«Βροχή» τα αιτήματα για... κοπή δέντρων στη Λάρισα!

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑ -«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΘΕΟΔ. ΚΑΦΦΕΣ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2020 21:01

Της Λένας Κισσάβου

«Το δέντρο στο πεζοδρόμιο μεγάλωσε και μου κρύβει τον ήλιο...» αναφέρει πολίτης,

που ζητά από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, να επέμβει για να το κόψει! «Το δέντρο έχει χαλάσει το πεζοδρόμιο...», «Το δέντρο ενοχλεί...». «Το δέντρο πρέπει να κοπεί...», και τα αιτήματα πολιτών που δεν θέλουν ή κρίνουν επικίνδυνα τα δέντρα μπροστά στο σπίτι τους, «πέφτουν βροχή» στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
Η συχνότητα με την οποία υποβάλλονται είναι τέτοια ώστε δημιουργεί προβληματισμό, όταν μάλιστα, κατά καιρούς, οι Λαρισαίοι διαμαρτύρονται για έλλειψη χώρων πρασίνου και για ζητούν την κατασκευή πάρκων, πλατειών και γενικά νέων κοινόχρηστων χώρων.
«Αν ανταποκρινόμασταν θετικά σε όλα αυτά τα αιτήματα των πολιτών, θα έπρεπε να είχαμε κόψει τα μισά δέντρα της Λάρισας...», δηλώνει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαούτσος, ενώ αντίστοιχα και ο εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου στην Υπηρεσία Πρασίνου κ. Θεόδωρος Καφφές υποστηρίζει ότι: «η φιλοσοφία μας είναι να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε το πράσινο στην πόλη και όχι να το μειώσουμε. Γι’ αυτό μετά από τα αιτήματα των πολιτών για κοπές δέντρων, ακολουθεί έλεγχος και αυτοψία ώστε να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης που περιγράφουν.... Πάντως αρχή μας είναι να αποφύγουμε την κοπή και όπου χρειάζεται και δημιουργούν πρόβλημα να προχωρήσουμε σε άλλες παρεμβάσεις, όπως κλάδεμα κ.ά».
Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθεί η Υπηρεσία Πρασίνου, ανταποκρινόμενη στα παραπάνω αιτήματα ο κ. Καφφές αναφέρει: «Καταρχήν να σημειώσω ότι εξετάζονται όλα τα αιτήματα για κοπές δέντρων. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής: Υπάρχει μία τριμελής επιτροπή που προχωρά σε αυτοψία. Η επιτροπή απαρτίζεται από έναν υπάλληλο της Υπηρεσίας Πρασίνου, έναν υπάλληλο των Τεχνικών Υπηρεσιών και έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων.
Μετά την αυτοψία, γνωμοδοτούν είτε αρνητικά είτε θετικά στα αιτήματα των πολιτών για τις κοπές δέντρων. Αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση, τότε υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρασίνου πραγματοποιούν δεύτερη αυτοψία, για να καταλήξουμε στην οριστική απόφαση».
Σχετικά με τα επιχειρήματα των πολιτών, που ζητούν να κοπούν δέντρα, τα περισσότερα αφορούν καταστροφή πεζοδρομίων από το ριζικό τους σύστημα, όπως υποστήριξε στην «Ε» ο κ. Καφφές, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν λείπουν και οι υπερβολές, όπως: «το δέντρο έφτασε στο μπαλκόνι μου και μου κρύβει τον ήλιο»!
Στις περιπτώσεις που έχει καταστραφεί το πεζοδρόμιο η Υπηρεσία Πρασίνου σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, πραγματοποιεί συντήρηση της έκτασης του πεζοδρομίου που έχει καταστραφεί χωρίς να κόψει το δέντρο.
Όπως ανάφερε ο κ. Καφφές, γίνεται ανακατασκευή και διαμόρφωση του χώρου που έχει καταστραφεί από τις ρίζες του δέντρου ή ανάλογα αυξάνουμε τον χώρο που μπορεί να αναπτυχθεί το δέντρο, δηλαδή την έκταση της δενδροδόχου.
Να υπενθυμίσουμε ότι τη «μερίδα του λέοντος» των αιτημάτων που καταθέτουν οι πολίτες στον Δήμο Λαρισαίων, είτε τηλεφωνικά στο «Γραφείο Πολιτών» είτε μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής καταγραφής τους «novoville», κατέχει η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, μεταξύ όλων των δημοτικών υπηρεσιών.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass