«Τα παιδιά να πάνε στο σχολείο γιατί εκεί νιώθουν χαρούμενα…»

* Καθηγήτρια Παιδιατρικής: Οι γονείς να νιώσουν ασφάλεια και να τα στείλουν * Συμβουλές από τον ΕΟΔΥ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2020 15:06

ΑΘΗΝΑ

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, που θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου,

εν μέσω κορονοϊού και… αντιδράσεων για τον τρόπο λειτουργίας τους.
Ο ΕΟΔΥ παρουσιάζει αναλυτικές οδηγίες για όλα τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται μέσα κι έξω από τις τάξεις για να προστατευτούν εκπαιδευτικοί και μαθητές από τον κορονοϊό. Παράλληλα, δίνονται χρηστικές οδηγίες για την αντιμετώπιση πιθανών καταστάσεων στο σχολείο, όπως για παράδειγμα τι μπορεί να κάνει το παιδί αν τελειώσει το αντισηπτικό ή τι κάνει πριν μπει στην τάξη.
“Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο, ιδιαίτερα αυτών που είναι μικρής ηλικίας, είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία. Η παρουσία στο σχολείο είναι σημαντική για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων”, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Πέρα από τις γενικές οδηγίες, ο ΕΟΔΥ, δίνει οδηγίες ατομικής υγιεινής, αναφέρεται στην τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και στα περιβαλλοντικά μέτρα, καθώς και στη λειτουργία των σχολικών κυλικείων και φυσικά στη χρήση μάσκας.
Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ περιγράφονται και τα συμπτώματα που αν παρατηρηθούν σε παιδιά θεωρούνται ύποπτα κρούσματα κορονοϊού. Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ
Έκκληση στους γονείς να νιώσουν ασφάλεια και να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο χωρίς επιφυλάξεις, κάνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, σε συνέντευξη που παραχωρεί λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας». «Θέλω με ένταση φωνής και ψυχής να πω στους γονείς ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο, όχι μόνο γιατί είναι το φυσικό τους περιβάλλον, αλλά γιατί εκεί είναι χαρούμενα, δημιουργικά, και αναπτύσσονται, όχι μόνο από εκπαιδευτικής πλευράς. Ας μη μάθουν πολύ καλή Ιστορία φέτος. Όμως στο σχολείο συναναστρέφονται με παιδιά της ηλικίας τους, ξεδίνουν στο διάλειμμα και στα αθλητικά. Είναι ευτυχισμένα τα παιδιά στο σχολείο». Μπροστά μας έχουμε μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά, συμπληρώνει η διακεκριμένη παιδίατρος. «Όμως, πραγματικά με την πολύ δουλειά, σκέψη και ανάλυση των δεδομένων που έχουμε κάνει σαν επιτροπή, θέλω να διαβεβαιώσω τους γονείς ότι έχουμε, κατά το δυνατόν, πάρει όλα τα μέτρα έτσι ώστε να είναι ασφαλής η φοίτηση. Πρέπει να μας εμπιστευθούν οι γονείς. Να εμπιστευθούν πρώτα από όλα τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αισθάνομαι ότι θα είναι στο πλευρό όλης αυτής της προσπάθειας».
Τι δυσλειτουργίες όμως μπορεί να προκύψουν λόγω άλλων ιώσεων, και ποια είναι τα σενάρια που έχουν πέσει το τραπέζι της επιτροπής; Προκύπτει εύλογα το ερώτημα, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η πιο περίεργη σχολική χρονιά μέχρι σήμερα, για ολόκληρο τον πλανήτη. «Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα και πραγματικά μας προβληματίζει ιδιαίτερα από πολλές πλευρές. Μας προβληματίζει πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε σαν παιδίατροι. Δηλαδή κάθε παιδί που θα εμφανίζει πυρετό, θα πρέπει να κάνει τεστ για κορονοϊό; Δεν είναι εφικτό αυτό. Τα μικρά παιδιά, ειδικά τα νήπια, κάνουν μέχρι και δέκα, έντεκα ιώσεις κάθε χρόνο. Αυτά λοιπόν ακόμη δεν έχουν ωριμάσει στη σκέψη μας. Τα συζητάμε πολύ έντονα και μόλις ολοκληρώσουμε τις οδηγίες για τα σχολεία, είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την επιτροπή, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες, κυρίως για το testing, έτσι ώστε να μην γίνει υπερβολή. Οι παιδίατροι σαφώς γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν. Επίσης μας προβληματίζει τι θα γίνει με τα σχολεία, αν έχουμε αλλεπάλληλες ιώσεις και κλείνουν τα τμήματα. Έχουμε όμως ένα μεγάλο ατού στα χέρια μας, και αυτό είναι η καθολική χρήση της μάσκας».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass