Στα Αμπελάκια οι πρόσφυγες για να μη συνωστίζονται στις πλατείες της Αθήνας...

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ -Ο Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΡΟΘΥΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΦΜ, ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ -Ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2020 21:00
Η έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης για την άφιξη των προσφύγων προκάλεσε αντιδράσεις  στον Δήμο Τεμπών, που εκδηλώθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Όπως προκύπτει,  η μεταφορά τους στα Αμπελάκια έγινε για να μη συνωστίζονται στις πλατείες της Αθήνας.  Και όπως σημειώνει ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης στην «Ε», είναι νόμιμοι, έχουν άσυλο  και μόλις αποκτήσουν διαβατήριο θα μπορούν να πάνε ελεύθερα όπου θέλουν... Η έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης για την άφιξη των προσφύγων προκάλεσε αντιδράσεις στον Δήμο Τεμπών, που εκδηλώθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Όπως προκύπτει, η μεταφορά τους στα Αμπελάκια έγινε για να μη συνωστίζονται στις πλατείες της Αθήνας. Και όπως σημειώνει ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης στην «Ε», είναι νόμιμοι, έχουν άσυλο και μόλις αποκτήσουν διαβατήριο θα μπορούν να πάνε ελεύθερα όπου θέλουν...

«Η δήλωση που έκανα περί παραίτησης δεν ήταν ένα πυροτέχνημα και δεν έγινε

για επικοινωνιακούς λόγους. Ωστόσο η πρότασή μου ήταν, να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιφνιδιαστική άφιξη των προσφύγων στην περιοχή μας, με πρώτο εμένα». Αυτά δηλώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, την επόμενη μέρα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ κληθείς να σχολιάσει «αν πιστεύει ότι θα τηρηθεί η δέσμευση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων», απάντησε χαρακτηριστικά: Ελπίζω πως «ναι», αλλά εμείς οφείλουμε να προετοιμαστούμε και για δυσάρεστες, ανεπιθύμητες εξελίξεις, αφού πολλά λέγονται και για άλλες περιοχές».

«ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ»
Στην αλληλογραφία της Γραμματείας Υποδοχής αιτούντων άσυλο με τον Δήμο Τεμπών αναφέρονται τα εξής: Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με νέα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (100%) και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εφαρμόζει έκτακτο πιλοτικό πρόγραμμα προσωρινής διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών στους οποίους έχει κοινοποιηθεί θετική απόφαση στην αίτηση ασύλου τους (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες). Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα προέρχονται από τα νησιά και η μετακίνησή τους στην ενδοχώρα θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον το τεστ κορονοϊού Covid-19 βγει αρνητικό. Η μετακίνηση θα γίνεται με μέριμνα του Υπουργείου και η μέγιστη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος θα είναι 6 εβδομάδες. Στόχος του προγράμματος είναι να προλάβουν να ενταχθούν σε συνθήκες ομαλότητας στο πρόγραμμα Helios, το οποίο αφορά πρόγραμμα προσωρινής επιδότησης ενοικίου σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Με τον τρόπο αυτόν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως στην Αθήνα και αποφεύγουμε φαινόμενα συγκέντρωσης προσφύγων σε πλατείες, όπως π.χ. η πλατεία Βικτωρίας».

ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ
Ο δήμαρχος Τεμπών ανέφερε ότι «η δημοτική αρχή δεν στοχοποιεί τους πρόσφυγες που ήρθαν, καθώς «πρόκειται κυρίως για γυναικόπαιδα», ενώ προθυμοποιήθηκε -λόγω της εργασιακής του ιδιότητας (εφοριακός)- να τους βοηθήσει προκειμένου να αποκτήσουν κλειδάριθμο, ΑΦΜ και τραπεζικό λογαριασμό, διαδικασίες απαραίτητες ώστε μετά την περίοδο των 2 μηνών στα ξενοδοχεία των Αμπελακίων και στο Καστρί Λουτρό, να δύνανται ως νόμιμοι μετανάστες να αναχωρήσουν για μεγαλουπόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. «Έχουν άσυλο, με το που αποκτήσουν διαβατήριο θα μπορούν να πάνε όπου επιθυμούν» δήλωσε ο κ. Μανώλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο τους εξασφαλίζει μηνιαίο επίδομα 450 ευρώ για τη διαβίωσή τους σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Να σημειωθεί πως στο ξενοδοχειακό συγκρότημα των Αμπελακίων φιλοξενούνται 32 πρόσφυγες, 12 παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών και 20 ενήλικες και σε αυτό στο Καστρί Λουτρό 53 πρόσφυγες, κυρίως πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες.
Χθες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε ελέγχους σε όλους τους πρόσφυγες για τον Covid-19, με τα αποτελέσματα να αναμένονται με ενδιαφέρον μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Γ. Ρούστας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο μεταξύ το τμήμα αλληλεγγύης και δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η αιφνιδιαστική εγκατάσταση περίπου 80 αναγνωρισμένων προσφύγων σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στα Αμπελάκια και στο Καστρί Λουτρό του Δήμου Τεμπών, προκάλεσε εύλογη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.
Ευελπιστούμε ότι η ανησυχία αυτήν οφείλεται στη δικαιολογημένη αγανάκτηση από το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δεν ενημερώθηκε για την απόφαση της κυβέρνησης και θεωρούμε ότι δεν υποκρύπτει φοβικές ή και ρατσιστικές ενάντια των προσφύγων απόψεις. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στο αδιέξοδο που προκάλεσε η αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη πρακτική της σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με αποκορύφωμα την τραγωδία στη Μόρια και τη δημιουργία μιας ακόμα φυλακής ψυχών στον Καρατεπέ, προχωράει σε πρόχειρες κινήσεις, αδιαφορώντας για την άποψη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και για την ασφάλεια των προσφύγων - μεταναστών.
Είναι επίσης ξεκάθαρα καταδικαστέες από κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη αυτής της χώρας, πρακτικές όπως αυτές που σημειώθηκαν από κατοίκους των Καμένων Βούρλων που έφτασαν στο σημείο να αποκλείσουν την τροφοδοσία φαγητού σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Οι πολίτες του νομού έχουν δείξει στην πράξη την αλληλεγγύη τους απέναντι στους πρόσφυγες και το πρόβλημα συνολικά. Η τοπική κοινωνία όμως δεν θα πρέπει να αιφνιδιάζεται με αποφάσεις που παίρνονται σε κλειστά γραφεία χωρίς να ζητηθεί η άποψή της. Ούτε είναι ανεκτή η ανισοτιμία σε σχέση με το βάρος που σηκώνουν οι υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι στέκεται στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών για λόγους αρχών, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα για τους συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη, ζητώντας την τήρηση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και την εξασφάλιση ομαλής τους ένταξης στην κοινωνία».

 

Σε καραντίνα οι πρόσφυγες

Βρέθηκαν θετικοί 3 άνδρες στο Καστρί

Αμέσως μετά την ξαφνική εγκατάσταση των προσφύγων σε ξενοδοχειακές μονάδες της Κοινότητας Αμπελακίων και στην παραλία Αιγάνης του Δήμου Τεμπών, ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Μανώλης εφόσον δεν υπήρχε πλήρης ενημέρωση στο θέμα του τεστ Covid-19 προς τον Δήμο ούτε για την εγκατάσταση ούτε από πού προερχόταν τα συγκεκριμένα άτομα, πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να πραγματοποιήσει ελέγχους για πιθανά κρούσματα Covid-19 στους πρόσφυγες.
Μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που έδειξαν την ύπαρξη 3 κρουσμάτων σε πρόσφυγες που διαμένουν στο Ξενοδοχείο ΚΑΣΤΡΙ στην παραλία Αιγάνης, -τρεις άνδρες, μέλη διαφορετικών οικογενειών- ο δήμαρχος ζήτησε από την Αστυνομική Δ/νση την επιτήρηση του χώρου ώστε να μην υπάρξει διασπορά από μετακινήσεις προσφύγων και να τηρηθεί από τους υπεύθυνους του προγράμματος το υγειονομικό πρωτόκολλο. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ο οποίος έδωσε οδηγίες ώστε να ενεργοποιηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19.
Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Τεμπών, κ. Γεώργιος Μανώλης, τονίζει πως η αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει σε μονάδες του Δήμου πρόσφυγες, χωρίς να έχουν ελεγχθεί για το εάν είναι φορείς του Covid-19 επιβεβαιώνει τους φόβους του για τα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων του Δήμου Τεμπών, που μέχρι πριν λίγες μέρες είχαν καταφέρει με την υπεύθυνη στάση τους να μείνουν μακριά από την πανδημία.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass