Ανταποδοτικότητα και υποχρεωτικότητα η «συνταγή» για το περιβάλλον

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΠΕΔ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2020 21:02

Του Κώστα Γκιάστα

Συνάντηση εργασίας κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση

κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θέματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα διοργανώθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Πολιτιστικού Οργανισμού στη Νίκαια, από την Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ).
Σ’ αυτήν συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ. και Ε.Σ της Π.Ε.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης, ο γ.γ. συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλης Γραφάκος, ο γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Στρατάκος και η γεν. δ/ντρια ΕΣΥΦ κ. Φρατζέσκα Υδραίου. Οι περισσότεροι στάθηκαν στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης και σημείωσαν πως θα πρέπει να υπάρξει ανταποδοτικότητα και υποχρεωτικότητα για να σημειωθεί θετικό αποτέλεσμα στη συλλογή κενών συσκευασιών.
Στη συνάντηση παρέστη και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός που τόνισε σχετικά ότι: «Η περιφέρεια Θεσσαλίας από το 2013 με τις υπηρεσίες της ΔΑΟΚ έχει το πρόγραμμα της συλλογής των κενών συσκευασιών από τις αγροτικές καλλιέργειες. Είναι ένα πρόγραμμα που κάθε χρόνο αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί όλο και περισσότεροι αγρότες αποθηκεύουν τις συσκευασίες και δεν τα πετάνε στα χαντάκια και τα ποτάμια. Το θέμα όμως είναι η μετέπειτα διαδικασία παραλαβής από επιχειρήσεις για την ανακύκλωση. Μέχρι και πέρυσι πήγαιναν σε συγκεκριμένη βιομηχανία η οποία παράγει πλαστικό. Βέβαια νομίζω πως από τη στιγμή που έκλεισε η αγορά της Κίνας έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα αυτό με την επεξεργασία τους.
Το πρόγραμμα δεν μπορεί να σταματήσει γιατί ασχολείται με έναν μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο που έχει η εναπόθεση αυτών των πλαστικών σε ρυάκια, χείμαρρους, ποτάμια, δίπλα στα χωράφια. Δημιουργεί ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα και δημιουργεί και πρόβλημα στις περιοχές εκεί όταν εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα γιατί όλα αυτά μαζεύονται και δημιουργούν προβλήματα στη ροή των ποταμών. Εδώ είναι και η συνείδηση του καθενός να προστατεύει την ίδια του την περιουσία και την ίδια του τη ζωή.
Εμείς ως περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζουμε το πρόγραμμα αυτό και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από τις άλλες περιφερειακές ενότητες εκτός από αυτήν της Λάρισας. Οι υπηρεσίες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με σκοπό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να προστατέψουμε το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων».
Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Στρατάκος εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ευχαρίστησε αρχικά τον δήμαρχο και την ΠΕΔ για τη διοργάνωση και πρόσθεσε πως: «Είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων. Θεωρούμε πως με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να βρεθούνε εκείνες οι λύσεις που θα μας οδηγήσουν στη διέξοδο του προβλήματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η χρήση των φαρμακευτικών προϊόντων δεν δίνει μόνο λύσεις στις καλλιέργειες, αλλά δημιουργεί και κάποια ζητήματα που άπτονται με τη συνέχεια της πορείας των συσκευασιών αυτών που περιέχουν τα φάρμακα. Αυτό είναι ένα ζήτημα οριζόντιο για όλη τη χώρα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε σε πλήρη επικοινωνία με όλους και θα βγούνε χρήσιμα συμπεράσματα από τις επαφές μας».
Με τη σειρά του ο κ. Μανώλης Γραφάκος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος είπε: «Η Πρωτοβουλία της ΠΕΔ Θεσσαλίας είναι εξαιρετική και βοηθάει τα Υπουργεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια κοινή προσπάθεια που κάνουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αποβλήτων που προκύπτουν από τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων στον γεωργικό τομέα. Η χώρα σ’ αυτό το κομμάτι δεν είχε κάνει βήματα. Βρισκόμαστε προ των πυλών να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τον σωστό ευρωπαϊκό τρόπο που δεν είναι άλλος από την ευθύνη των παραγωγών αυτών των προϊόντων να δημιουργήσουν ένα σύστημα συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να εκτρέπονται από την ταφή και να διαχειρίζονται με τον σύγχρονο τρόπο. Πιστεύω πως η συνάντηση θα δώσει σκέψεις χρήσιμες με σκοπό να κατατεθεί ο φάκελος για το νέο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων εντός του 2020».
Η κ. Φραντζέσκα Υδραίου διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας τόνισε: «Από το 2013 έχουμε ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ήδη έχουν συλλεχθεί πολλά συμπεράσματα τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Αυτήν εδώ η συνάντηση είναι μια ευκαιρία για να καταγραφούν με τους δημάρχους και τους τοπικούς εκπροσώπους. Είμαστε στην τελική ευθεία της δημιουργίας ενός τελικού φακέλου που θα κατατεθεί στον ΕΟΑΝ και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα είναι αποκλειστικά και πανελλήνιας εμβέλειας για τη διαχείριση των κενών αυτών συσκευασιών».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος υπογράμμισε πως: «Είναι ένα ζήτημα που «καίει» το σύνολο της Θεσσαλίας που δεν αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε μια τέτοια συνεργασία με τα υπουργεία και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση γιατί δεν είναι εύκολο το πρόβλημα. Οι αγρότες πρέπει να συνεργαστούν με τις εταιρείες ανακύκλωσης των μπουκαλιών αυτών».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Τυρνάβου κ. Ιωάννης Κόκκουρας και Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, η αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Ρίτα Απρίλη, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου, καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass