνες της αγοράς» και όχι ως μια παιδαγωγική, ελεύθερη δημιουργική απασχόληση που ουσιαστικά και έμπρακτα στηρίζει την ελληνική οικογένεια σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας».

Της Λένας Κισσάβου

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass