Αγιογραφίες στον Ιερό Ναό του Νέου Κοιμητηρίου

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ... ΑΛΑΣΚΑ, ΚΩΣΤΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2020 21:05

Του Κώστα Γκιάστα

Μετά τις εργασίες στο εξωτερικό μέρος του Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Λαζάρου

στον χώρο του Νέου Κοιμητηρίου της Λάρισας, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο εσωτερικό του. Με απόφαση της δημοτικής αρχής έγινε απευθείας ανάθεση του έργου της αγιογράφησης στον γνωστό Λαρισαίο αγιογράφο Κώστα Θεοδώρου. Επί της ουσίας θα συνεχιστεί ένα έργο που είχε ξεκινήσει προ ετών και βασίστηκε στην αρχή σε δωρεές πολιτών και μόλις ολοκληρωθεί κι αυτό ο ναός θα αποκτήσει τελείως διαφορετική όψη. «Από τα κύρια θέματα του ναού θα είναι η Παναγία η Πλατυτέρα, ενώ θα υπάρχουν η Θεία Λειτουργία, οι Ιεράρχες και σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη» εξηγεί στην «Ε» ο καλλιτέχνης που έχει φιλοτεχνήσει αρκετούς ναούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερα γνωστός ωστόσο είχε γίνει από το γεγονός πως ασχολήθηκε με ναούς στην Αλάσκα.
Γεννήθηκε στην Ελασσόνα το 1961, μεγάλωσε σε οικογένεια που ήταν κοντά στη θρησκεία καθώς τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του ήταν ιερείς. Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες και η επαφή του με το Ορθόδοξο Αγιογραφικό στοιχείο ήταν για εκείνον η ευκαιρία να έχει μία δημιουργική πορεία.
«Ασχολήθηκα αποκλειστικά με φορητές εικόνες και τοιχογραφίες ναών, ενώ εργάζομαι εντατικά περίπου 32 έτη» εξηγεί στην «Ε» και κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό τονίζει πως εικονογράφησε περίπου 140 ναούς και ναΰδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγιογράφων, ενώ έχει διδάξει αγιογραφία για αρκετά έτη σε διάφορες Μητροπόλεις.
Στο εξωτερικό έχει επιμεληθεί ναούς του Τορόντο και του Κίνγκστον του Καναδά, Νιού Τζέρσεϊ, Φιλαδέλφειας και άλλους ναούς της Πενσυλβάνια των Η.Π.Α.
«Τα τελευταία έτη έχω ιστορίσει ναούς στην Αλάσκα, τον ελληνικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τον καθολικό ορθόδοξο Ρωσικό Ναό, τον ναό του Αγίου Ιουβελανίου, καθώς και τον πρώτο στα ιστορικά χρονικά ορθόδοξο ναό των Εσκιμώων, της Γεννήσεως της Θεοτόκου». Όπως αναφέρει στην «Ε» είχε ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζει και νέα ταξίδια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, αλλά ο κορονοϊός είχε άλλα σχέδια. Γι’ αυτό και αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο με όσα έργα αφορούν την Ελλάδα.  
Στη συζήτησή μας για την αγιογραφία αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Η αγιογραφία είναι κεντρικής σημασίας στην ορθόδοξη παράδοση. Σύμφωνα μ’ αυτήν η αγιογραφική εικόνα δεν στοχεύει σε μια ρεαλιστική αναπαράσταση ενός προσώπου αλλά έχει πρωτίστως πνευματική σημειολογία, αφού μέσω αυτής μπορεί να επιτευχθεί μια σχέση ζωής με τον Θεό και τους αγίους του. Η εικόνα δημιουργεί μια αίσθηση ζωντανής παρουσίας και φέρνει τον πιστό σε προσωπική σχέση και επαφή με την υπόσταση του εικονιζόμενου. Η αγιογραφία λοιπόν δεν θεωρείται ως ένα απλό έργο τέχνης ή ένας θρησκευτικός πίνακας αλλά είναι ένα μέσο με το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει στην αγιότητα». Εν κατακλείδι υπογραμμίζει πως το έργο στο Νέο Κοιμητήριο έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη, γι’ αυτό όπως λέει θα βάλει τα δυνατά του για το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass