Θ. Μαρκινός: Θα γίνουν έργα για να ποτίσουν οι αγρότες;

Επιστολή σε πρωθυπουργό, υπουργούς, περιφερειάρχη

Δημοσίευση: 04 Νοε 2020 17:20

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Επιστολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδη, στον Υφυπουργό κ. Κ. Σκρέκα, στον Υπουργό υποδομών κ. Κ. Καραμανλή, στον Καρδιτσιώτη Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα, στους Βουλευτές του Νομού και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό απέστειλε στις 30 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Αθανάσιος Μαρκινός, για την ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Ν. Καρδίτσας, μετά το φαινόμενο της 18ης Σεπτεμβρίου 2020(Ιανός).

Στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Η δίχως προηγούμενο θεομηνία που έπληξε τον Νομό Καρδίτσας, επηρέασε δραματικά τον αστικό ιστό, την επιχειρηματικότητα και τις υποδομές, αλλά κυρίως τον πρωτογενή τομέα, που στηρίζει αποκλειστικά την τοπική οικονομία. Τεράστιες ήταν οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, που ήδη αντιμετωπίζονται με τις πρωτοβουλίες και τις διαδικασίες, που η Κυβέρνηση δρομολόγησε. Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των εγγειοβελτιωτικών υποδομών στις αγροτικές εκτάσεις περιμέτρου 160.000 στρ. συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Καρδίτσας, περιοχής δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.
…Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε, ότι μετά το φαινόμενο δεν καθίσταται εφικτή η άρδευση στο 50% της έκτασης του δικτύου μας. Οι ζημιές που έχει υποστεί το δίκτυο αφορούν την κεντρική προσαγωγό διώρυγα μεταφοράς του νερού (στο 40% του μήκους των 28 χλμ της), το μεγαλύτερο εύρος των πρωτευουσών (70%), αρκετά χιλιόμετρα του μήκους των δευτερευουσών διωρύγων, αλλά και χιλιάδες προκατασκευασμένες τριτεύουσες διώρυγες (συνολικού μήκους 15.000 μέτρων). Πιο συγκεκριμένα, έχει γίνει αναλυτική καταγραφή όλων των ζημιών από τον Οργανισμό και έχει συνταχθεί τεχνική μελέτη (σχετ. 2) για την αποκατάστασή τους, προκειμένου να καταστεί το δίκτυο λειτουργικό και διαθέσιμο προς χρήση, κατά την έναρξη της επόμενης αρδευτικής περιόδου την άνοιξη. Δυστυχώς, η εν λόγω αποκατάσταση αποτελεί έργο, το οποίο ξεπερνά τόσο τις τεχνικές, όσο και τις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού, καθώς το κόστος των ζημιών αυτών ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Επιπροσθέτως, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το περιορισμένο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την άνοιξη για το πέρας των εργασιών αποκατάστασης, δεδομένης και της χειμερινής περιόδου που μεσολαβεί.
Η ανωτέρω κατάσταση έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στα μέλη της τοπικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα στους χιλιάδες παραγωγούς μας, καθώς η μετατροπή άνω του 50% των εκτάσεων του δικτύου σε ξηρικές, αφενός θα επιφέρει ετήσια οικονομική απώλεια συνολικού ύψους 4.000.000€ στο εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών, αφετέρου μια μεγαλύτερη οικονομική απώλεια εκτιμώμενου ύψους 5.000.000€ ανά έτος στα έσοδα της τοπικής οικονομίας από τη μείωση του κύκλου εργασιών που θα προκύψει.
…Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται επιτακτική πλέον η ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου αρδευτικού δικτύου που θα αντικαταστήσει το ήδη πεπαλαιωμένο και κατεστραμμένο, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στην τοπική οικονομία. Ο Οργανισμός άλλωστε, τα τελευταία χρόνια ωρίμασε αντίστοιχη μελέτη ενός σύγχρονου κλειστού δικτύου που εκμεταλλεύεται τη γεωμορφολογία της περιοχής (μέγιστη υψομετρική διαφορά 90μ από το σημείο εκκίνησης), οδηγεί στην εξοικονόμηση νερού και επιτρέπει τη χρήση μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας και μηδενικών ενεργειακών αναγκών. Ακόμη κι αν για διάφορους λόγους επιλεγεί η λύση της απλής και επείγουσας αποκατάστασης του υφιστάμενου δικτύου, αυτό θα απαιτήσει υπέρμετρη δαπάνη (σχετ. 2), που θα αποτελέσει μια προσωρινή και πρόχειρη επιλογή σε ένα δίκτυο που έχει ήδη ξεπεράσει τον χρόνο ζωής του και θα καταστεί μη λειτουργικό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ανεξαρτήτως της λύσης που θα υιοθετηθεί εκ των προτεινόμενων, παραμένει μετέωρο το πρόβλημα της άρδευσης στην ανωτέρω περιοχή την επόμενη αρδευτική περίοδο.
Με βάση το ως άνω πλαίσιο, ζητούμε την άμεση συνδρομή σας για την εύρεση της βέλτιστης λύσης, ώστε να είναι εφικτή η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας στην περιοχή και η διατήρηση της βιωσιμότητας της τοπικής οικονομίας. Το παράθυρο σποράς των χειμερινών καλλιεργειών κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι παραγωγοί-μέλη του δικτύου είναι απαραίτητο να κάνουν τον ετήσιο προγραμματισμό των καλλιεργειών τους. Επειδή ο ως άνω προγραμματισμός, ο οποίος στηρίζεται στο αν η παροχή του αρδευτικού νερού στην περιοχή τους, θα είναι δυνατή ή όχι, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ανάληψης των ανάλογων πρωτοβουλιών από μέρους σας, η εκκίνηση των απαραίτητων έργων, καθώς και η έγκυρη και έγκαιρη σχετική πληροφόρηση των μελών μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass