Η πανδημία αφορμή για να ενισχυθεί το αντεργατικό οπλοστάσιο

ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Π.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ ΘΟΔ. ΧΙΩΝΗΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ «Ε» - ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2020 21:03

«Στο όνομα της πανδημίας κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία βρήκαν την ευκαιρία να ενισχύσουν αποφασιστικά το αντεργατικό οπλοστάσιο που είχαν δημιουργήσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τα διαδοχικά μνημόνια την προηγούμενη δεκαετία. Αντί να πάρουν μέτρα

προστασίας στους χώρους δουλειάς, αξιοποιούν την πανδημία για να επιβάλλουν την παραπέρα εντατικοποίηση, τη δουλειά «λάστιχο», να χτυπήσουν το 8ωρο όπου ακόμα υπάρχει, βάζοντας τους εργαζόμενους στο «ψυγείο» για να τους χρησιμοποιούν οι μεγαλοεργοδότες όποτε και όπως τους θέλουν, όταν τους χρειάζονται, να τους πληρώνουν όσο και όποτε θέλουν» τονίζει το μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Θοδωρής Χιώνης μιλώντας σήμερα στην «Ε».
Ο κ. Χιώνης θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αύριο Σάββατο το βράδυ στην κοίτη του Πηνειού και σε συνέντευξή του στην «Ε» σχολιάζει τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, τον κορονοϊό και το ΕΣΥ, τις αναμενόμενες εξελίξεις στα εργασιακά στο πλαίσιο της φετινής «ΔΕΘ», αλλά και την αξιοποίηση της πανδημίας για τις μεταβολές στα εργασιακά.
Με το στέλεχος του ΚΚΕ να υπογραμμίζει πως «οι εργαζόμενοι όμως δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Άμεση αγωνιστική απάντηση θα δοθεί με το συλλαλητήριο σωματείων κι άλλων φορέων της Θεσσαλονίκης αύριο Σάββατο 12 Σεπτέμβρη. Συνολικά το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε στον δρόμο του αγώνα εκεί που θα κριθεί το δίκιο, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός».
Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Χιώνη έχει ως εξής:

-Κύριε Χιώνη να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο. Πώς αποτιμά το ΚΚΕ, τη στάση εταίρων στην ΕΕ και των συμμάχων στο ΝΑΤΟ;
«Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη αναγγελία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσουν σε τεχνικές συζητήσεις. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι το ΝΑΤΟ προωθεί επικίνδυνες διευθετήσεις, στη λογική των ίσων αποστάσεων και της συνδιαχείρισης, υποθάλποντας την τουρκική επιθετικότητα.
Άλλωστε ο στόχος της διατήρησης της Νατοϊκής «συνοχής» δεν σημαίνει μόνο τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη Νατοϊκή βάση. Σημαίνει κι επώδυνους συμβιβασμούς με την τουρκική αστική τάξη για λογαριασμό των κερδών των μονοπωλίων, που προετοιμάζουν την επόμενη σύγκρουση, τα επόμενα πολεμικά επεισόδια, με θύματα όλους τους λαούς της περιοχής. Αλλά και στο «μεγάλο παζάρι» της ΕΕ με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, τα κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο ζύγι με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που ενώνουν τις δύο πλευρές.
Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίοι έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αλλά και την ειρήνη στην περιοχή στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, δηλαδή σε αυτούς που έχουν σπείρει τον όλεθρο, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους πολέμους και τις αλλαγές συνόρων».

-Σε λίγες ημέρες πρόκειται να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ δίνεται μάχη να μην «καταρρεύσει» το ΕΣΥ. Τι σας ανησυχεί περισσότερο με τον κορονοϊό;
«Η πολιτική της κυβέρνησης, αυτά που προκλητικά λέει και κάνει ή δεν κάνει. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων που προέκυψαν επειδή έπαιξαν στον «τζόγο» των απαιτήσεων του κεφαλαίου στον Τουρισμό και τις Μεταφορές ό,τι κέρδισε ο λαός με την υπεύθυνη στάση του το προηγούμενο διάστημα. Αφορά κυρίως ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να θωρακίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, παραμένουν τα μεγάλα κενά σε υποδομές και προσωπικό. Έκανε όμως ό,τι μπορούσε για να μην ενοχληθούν οι επιχειρηματίες του χώρου για να «μαζέψουν» πελατεία. Την ίδια στιγμή που το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ξεμένει από αντιδραστήρια, προκειμένου να πραγματοποιούνται test για τον κορονοϊό, είναι πραγματικά προκλητικό η κυβέρνηση να στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία και να μιλάει για ατομική ευθύνη.
Ταΐζουν με δισεκατομμύρια τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά η αναγκαία ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ή των μέτρων για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, όπως λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης... κοστίζουν! Τα σχολεία είναι αναγκαίο να ανοίξουν με 15άρια τμήματα, πλήρως στελεχωμένα από εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες με μόνιμη σχέση εργασίας , να ενισχυθούν με υποδομές. Να αναπτυχτεί δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο να συνδέεται συγκεκριμένα και με τα σχολεία».

-Η πανδημία αποτελεί την αφορμή για την εδραίωση του εργασιακού μεσαίωνα;
«Είναι αλήθεια ότι στο όνομα της πανδημίας κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία βρήκαν την ευκαιρία να ενισχύσουν αποφασιστικά το αντεργατικό οπλοστάσιο που είχαν δημιουργήσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τα διαδοχικά μνημόνια την προηγούμενη δεκαετία. Αντί να πάρουν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αξιοποιούν την πανδημία για να επιβάλλουν την παραπέρα εντατικοποίηση, τη δουλειά «λάστιχο», να χτυπήσουν το 8ωρο όπου ακόμα υπάρχει, βάζοντας τους εργαζόμενους στο «ψυγείο» για να τους χρησιμοποιούν οι μεγαλοεργοδότες όποτε και όπως τους θέλουν, όταν τους χρειάζονται, να τους πληρώνουν όσο και όποτε θέλουν. Τώρα και με το νέο πολυνομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις μέρες στις επιτροπές της Βουλής προωθούν την υλοποίηση πάγιων αξιώσεων του κεφαλαίου, με νέα επίθεση στο Δώρο των Χριστουγέννων, με απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση της τηλεργασίας, διαιώνιση της μείωσης των μισθών. Όλα αυτά δείχνουν τι εννοούν όταν μιλάνε για στήριξη της οικονομίας, το πώς τσουλάει η καπιταλιστική μηχανή, ότι για να κερδίζουν οι λίγοι πρέπει να χάνουν οι πολλοί, οι «ήρωες» εργαζόμενοι, οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου».

-Φέτος δεν θα έχουμε ΔΕΘ, θα έχουμε όμως ομιλία του πρωθυπουργού όπου αναμένονται εξαγγελίες σε εργασιακό και οικονομικό επίπεδο ...
«Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα τοποθετηθούμε αναλυτικά. Βλέπουμε όμως ότι ήδη η κυβέρνηση «κόβει και ράβει» την επόμενη μέρα, με τη μονιμοποίηση και εμβάθυνση όλων των δήθεν «έκτακτων μέτρων». Αποκαλυπτικές είναι οι επιστολές των εργοδοτικών ενώσεων προς τους υπουργούς, απαιτώντας την επέκταση του αντεργατικού πλαισίου και της ενίσχυσης των προκλητικών ελαφρύνσεών τους. Ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, η ένωση εφοπλιστών, οι τραπεζίτες και άλλοι ζητούν και άλλα προνόμια. Όλους αυτούς τους μήνες δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ, ενώ ταΐζονται και θα ταϊστούν κι άλλο και το μόνο που δεν έχουν ζητήσει είναι να τους πληρώνουν οι εργαζόμενοι για να μπορούν να δουλεύουν.
Σε όλη την Ευρώπη, ΕΕ και κυβερνήσεις «τρέχουν» το αντεργατικό πρόγραμμα SURE, δηλαδή νέα δάνεια στα κράτη μέλη, ζεστό χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους, χρήματα που θα φορτωθούν πάλι στους εργαζόμενους και τον λαό με νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, Ασφαλιστικό Πινοσέτ, νέες ιδιωτικοποιήσεις, νέους φόρους, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και κατασχέσεις, παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας».
Οι εργαζόμενοι όμως δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Άμεση αγωνιστική απάντηση θα δοθεί με το συλλαλητήριο σωματείων κι άλλων φορέων της Θεσσαλονίκης αύριο Σάββατο 12 Σεπτέμβρη. Συνολικά το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε στον δρόμο του αγώνα εκεί που θα κριθεί το δίκιο, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός».

-Εσείς επικρίνετε την κυβέρνηση, υπάρχει και μια διάχυτη ανησυχία για τις επιπτώσεις της πανδημίας ειδικά στην οικονομία, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO, φαίνεται πως διατηρεί μεγάλο προβάδισμα...
«Με «χασούρα» που προβληματίζει και τους ίδιους. Κάτι που ίσως ακουστεί κοινότυπο αλλά είναι αληθές: οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια τάση στη δεδομένη στιγμή. Τα πράγματα όμως έχουν τη δυναμική τους, εξελίσσονται. Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο λαός μας ανησυχεί και προβληματίζεται. Οπωσδήποτε η ανησυχία αυτή, ο προβληματισμός για τα καθημερινά αδιέξοδα πρέπει να βρει τον δρόμο της. Κι αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλέον υπάρχει πλούσια πείρα, από τη δεκαετία που προηγήθηκε και τη στάση όλων των κυβερνήσεων, για να ξεπεράσει ο λαός τις παγίδες και τα κάλπικα διλήμματα που του στήνουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – ως νέος φορέας της σοσιαλδημοκρατίας-, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα, στο πλαίσιο της συνεχούς αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.
Είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία της περιοχής να βγούν δυναμικά στο προσκήνιο, διεκδικώντας να μην πληρώσουμε ξανά την καπιταλιστική κρίση. Διεκδικώντας να ζούμε σύμφωνα με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τις δυνατότητες του 21ου αιώνα. Οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς φωτίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας. Μιας και η πανδημία ανέδειξε τα αδιέξοδα αυτού του βάρβαρου συστήματος που λέγεται καπιταλισμός και έχει για θεό του το κέρδος των λίγων σε βάρος των αναγκών των πολλών. Αυτός είναι ο ορατός εχθρός, που η αδικία του δεν κρύβεται όσο και εάν το μασκαρεύουν, γι’ αυτό και η ανατροπή του είναι ο μοναδικά αναγκαίος και ρεαλιστικός δρόμος».
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass