Φόβοι για νέο κύμα ανέργων...

ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΣΤΕΣ - Η ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΦΗΝΕΙ «ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΥΣ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2020 21:06

Πάνω από 35.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 813 στον ν. Λάρισας και 612 συνολικά στη Θεσσαλία

δημιουργήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Οι προσλήψεις τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου που έφτασαν τις 6.187 στον νομό και ξεπέρασαν τις 13.000 στην Περιφέρεια ήταν μεν περισσότερες σε σχέση με τις απολύσεις, τις παραιτήσεις και τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου αλλά προέκυψαν από την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης και της ζήτησης που παρουσιάστηκε στον κλάδο αυτό. Από την άλλη μεριά όμως οι χαμένες θέσεις εργασίας, είτε από απολύσεις είτε από παραιτήσεις, σε έναν μήνα που παραδοσιακά καταγράφεται το τέλος της τουριστικής σεζόν, ήταν μεν λιγότερες κατά 215 στον νομό τον περασμένο μήνα αλλά περισσότερες κατά 1.600 περίπου σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στο «Εργάνη», παρά τη θετική επίδοση των ισοζυγίων των έξι τελευταίων μηνών (Απριλίου – Σεπτεμβρίου), ο δραματικά μειωμένος αριθμός εποχικών προσλήψεων, στο διάστημα Μαρτίου – Μαΐου, σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό, επηρέασε δυσμενώς, εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας, την επίδοση του φετινού ισοζυγίου 9μήνου, με αποτέλεσμα να εμφανίζει χαμηλότερη επίδοση σε σχέση με τα αντίστοιχα ισοζύγια 9μήνου των τελευταίων ετών. Είναι ενδεικτικό ότι στις Σποράδες με το τέλος της τουριστικής σεζόν χάθηκαν μόνο για τον Σεπτέμβριο 1.244 θέσεις εργασίας. Γενικά ωστόσο στο 9μηνο τόσο στη Λάρισα όσο και στη Θεσσαλία έχουμε μια θετική εικόνα στη μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς έχουν δημιουργηθεί συνολικά 2.425 νέες θέσεις εργασίας.
Η εικόνα στους υπόλοιπους νομούς είναι διαφοροποιημένη. Στην Καρδίτσα εν προκειμένω το ισοζύγιο απασχόλησης είναι θετικό τον Σεπτέμβριο, όπου δημιουργήθηκαν 302 νέες θέσεις εργασίας συγκριτικά με πέρυσι αλλά αρνητικό κατά 992 θέσεις σε σχέση με το φετινό 9μηνο. Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η απασχόληση στη Μαγνησία. Μόνο 236 θέσεις δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο και 135 συνολικά σε όλο το 9μηνο. Τέλος στα Τρίκαλα η εικόνα συνολικά είναι αρνητική καθώς τον περασμένο μήνα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 505 θέσεις εργασίας αλλά στο 9μηνο υπολείπεται κατά 617 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Σε κάθε περίπτωση λόγω και της περιορισμένης κινητικότητας φέτος στον τουρισμό, την πρωτοκαθεδρία έχει η πλήρης απασχόληση. Το 50,49% των θέσεων που δημιουργήθηκαν το 2020 είναι πλήρους απασχόλησης, το 8,99% εκ περιτροπής και το 40,53% μερικής απασχόλησης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον Σεπτέμβριο. Αρκετές είναι και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόλησης, εντός των πλαισίων όμως που είχαν κινηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2019 καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2018. Το άρμα των προσλήψεων όπως προαναφέραμε οδηγεί η εκπαίδευση, ενώ τα χειρότερα ισοζύγια έχουν τα καταλύματα και η εστίαση.
Συνολικά σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Σεπτεμβρίου οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 259.421, ενώ οι αποχωρήσεις σε 220.892. Από τις 220.892 συνολικά αποχωρήσεις, οι 91.745 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 129.147 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τις 259.421 προσλήψεις, οι 128.6568 αφορούν σε πλήρη απασχόληση, οι 115.348 σε μερική απασχόληση και 15.415 προσλήψεις σε εκ περιτροπής εργασία.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.577.213 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.423.037, εκ των οποίων οι 821.461 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 601.576 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννεάμηνου του 2020 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 154.176 νέες θέσεις εργασίας. ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Πάντως αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως φέτος έχουν δημιουργηθεί στο 9μηνο λιγότερες θέσεις εργασίας από το 2019, ενώ η κινητικότητα στην αγορά εργασίας είναι ελάχιστη. Με το δεδομένο αυτό που είναι και πιο ουσιαστικό και με την ανεργία στη Θεσσαλία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, στα 18,7%, είναι λογικό να κορυφώνεται η αγωνία για τους επόμενους μήνες και κυρίως για τον χειμώνα. Ασφαλώς σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, κι ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού απειλεί με σοβαρές συνέπειες την κατανάλωση και την οικονομία, το πλέγμα των ειδικών μέτρων που έχει τεθεί σε εφαρμογή παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ανάσχεση της αύξησης της ανεργίας. Όμως, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν καλά πως με επιδόματα δεν λύνεται το πρόβλημα και ότι αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων αυτών θα υπάρξει αύξηση των απολύσεων.
Θυμίζουμε πως ο υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη πως το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα συνεχιστεί κανονικά ως την 31η Δεκεμβρίου. Η επέκταση ισχύος του μηχανισμού έως το τέλος του έτους (αρχικά η ισχύς του έφτανε έως 15/10) έχει ψηφιστεί από τον περασμένο μήνα αλλά με νέα διάταξη νόμου επεκτείνεται και το σκέλος της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, για το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Συνεπώς ο μηχανισμός θα επιδοτεί έως 31 Δεκεμβρίου το 60% του μισθού, όπως επίσης και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τον χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται.
Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον μηχανισμό προστατεύονται οι ίδιοι για το χρονικό διάστημα που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, όχι όμως οι υπόλοιποι μισθωτοί της ίδιας επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Βέβαια το πλέον βασικό μέτρο κατά των απολύσεων είναι οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας, που έχουν επεκταθεί και για τον Οκτώβριο σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης προστατεύονται κατά τη διάρκεια της αναστολής και για 30 ημέρες μετά. Το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφους τους στην ίδια επιχείρηση που δεν βρίσκονται σε αναστολή. Με το σημερινό πλαίσιο η προστασία ισχύει σε κάθε περίπτωση μέχρι 30 Νοεμβρίου. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούν σκέψεις και για νέα παράταση των αναστολών τον Νοέμβριο ή και τον Δεκέμβριο, ώστε η προστασία να φτάσει έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίζεται σταδιακά, ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης...ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Τέλος να αναφέρουμε πως από την 1η Οκτωβρίου τρέχει το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, το οποίο θα παραμείνει ανοικτό έως ότου καλυφθούν όλες οι θέσεις. Το πρόγραμμα προβλέπει 6μηνη κρατική επιδότηση του 100% των εισφορών για τους ανέργους που θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού μήνα. Η όλη διαδικασία είναι απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χρονοβόρες ενέργειες, με τις προσλήψεις να δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Βασική πρόνοια του προγράμματος είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζόμενων και στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το εάν ανήκουν σε κάποιον από τους ΚΑΔ που αναγνωρίζει ως πληττόμενους το Υπ. Οικονομικών ή έχει μειωθεί ο τζίρος τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass